JÖVŐ-IDŐ Budapest Transzfer Fesztivál IX.

A Petőfi Irodalmi Múzeum nemzetközi irodalmi és társművészeti fesztiválja 2017.09.28. - 10.01.

 

Az egyszerre titokzatos, félelmetes és reménnyel teli jövő lesz az idei Budapest Transzfer témája. A Petőfi Irodalmi Múzeum nemzetközi fesztiválján írók mellett jövőkutató, politológus, filmrendező, média- és képzőművész is vall arról, milyennek képzeli a jövőt.


A Petőfi Irodalmi Múzeum 2006 óta rendezi meg a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivált, amely egy-egy érdekes, aktuális téma, művészeti ág vagy tudományterület és az irodalom - elsősorban a kortárs irodalom - kapcsolatát járja körül változatos programokkal, külföldi és hazai írók, művészek, szakértők és tudósok részvételével. A felolvasások, dedikálások, beszélgetések mellett koncerttől a városi sétáig és gyerekeknek szóló műhelyfoglalkozásokig, kincskereső játékig sokféle programmal várjuk az érdeklődőket. 2006 óta több mint 120 magyar és 60 külföldi vendég szerepelt a fesztivál programjain.

Az idén szeptember 28. és október 1. között szervezett Budapest Transzfer ebben az évben körbejárja az utópiák és disztópiák hagyományát, vendégül látja a műfaj ismert szerzőit, elkalauzol a tudomány világába. A fesztiválon fiatal médiaművészek munkái a művészet és technológia találkozásának lehetőségeit is bemutatják. Szakértők, szerkesztők, irodalmárok beszélgetnek arról, hogy mit és hogyan olvasnak majd a közeli és távoli jövőben, meghívott szerzők politológussal elemzik a tudományos-fantasztikus művek világrendjeit. Lesz „Lem slam" és Magyarországon először szabadfogású írópárbaj - természetesen barátságos körmérkőzéseken.
A gyerekek videojátékot készíthetnek és Mikrobi-workshop várja őket, az Időfutár városi játékaiban pedig családok és gyerekcsapatok mérhetik össze ügyességüket. A városi séták bejárják a „jövő Budapestjét": vagyis a megvalósult és meghiúsult elképzelések helyszíneit a városban.

A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a visegrádi régióra. A cseh, lengyel és szlovák szerzők és szakértő vendégek meghívásán, bemutatásán túl a nyitóbeszélgetés középpontjában az áll, milyen volt a rendszerváltást megelőzően az a közös jövőkép, amely összekötötte a közép-európai értelmiségieket, s volt-e ennek a közös gondolkodásnak bármiféle relevanciája a későbbi fejlemények szempontjából. Fiatal írók, szerkesztők, kultúraszervezők beszélgetnek arról, hogy milyen irodalmi trendeket, kapcsolódási pontokat látnak a térségben.
A Budapest Transzfer programjáról bővebb információt a fesztivál honlapján (transzferfeszt.blog.hu) és facebook oldalán (facebook.com/transzferfeszt) talál.

A Budapest Transzfer támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Budapest Főváros, Visegrád Fund

 

PROGRAMOK

2017. SZEPTEMBER 28. CSÜTÖRTÖK

17.00 Időugrás / Megnyitó Galántai Zoltán tudománytörténésszel
Vajon kiszámolható, hány éven, évtizeden vagy akár évszázadon keresztül találnak majd olvasóra a napjainkban születő irodalmi művek? Kiből lesz „halhatatlan" szerző és kit fognak elfelejteni? Hogyan alakul az irodalmi kánon és mivel foglalkozik majd az irodalomtörténet? Ilyen izgalmas kérdéseket feszegetve indítjuk a fesztivált. Koccintsunk a jövőre!

Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes

17.30 Visegrádi jövőkép '89/ kerekasztal-beszélgetés
Milyen volt a rendszerváltást megelőzően az a jövőkép, amely a közép-európai értelmiségieket összekötötte, s mi volt közös gondolkodásuk jelentősége országaink további sorsa szempontjából? Hogyan változott négy meghatározó közép-európai értelmiségi jövőképe az elmúlt évtizedekben? Mi vár a régióra, a kultúrára, az irodalomra az elkövetkező években, mi lehet az értelmiség szerepe a jövőben és a jövő alakításában?

Résztvevők/Participants: Péter Hunčik író, pszichológus (SK); Kemény István író, költő; Rafał Wiśniewski kultúraszociológus, színháztudós (PL); Michael Žantovský író, pszichológus (CZ)
Moderátor/Moderator: Prőhle Gergely volt diplomata, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

Helyszín: PIM
Támogatók: Lengyel Intézet Budapest, Cseh Centrum Budapest, Szlovák Intézet Budapest
Jegyár: ingyenes

19.00 Utópia 501 / fesztiválindító felolvasás
Ötszáz évvel ezelőtt jelent meg Morus Tamás műve, az Utópia. Az eltelt fél évezred során Jókaitól Huxley-ig számtalan szerző képzelte el és írta meg népek, országok, földrészek, az emberiség vagy éppen az univerzum jövőjét. Az Utópia501 egyfajta közép-európai helyzetjelentés. Ismert és fiatal hazai és visegrádi írókat kértünk fel arra, hogy fantáziájukat szabadjára engedve írják meg, milyennek képzelik a jövőt.

Résztvevők: Bartók Imre, Berta Ádám, Dragomán György, Pavla Horakova (CZ), Silvester Lavrík (SK), Nemes Z. Márió, Potozky László, Térey János, Marianna Serocka (PL), Spiró György, Ondřej Štindl (CZ), Ziemowit Szczerek (PL)
Moderátor: Szegő János
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes

21.00 Meteo (1989, r. Monory-Mész András) / mozi és beszélgetés
Felhőcske, Verő és Berlioz egy kihalt gyárnegyedben él egy meg nem nevezett város peremén, de most menniük kell. Ez a különös kelet-európai sci-fi, „Monory-Mész András kiemelkedő alkotása...kultúrtörténeti tájékozódási ponttá vált, hisz a kor elemeiből építkezik, mégis posztmodern jellegű, apokaliptikus víziót hoz létre.  Egy sajátos városfilm, aminek színterei szimbolikus hármasságba rendeződnek, átölelve a kor érzés-lehetőségeit." (Keller Mirella, Filmtekercs.hu)

Résztvevők: Monory-Mész András rendező, Kárpáti György filmkritikus
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes


21.00 LuchaLibro / szabadfogású irodalmi birkózás
A Lucha libre a pankráció, a színre vitt birkózás mexikói válfaja, professzionális, maszkos versenyzők erősen stilizált küzdelme, sport, szórakozás és nem utolsósorban színház. A látványsportból egy betű és az állandó harci kellékek részleges megváltoztatásával született a Lucha libro, amelyben írók „párbajoznak" a ringként funkcionáló színpadon inflagranti, s különböző feladatokra válaszul születő szövegeiket élőben kivetítve követheti a közönség. Semmi erőszak, csupa izgalom, show, buli, irodalom, álarc mögé rejtett írói identitások. Felismeritek kedvenceiteket a küzdelem során az ő soraikból?

Résztvevők: szerzők álarcban, álnéven
Helyszín: KATONA/K:ANTIN
Jegyár: ingyenes


2017. SZEPTEMBER 29. PÉNTEK

17.00 Az irodalom, az olvasás és a könyv jövője / beszélgetés és world café
Az írásbeliség történészei számos olyan nagy átalakulásról számolnak be, amelyek a kortársak számára egyszerre jelentettek váratlan új lehetőségeket, valamint hordozták magukban a fennálló intézmények és az ezek által megtestesített értékek eltörlésének veszélyét. A napjainkban zajló kulturális fordulat (amelynek a kultúra digitalizációja talán a legfontosabb hajtóereje) nemcsak az irodalom intézményrendszerében dolgozók számára jelent nehezen feldolgozható kettősséget, hanem alapvető kérdéseket vet föl az oktatás és általában a kultúra jövőjét illetően is Merre tartunk, és hogyan befolyásolják ezek a változások az olvasó életét és az irodalmi élet alakulását?

Résztvevők: Fenyő D. György magyartanár; Aleksandra Malecka szerkesztő, kultúraszervező (PL); Nagy Attila olvasáskutató; Olga Pek szerkesztő, kultúraszervező (CZ)
Moderátor: Molnár Gábor Tamás egyetemi oktató, az ELTE Irodalmi Szakmódszertani Munkacsoport csoportvezetője
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes

19.00 Glukhovsky: Futu.re / beszélgetés és felolvasás
A Metró 2033 Univerzum sorozatot jegyző Dmitry GLUKHOVSKY nem egy szobatudós alkat; hat nyelven beszél, újságíróként bejárta a fél világot az Északi-sarktól a csernobili tiltott zónáig. Első könyvét - Metró 2033 - díjazta az Európai Science Fiction Társaság, jogait több mint 20 országban értékesítették, és videojáték is készült belőle. 
A folytatást - Metró 2034  - a szerző ingyen elérhetővé tette az interneten, és felkért egy ismert előadóművészt elektronikus zenei kompozíció megalkotására a könyv alapján. Nem csupán társadalomkritikus disztópiái, de a szerzői jogokról, a szerzői szerepről vallott nézetei is terítékre kerülnek. Az Európa Könyvkiadóval közös program.

Résztvevők: Dmitry Glukhovsky író, újságíró (RU); M. Nagy Miklós szerkesztő, műfordító, az Európa Könyvkiadó igazgatója
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes

20.00 Férfi munka?
Női szerzők a sci-fi világában / beszélgetés
Rég elmúltak azok az idők, amikor a science fiction szinte kizárólag a férfiak játszótere volt. Mind az olvasók, mind a szerzők között egyre több a nő, és női szerzőknek ítéltek az elmúlt évtizedekben több neves zsánerirodalmi díjat is. A folyamatot sokan a sci-fi megújulásához és gazdagodásához kapcsolják, mások a hagyományos tematika felhígulását látják benne. De mit adtak a nők a sci-finek, és miért fontos a jelenlétük az irodalom fantasztikus területén is?

Résztvevők: Antuza Genescu író, szerkesztő (RO); Takács Gábor sci-fi blogger
Moderátor: Kleinheincz Csilla író, szerkesztő
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes
21.30 LEM-slam / slam-est
Stanislaw LEM 1967-ben megjelent, azóta ikonikussá vált Kiberiáda című kötetét elrugaszkodási pontnak ajánljuk a hazai slam szcéna alkotóinak, akik megírják, hogy milyen jövőt képzelnek el optimista és pesszimista pillanataikban, mit várnak, mitől félnek és miben reménykednek.
A hazai slam mozgalom 2006-ban a Budapest Slam rendezvénnyel, a költők és rapperek csatájával indult. A műfaj széles körben ismertté és népszerűvé vált. Számos fiatal költő első szárnypróbálgatásainak színtere volt és máig fontos megmutatkozási lehetőség ifjú tehetségeknek és ismert alkotóknak egyaránt.
A Slam Poetry Magyarország Egyesülettel közös program.

Résztvevők/Participants: Bánóczi Beáta, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana, Kemény Zsófi, Maier Péter és további szlemmerek
Konferanszié: Mavrák Kata Hugee
Zene: Gourmand Light
In Hungarian.
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes


2017. SZEPTEMBER 30. SZOMBAT


11-14h Bölcs Kavics: Videojáték workshop / gyerekprogram
Ki ment meg minket a távoli jövőben? Elég egy Piroska vagy egy két lábon járó űrfarkasra lesz szükségünk? És milyen ez a jövő? Repülnek az iskolabuszok a függőleges kertek felett, vagy már semmi nem mozdul, mert minden élőlény kipusztult a Földön?
A Bölcs Kavics kreatív foglalkozásán a résztvevők kipróbálhatják, milyen saját rajzolt karakterekkel játszani, pályát tervezni, és belekóstolnak a programozásba is. 8-12 éves gyerekeket várunk.
A kurzuson való részvétel feltétele egy saját laptop (Windows / OSX). Kódolási előismeret nem kötelező.
Regisztráció: szeptember 15-ig a bolcskavics@gmail.com címen
Workshop vezetők: Fatér Anna iparművész, Kádár Anna filmkészítő, Koronczay Dávid fizikus, Tillmann Hanna képzőművész
Helyszín: PIM
Jegyár: 400 Ft (a helyszínen megvásárolható belépőjegy)

15.00 Pesti álomter(v)ek
Városi séta a Hosszúlépéssel
Milyen futurisztikus terveket szőttek az elmúlt századokban Budapest jövőjéről, épített környezetéről? Hogyan gondolkodtak a városfejlesztés irányairól és lakóinak életéről? Vannak ötletek, tervek, amelyek a tervezőasztalon maradtak, mások ma a főváros részét képezik. Vajon kinek jutott eszébe, hogy a Károlyi-palotát lebontsák és kertjét a körút irányába megnyissák? Miért nem készült el végül soha az Erzsébet sugárkörút? Kik azok a tervezők, akik pesti felhőkarcolók megépítésével képzelték el a jövő belvárosát? Belvárosi sétánkon megmutatjuk, felidézzük régi korok és a ma újítóinak izgalmas terveit.

A séta vezetője: Szilágyi Adrienn történész. Találkozó a PIM előtt 14.50-kor. In Hungarian.
Helyszín: A séta a Petőfi Irodalmi Múzeumtól indul. Találkozó: 14:50
Jegyár: 1800 Ft

16.00 Pop- és magaskultúra
áll-e még a sci-fi gettó? / beszélgetés
Bár az angolszász kultúrához képest a kelet-európai országok irodalmi hagyományában mostohább helyet foglalnak el a fantasztikus műfajok, a rendszerváltás után a könyvpiac megélénkülésével sorra jelentek meg a zsánerszövegek - mind a változó minőségű fordításoknak, mind pedig a termékeny helyi szerzőknek köszönhetően. Ez a folyamat számos új kérdést felvet: megragadhatók-e olyan poétikai sajátosságok a kelet-európai popkultúrában, amelyek elkülönítik a lokális szövegeket a globális műfaji hagyományoktól? Képes átformálni a zsánerkultúra a helyi kánonokat és intézményrendszereket, vagy még mindig állnak posztmodern diskurzusban oly sokszor megkérdőjelezett határok és hierarchiák?

Résztvevők: Ondrej Herec szociológus, fordító (SK); Pintér Bence újságíró
Moderátor: Sepsi László író, kritikus
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes


18.00 Ondřej Štindl: Interzóna / könyvbemutató
Az Interzóna a minden emberi oldalát elvesztett világról szól. Néhány kataklizmával a miénk után játszódik, amikor már nem igazán fontosak a globális vonatkozású földrajz kérdései, azt pedig pláne nem tudja senki sem, hogy egy történetnek lehet más következménye is, mint az öngyilkosság. Ondřej Štindl disztópiájában az énkeresés és a művészet értelmének kérdései kerülnek terítékre.
A Cseh Centrummal és a Metroplis Mediával közös program.

Résztvevők: Ondřej Štindl író (CZ), Hanzelik Gábor szerkesztő, műfordító
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes

19.00 Visegrád és Közép-Kelet-Európa
trendek, network, identitás/ beszélgetés
Beszélgetés az Y és Z generáció tapasztalatairól és jövőképéről, a legújabb irodalmi trendekről, az irodalom megítéléséről, kulturális, társadalmi szerepéről. Rákérdezünk arra, van-e valamiféle összetartó erő, közös identitás a régióban, hogy milyen szoros (vagy laza) a kapcsolat a négy ország alkotói, kultúraszervezői között, hogy látnak-e regionális trendeket a régión belül érdeklődést „egymás" iránt.

Résztvevők: Peter Michalik szerkesztő, Bratislava Book Festival (SK); Nagy Kata költő, a József Attila Kör elnöke; Ziemowit Szczerek író, újságíró (PL); Pavel Zajíc költő, szerkesztő Weles Magazine (CZ)
Moderátor: Fehér Renátó költő, kritikus
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes


2017. OKTÓBER 1. VASÁRNAP


10-16h Az Időfutár nyomában
városi játék időutazóknak a Hosszúlépéssel / ifjúsági, családi program
Kalandra hívunk! A térkép, a rejtély új, a város ugyanaz. Vagy mégsem?
Itt állok a belvárosban, kezemben a térkép, és nekivágok az utcáknak. Láttam már ezt az épületet? Olvastam minden feliratot? Benéztem már ezen a résen? Felszálltam erre a villamosra korábban? Vajon figyel közben valaki?
Budapest az utóbbi évek legsikeresebb ifjúsági regényének játékterévé válik. A program gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt élvezetes szórakozást kínál.

A játék kitalálója: Salgó Viktória múzeumpedagógus.
Helyszín: A játék a Petőfi Irodalmi Múzeumtól indul.
Jegyár: ingyenes

11h Mézga Aladár és Mikrobi nyomában
kézműves műhely a Cellux Csoporttal /gyerekprogram /Mesemúzeum
Fantasztikus képi világukkal és izgalmas történeteikkel ma is bárkit elvarázsoló mesék nyomába eredünk, űrhajót készítünk, robotot faragunk. Követjük Aladárt és hűséges társát, Blökit csillagközi útjaikon a Gulliverkli 5 fedélzetén Musicantától Luxuriáig és együtt utazhatunk Mikrobival, a gyerekfelvigyázóként is remekelő háztartási robottal, aki valójában megbecsült családtag és az űr minden szegletében segít a gyerekeknek kikeveredni a kalamajkából. 5-12 éves gyerekeket várunk, de a felnőttek sem fognak unatkozni.

A foglalkozást vezeti: Lőrincz Réka ékszertervező, tanár; Vörös Jutka grafikus

Korosztály: 5-12 év
Regisztráció: nem szükséges
Helyszín: Mesemúzeum
Jegyár: 400/600 Ft (a helyszínen megvásárolható Mesemúzem belépőjegy)

12.00-22.00 - Sci-fi maraton a Filmvilággal
MOZI
Bár a nagyközönség szemében a science-fiction műfaja az elmúlt évtizedekben egyre inkább egyenlővé vált a speciális effektusokkal és szuperemberekkel telezsúfolt, méregdrága látványattrakciókkal, szerencsére a mai napig készülnek gondolatgazdag, provokatív és társadalmi témákat boncolgató alkotások is. A tudományos-fantasztikum mindig is egyaránt felmutatta a tudományos gondolkodás elméleti gazdagságát, intellektuális többlettartalmát és a fantasztikum fikcióinak lenyűgöző képzeletvilágát, merész, akár költői fogalmazásmódját. A Filmvilág filmművészeti folyóirat válogatásában öt olyan sci-fi kerül bemutatásra, amely bizonyítja a műfaj klasszikus érdemeinek töretlen életképességét.

Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes

15.00 Pesti álomter(v)ek / Városi séta a Hosszúlépéssel

15.00 DEKÓD
irodalom és technológia / installációk, beszélgetés, performansz
Betűk. Szófoszlányok. Töredezett sorok. Szabad asszociációk. Gondolatszobrok. Kiterjesztett valóságsíkok. Képuniverzumok és szövegkompozíciók. Többszörözött érzékletek és könyvinyl. A DEKÓD eseményblokk interaktív installációkkal, szakmai beszélgetéssel és audiovizuális performansszal térképezi fel az irodalom és technológia kreatív kapcsolódási lehetőségeit, valamint a különböző művészeti ágakat és médiumokat ötvöző új típusú szöveginterpretációs technikákat hazai alkotók munkáin keresztül.
Az AR POEM, az ECHOLÁLIA > költészet 4.1 és a VIZUÁL/TECHNO/POETRY installációk a fesztivál ideje alatt megtekinthetők, a Kiterjesztés c. audiovizuális performansz október 1-jén 16.30-17.30 óra között kiscsoportos turnusokban látogatható. Előzetes regisztráció ajánlott az office@letitbeartagency.com email címen.
15:00- alkotói tárlatvezetés és szakmai beszélgetés
16:30- Kiterjesztés / audiovizuális performansz (regisztráció ajánlott)

Résztvevők: AR POEM - Szekeres Ágnes, Szécsényi-Nagy Loránd; ECHOLÁLIA - Kele Fodor Ákos, Sándor Máté; VIZUÁL/TECHNO/POETRY - Molnár János, Csepregi János, Csillik Kristóf, Décsy Eszter, Horváth Veronika, Hyross Ferenc, Kulcsár Árpád, Purosz Leonidasz, Sipos Máté, Szerényi Szabolcs, Tinkó Máté; Kiterjesztés - Heim Roland, Nagy András, Adrian Newgent. Kurátor/Curator: Kovács Andrea. Kreatív koncepció/Concept: Let it Be! art agency.

Helyszín: PIM
Támogatók: Fiatal Írók Szövetsége, NOW Books & Music, NOWmagazin, Hurrikan Press, NKA, Aranyláz - Kortárs Irodalom Éve
Jegyár: ingyenes

17.00 Elképzelt világok politológiája / beszélgetés
Az emberiség jövőjét illetően kevés dologban lehetünk biztosak - ezek egyike, hogy amíg emberek vannak, politika is lesz. De vajon mit és hogyan tudhatunk meg a jövő politikai rendszereiről? Az egyik megoldás, ha a tudományos-fantasztikus irodalomhoz nyúlunk és megvizsgáljuk, milyen politikai rendszereket képzeltek el azok, akik hivatásszerűen gondolkodnak más világokról. Lesznek-e a jövőben demokráciák - vagy utópiák, netán disztópiák kialakulására számíthatunk? Merre haladnak majd a robotjogok - lesz-e robot párt és robot miniszterelnök-jelölt? Hogyan érintené politikai rendszereinket, ha idegenekkel találkoznánk?

Résztvevők: Michal Hvorecky író, újságíró (SK); Molnár B Gábor író; Filippov Gábor politológus, elemző
Moderátor: Tóth Csaba író, politológus
Helyszín: PIM
Jegyár: ingyenes

 

19.00 Mesterséges intelligencia és emberi társadalom 2031 / beszélgetés
Jövőkutatók és infokommunikációs szakemberek szerint a negyedik ipari forradalom, az ipar 4.0 részeként a mesterségesintelligencia-alkalmazások és a robotok radikálisan átalakítják a világot a következő 10-15 esztendőben. Egyesek óriási lehetőséget, transzhumán jövőnk kiteljesedését, mások az emberiség végromlását látják az MI-forradalomban. Mennyire lesznek intelligensek a közeljövő mesterséges intelligenciái, képesek-e túllépni szakterületi korlátaikon, általános gépi értelemmé válik-e a „gyenge" MI? Hol tart ma az MI-fejlesztés, mi a következő másfél évtized realitása, milyen társadalmi-gazdasági változások várhatók, lesz-e Szingularitás?

Résztvevők: Gulyás László mesterségesintelligencia-kutató, Mérő László pszichológus, Pintér Róbert szociológus
Moderátor: Kömlődi Ferenc író, jövőkutató
Helyszín: PIM - Díszterem
Jegyár: ingyenes


21h Némafilmzene / zenés filmklub, avagy filmkoncert
Néma- és elnémított filmek élő zenei kísérettel. A kép adott, a hang helyben születik. A négy éve indult sorozat igazi csemege mind a film-, mind a zenerajongóknak.

A sorozat házigazdája és szervezője: Pap Dávid Tamás.
Helyszín: Kisüzem
Jegyár: ingyenes

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek