Kedves Olvasó!

Csak játszom a gondolattal, mi lenne ha megírnám? Talán senkit nem érdekelne. Restelkedem a helyzetem miatt, de csak egyre rosszabb lesz, ...

 

 


Kedves Olvasó!

Sosem gondoltam arra, hogy Szakácskönyvet írjak, hogy mégis megteszem, annak csak egy oka van. Talán segíthetek azoknak az embereknek, akik olyan rossz anyagi helyzetbe kerültek, mint én.

Természetesen, nem mind én találtam ki. Ismertem, olvastam, hallottam, és a saját anyagi helyzetemnek megfelelően,

átalakítottam.

Azzal kezdeném, hogy az olcsó húsnak, nem híg a levese, csak sok időt kell eltölteni a konyhában, mert bizony van mit előkészíteni. De gyorsan belejön az ember.

Szóval, ilyen húsok:
.

- csirke farhát - sokszor akciós. Ha választhatunk, akkor nagyokat kérjünk.
- nem méretes csirke szárny - ezek mindig olcsóbbak. Tölteni, és rántani is jó.
- pulykaszárny - különösen karácsonyi töltött pulykának. Ünnepi, olcsó, és kiadós
- liba szárnytő - sütve, töltve, de majd elmondom.

Ám vannak ettől olcsóbb dolgok is.

- Olcsó párizsi - fasírtnak. Kiadós.
- Löncshús konzerv -  különösen engedményes áron. Egyéb konzervek.
- levesben főtt, húsok, és zöldségek
- alacsony áron kapható szezon zöldségek, sokféleképpen.

Az egészséges étkezés fontos, de a szükség törvény bont. Így én is azt tettem.

Ezt használom sütésnél, és főzésnél.

- zsiradékot - sertéshájból nyerek. De marad tepertő
- a baromfi bőr, hája  - kisütöm, és megint marad tepertő. ami ropogós, és finom.

A maradékot felhasználom, és amit fel lehet használni, nem dobom ki.


Akkor vágjunk bele....


Azzal kezdeném, ne sokáig hagyjuk hűtés nélkül, különösen nyáron. Kisebb adagokban készítsük elő, addig a többi hidegen maradhat.                               
Na és egy recept:

2-3 nagy méretű csirke farhát: / ebből érdemes 6-8 db venni, ha van rá pénzünk/

Először kiszedem a  belsőséget,  és azonnal  elkészítem, úgy mint
a resztelt  májat.

Leszedem a bőrét és háját. Megszedem a húsát.  A nyakát, a megmaradt csontos részt, megfőzöm levesnek.

Ha megfőtt, még leszedem a főtt húst, és  visszateszem a levesbe. Ha nincs leves tésztám, akkor bele főzök 1-2 evőkanál grízt.

Ha több csontom volt, a levest ugyan úgy befőzöm  A leszedett húst a főtt zöldségekkel összetöröm,

- fűszerezem /só, bors, fokhagyma, petrezselyem  zöld/
- 1 db tojás
- egy szelet kenyér /vagy zsemlemorzsa/
és fasírnak megsütöm. Ha nincs semmi köretnek, kenyérrel is jó.
De van, amikor csalok. A csontosát pörköltnek főzöm, a főtt húsát a végén visszateszem, és a szaftot egy kis habarással sűrítem, és akár tojás nélküli nokedlivel tálalom.  Finom. A nokedli tésztájába, mindig teszek sót, és egy késhegyi szódabikarbónát. Lazább lesz.


Bőrét, háját kisütöttem, és ennek a zsírján, már készíthetem a fasírtot, és a pörköltet.. A töpörtyűje, ennyinél is csemege.

És végül, maga a hús. - lehet: Tarhonyás, rizses, tésztával, fasírnak, pörköltnek tölteléknek. Akár hiszed, akár nem rántva is lehet. És nagyon finom.

Most elárulom a titkát:


Bocsánat! Gondolom elegetek lett belőlem, de az életem egyre nehezebb, így ügyeskednem kell . Bár az csak most jutott eszembe, talán senkit nem is érdekel...               

 

 

Folyt. köv...


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
agnes-senga
#16. 2011. augusztus 8. 18:06
Ajaj, de mennyire ismerem. Fiús anyuka vagyok, tapasztaltam. Ami a paéacsintát illeti, szuper. Volt idő mikor unásig sütöttrm, de nagyon szerették.Tökpaprikáss még nem csináltam, de sárgarépa ragut már igen. Örültem neked. szeretettel agnes
előzmény: Mara hozzászólása, 2011. augusztus 8. 10:36
agnes-senga
#15. 2011. augusztus 8. 15:56
Nagyon köszönöm. Szavaid egy nekem adott mosoly volt, és jól is esett, de nagyon. szeretettel agnes
előzmény: Answer hozzászólása, 2011. augusztus 7. 19:20
Mara
#14. 2011. augusztus 8. 10:36
Kedves Ágnes, figyelmesen kísértem írásodat, és tetszik a recepted. Félek a 3 nagyétkű unokáimnak nem lenne elég. A fiú unoka egy üszőt megenne egy helyben ha lenne, de ezt a fiús anyukák tudják. Palacsinta egy kiló lisztből készül, és vagy marad belőle vagy se. A palacsintát lehet csak vízzel meg 2 tojással elkészíteni ennyi liszthez. A tökpaprikás meg igazi csemege nekem, csak az unokáimnak nem.
Ilyen fasírtot én is készítek.
Szeretettel: Mara
Answer
#13. 2011. augusztus 7. 19:20
Becsüllek ezekért az ügyességekért, amelyek biztosan mások érdeklődését is felkeltik.
Emlékszem, nagyanyámnak volt egy kis könyve "Olcsót finoman"..., vagy valami hasonló címmel.
Igen, mindig voltak kis jövedelműek, akiknek az ilyen tanácsok jól jöttek, jönnek.
Gratulálok, írj még!
Szeretettel: answer
agnes-senga
#12. 2011. augusztus 7. 18:22
Jaaj! A kényszer és és nagyon jól ismerjük egymást. Minél találékonyabb vagyok, annál lassabban közelít. Jó lenne, ha már megálna, és hátat fordítana. Köszönöm a szavaid. szeretettel agnes
előzmény: Döme Zsuzsa hozzászólása, 2011. augusztus 7. 15:37
agnes-senga
#11. 2011. augusztus 7. 18:17
Ez finooom, és nem drága. Ha a főtt húsból készitesz tölteléket, és megtöltöd, az is finom. Igen a mai árak mellett is kell/ene az egészség3s táplálkozás. Ezt csak a zöldségekkel és esetleg / némi / gyümölccsel tudjuk biztosítani Köszönöm soraid. szeretettel agnes
előzmény: Juhász Kató hozzászólása, 2011. augusztus 7. 14:42
agnes-senga
#10. 2011. augusztus 7. 18:12
Sajnos egyre kevesebb az, ami az élelemre marad, és a végén elfogynak az ötletek,.... De addig mesélem az ötleteket. Szeretettel agnes
előzmény: janos hozzászólása, 2011. augusztus 7. 14:35
agnes-senga
#9. 2011. augusztus 7. 18:05
Igen komolyan gondoltam, bár tudom, megjelentetni nem tudom. De ha Ti elolvassátok, és lesz akinek ötletet adhatok, segíthetek vele, nagy boldogság lesz számomra. Köszönöm, a szavaid. Szeretettel agnes
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2011. augusztus 7. 13:55
agnes-senga
#8. 2011. augusztus 7. 18:01
Tudod, tényleg nagyon nehéz. Készítettem már ünnepi vacsorát olyan olcsón, hogy sokan azt mondanák hazudok Pedig rántott csirke, és burgonyapüré, csirkepörkölt nokedlivel, és savanyúság volt a vacsora. Süteménynek rántott gríz. A csirke hátacsontja, a nyaka, a belsőség, és a töpörtő az másnapra maradt. Köszönöm a válaszod! Szeretettel agnes
előzmény: Emerencia hozzászólása, 2011. augusztus 7. 13:48
agnes-senga
#7. 2011. augusztus 7. 17:49
Kedves Olvasó! Ölellek Titeket! Már azon a ponton voltam, hogy megkérem a Kedves Szerkesztőt, törölje ezt az írásom, és ne tegye fel. Mint látom, elkéstem vele, és már nem is bánom. Nem akartam hinni a szememnek. Álmomban sem gondoltam, hogy ennyien olvassátok, és ilyen reakciókat kapok. Nagyon köszönöm! szeretettel agnes
Döme Zsuzsa
#6. 2011. augusztus 7. 15:37
A kényszer nagy úr; próbára tesz bennünket és a találékonyságunkat - ezért nem is egészen haszontalan.
Juhász Kató
#5. 2011. augusztus 7. 14:42
Azokban a családokban, ahol serdülő korú gyermekek vannak, nagyon nehéz lehet a
mai élelmiszer árak mellett gazdálkodni, de
természetesen minden korosztályt érint a
jövedelmek és az árak aránytalansága.
Jó tanácsaidat biztos sokan tudják hasznosítani.
Nem csak vegetáriánusoknak ajánlanák én is
egy receptet: Tökhúsleves. Egy kisebb főzőtököt
jól megmosunk, kettévágjuk, héjával, magjával
bezöldségelve megfőzzük, mint a húslevest.
janos
#4. 2011. augusztus 7. 14:35
A jó ötletekre mindig van vevő.
Sok háziasszony fog örülni ennek az elképzelésnek,recepteknek.
Főleg akik 200-eurón aluli összjövedelemből tengetik mindennapjaikat és akiknek egy lej a nyugdíja per hónap. Ez komoly.
János
Eliza Beth
#3. 2011. augusztus 7. 13:55
Ez most komoly, vagy csak egy írás? A kérdés a könyvre vonatkozik.
A többiben csatlakozom Emerenciához....
Emerencia
#2. 2011. augusztus 7. 13:48
De, érdekel. Sajnos, azt látom, hogy sokak élete nehezedik, ezért egyre népesebb a tábor. A szegény ember találékonysága, szerencsére határtalan, ez az írásodból is kiolvasható. Mintha ezzel segítené a boldogulásukat egy láthatatlan valaki. Nem nevezem meg, mert így is tudja mindenki közülünk, hogy kire gondolok.
Kedves Ágnes! Csak írd le mindig, amire gondolsz, és írj nekünk újabb recepteket is, mert itt mindig lesz olyan, aki érdeklődéssel olvassa az írásodat, és olyan is, aki hasznosítani fogja a praktikáidat. Egyre nehezedő életedhez sok erőt és kitartást kívánok!

Üdvözlettel: Emerencia
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek