Karácsony csodája

"Büntetünk és elszenvedünk...."


Babits Mihály írja A magyar jellem című művében: „A csodát már nem is tudjuk nélkülözni, kell az, mint a mindennapi kenyér." Ahogy kell nekünk legalább évente egyszer karácsony misztériuma és csodája. Kellenek azok a pillanatok, amikor a mindennapi pofonok völgyéből, a mindennapi kényszerekből, realitásokból fölülemelkedhetünk.

 A Biblia szerint, most a vallási vonatkozásoktól eltekintve, az emberiség mentális és kultúrtörténetében az első nagy teher- és próbatétel, hogy a testvérgyilkos Káin gyermekei vagyunk.

 Az emberiség mentális és kultúrtörténetének másik kezdő sarokpontja, amikor Poncius Pilátus római helytartó kérdésére, hogy kit ne büntessen meg, Barabást vagy Jézust, a tömeg Barabás nevét kiáltotta. Ezt követően feszítették keresztre Jézust.

 Ezzel a két tehertétellel élünk ma is. Büntetünk és elszenvedünk, Barabást kiáltunk, holott Jézust szeretnénk, dönthetnénk jól is, mégis rosszul döntünk rendre és rendszeresen.

 Hát ezért, ezért is kellenek a mindennapjainkban a csodák. Azért, hogy elviselhetőbb legyen ez az egész. Aztán amikor szembesülünk karácsony misztériumával és csodájával, a kis Jézus születésével, egy pillanatra, legalább egy pillanatra szembesüljünk önmagunkkal is.

 

Kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Gitka_61
#5. 2011. december 27. 10:20
KÖSZÖNÖM!

szeretettel! Gitta
janos
#4. 2011. december 26. 11:10
Egyet értek veled.
Kellemes, boldog, Új Évet!
János
Balage
#3. 2011. december 25. 09:53
Ja, és Boldog Karit!
Balage
#2. 2011. december 25. 09:53
Elhoztad nekünk az éjféli misét ;o)
Köszi!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek