Jonas Jonasson: A százegy éves ember, aki azon gondolkodott, hogy túl sokat gondolkodik

Jonasson új könyvében folytatódik a százegy éves ember fergeteges története


Allan Karlsson  és Julius Johnson, a két svéd férfi Indonéziában, Bali szigetén igyekeznek elkölteni az egy bőröndben véletlenül magukkal hozott milliókat. Meglehetősen unják már jó dolgukat.
Allan a százegyedik születésnapjára egy hőlégballonos utazást kap ajándékba. S ennek köszönhetően kezdődnek újabb kalandjaik. A véletlenül elindított hőlégballonos utazás  szerencsétlenségükre kényszerleszállással végződött - a tengeren. Egy kosárban, már félig elmerülten, korántsem kétségbeesetten, pezsgőt iszogatva sikerül a második jelzőrakétát felfelé kilőniük. Az előzővel ugyanis a tenger mélyét célozták meg. Egy közelben hajózó észak-koreai hajó mentette meg őket, amely éppen négy kiló uránt csempészett Kim Dzsongun részére.

Allan urándúsító szakembernek adja ki magát, hogy így biztosítsa túlélésüket. Szerencséjükre, mire rájönnek az igazságra, sikerül a svéd külügyminiszter asszony szerezte diplomata útlevéllel és egy bőrönd uránnal elmenekülniük.
Balesetükkel egy súlyos diplomáciai válság kellős közepébe csöppennek, az események sora pedig a világ vezetőinek társaságába sodorja hőseinket, itt van mindenki, aki számít,  Angela Merkelen át egészen Trumpig. Eközben megismerkedünk a spárga termesztés és a koporsó készítés titkaival is.
A kalamajka adott - ezt kell ép bőrrel megúsznia az immár százegy éves embernek.
Kúnos László remek fordításában igazán vidám, felejthetetlen élményben lesz része annak, aki elolvassa Jonas Jonasson könyvét.


B. Mezei Éva


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek