Kedves Olvasó!

Csak játszom a gondolattal, mi lenne ha megírnám? Talán senkit nem érdekelne. Restelkedem a helyzetem miatt, de csak egyre rosszabb lesz, ...
Kedves Olvasó!
Sosem gondoltam arra, hogy Szakácskönyvet írjak, hogy mégis megteszem, annak csak egy oka van. Talán segíthetek azoknak az embereknek, akik olyan rossz anyagi helyzetbe kerültek, mint én.
Természetesen, nem mind én találtam ki. Ismertem, olvastam, hallottam, és a saját anyagi helyzetemnek megfelelően,
átalakítottam.
Azzal kezdeném, hogy az olcsó húsnak, nem híg a levese, csak sok időt kell eltölteni a konyhában, mert bizony van mit előkészíteni. De gyorsan belejön az ember.
Szóval, ilyen húsok:
.
- csirke farhát - sokszor akciós. Ha választhatunk, akkor nagyokat kérjünk.
- nem méretes csirke szárny - ezek mindig olcsóbbak. Tölteni, és rántani is jó.
- pulykaszárny - különösen karácsonyi töltött pulykának. Ünnepi, olcsó, és kiadós
- liba szárnytő - sütve, töltve, de majd elmondom.
Ám vannak ettől olcsóbb dolgok is.
- Olcsó párizsi - fasírtnak. Kiadós.
- Löncshús konzerv - különösen engedményes áron. Egyéb konzervek.
- levesben főtt, húsok, és zöldségek
- alacsony áron kapható szezon zöldségek, sokféleképpen.
Az egészséges étkezés fontos, de a szükség törvény bont. Így én is azt tettem.
Ezt használom sütésnél, és főzésnél.
- zsiradékot - sertéshájból nyerek. De marad tepertő
- a baromfi bőr, hája - kisütöm, és megint marad tepertő. ami ropogós, és finom.
A maradékot felhasználom, és amit fel lehet használni, nem dobom ki.
Akkor vágjunk bele....
Azzal kezdeném, ne sokáig hagyjuk hűtés nélkül, különösen nyáron. Kisebb adagokban készítsük elő, addig a többi hidegen maradhat.
Na és egy recept:
2-3 nagy méretű csirke farhát: / ebből érdemes 6-8 db venni, ha van rá pénzünk/
Először kiszedem a belsőséget, és azonnal elkészítem, úgy mint
a resztelt májat.
Leszedem a bőrét és háját. Megszedem a húsát. A nyakát, a megmaradt csontos részt, megfőzöm levesnek.
Ha megfőtt, még leszedem a főtt húst, és visszateszem a levesbe. Ha nincs leves tésztám, akkor bele főzök 1-2 evőkanál grízt.
Ha több csontom volt, a levest ugyan úgy befőzöm A leszedett húst a főtt zöldségekkel összetöröm,
- fűszerezem /só, bors, fokhagyma, petrezselyem zöld/
- 1 db tojás
- egy szelet kenyér /vagy zsemlemorzsa/
és fasírnak megsütöm. Ha nincs semmi köretnek, kenyérrel is jó.
De van, amikor csalok. A csontosát pörköltnek főzöm, a főtt húsát a végén visszateszem, és a szaftot egy kis habarással sűrítem, és akár tojás nélküli nokedlivel tálalom. Finom. A nokedli tésztájába, mindig teszek sót, és egy késhegyi szódabikarbónát. Lazább lesz.
Bőrét, háját kisütöttem, és ennek a zsírján, már készíthetem a fasírtot, és a pörköltet.. A töpörtyűje, ennyinél is csemege.
És végül, maga a hús. - lehet: Tarhonyás, rizses, tésztával, fasírnak, pörköltnek tölteléknek. Akár hiszed, akár nem rántva is lehet. És nagyon finom.
Most elárulom a titkát:
Bocsánat! Gondolom elegetek lett belőlem, de az életem egyre nehezebb, így ügyeskednem kell . Bár az csak most jutott eszembe, talán senkit nem is érdekel...
Vissza a főoldalra
Ilyen fasírtot én is készítek.
Szeretettel: Mara
Emlékszem, nagyanyámnak volt egy kis könyve "Olcsót finoman"..., vagy valami hasonló címmel.
Igen, mindig voltak kis jövedelműek, akiknek az ilyen tanácsok jól jöttek, jönnek.
Gratulálok, írj még!
Szeretettel: answer
mai élelmiszer árak mellett gazdálkodni, de
természetesen minden korosztályt érint a
jövedelmek és az árak aránytalansága.
Jó tanácsaidat biztos sokan tudják hasznosítani.
Nem csak vegetáriánusoknak ajánlanák én is
egy receptet: Tökhúsleves. Egy kisebb főzőtököt
jól megmosunk, kettévágjuk, héjával, magjával
bezöldségelve megfőzzük, mint a húslevest.
Sok háziasszony fog örülni ennek az elképzelésnek,recepteknek.
Főleg akik 200-eurón aluli összjövedelemből tengetik mindennapjaikat és akiknek egy lej a nyugdíja per hónap. Ez komoly.
János

A többiben csatlakozom Emerenciához....
Kedves Ágnes! Csak írd le mindig, amire gondolsz, és írj nekünk újabb recepteket is, mert itt mindig lesz olyan, aki érdeklődéssel olvassa az írásodat, és olyan is, aki hasznosítani fogja a praktikáidat. Egyre nehezedő életedhez sok erőt és kitartást kívánok!
Üdvözlettel: Emerencia