Jelentés a jázminok földjéről Tunézia

Tunézia számára új élet kezdődött 2011-ben: a "jázminos forradalom" elsöpörte a régi rendet, s felvillantotta egy jobb élet lehetőségét az ország, sőt, az egész térség számára.

 

Igazi időutazásra indulunk: a közelmúlt forrongó eseményeinek helyszínei ezeréves városok és falvak, ahol jelen és múlt összeolvad. Kultúránk alapköveit találjuk itt: évezredek nyomait őrzi az UNESCO Világörökség-listáján szereplő Sousse, Karthágó vagy El Jem.

 

Tunézia nagy birodalmak létrejöttének és bukásának volt a helyszíne: háromezer év alatt itt váltották egymást a föníciaiak, a rómaiak, a Bizánci Birodalom, az iszlám hódítók,  majd a 19. században Tunézia francia protektorátus lett.

Az ország 1956-ban szerezte vissza függetlenségét Habib Bourguiba vezetésével. A számos reformot kezdeményező, felvilágosult elnököt 1987-ben váltotta le Ben Ali, akinek zsarnoki vezetését 2011 januárjáig tűrték a tunéziaiak - amikor a több mint száz halálos áldozatot követelő tüntetéseknek és összecsapásoknak eredményeképpen sikerült őt elűzni. Ebben a változó országban járt most a Duna Televízió stábja, hogy megvizsgálja, mit jelent ez a hatalmas változás a tunéziaiak mindennapjaiban. Mit gondol a jövőről egy újonnan megválasztott kereskedelmi miniszter és egy galériatulajdonos? Hogyan értékeli a történteket egy iszlám ország keresztény érseke és egy fafaragó? Milyen az ország legfiatalabb múzeuma, a Forradalmi Múzeum? A film e sokszínű világ képeit villantja fel. 

 

Rendező-operatőr: Marossy Géza

Szerkesztő-riporter: Pap Vera-Ágnes

 

 

A Jelentés a jázminok földjéről - Tunézia című magyar dokumentumfilmet május 22-én, 15 óra 25 perckor tűzi műsorára a Duna Televízió.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

/Mit tennél ha ma meghalnék