Ismét Liturgia: Művészettörténet, Műtárgy Tanfolyam

A Magyar Képzőművészeti Egyetem idén is meghirdeti tanfolyamát

 

 

Liturgia - Művészettörténet - Műtárgy
...ami az egyháztörténetből kimaradt: ismeretterjesztő előadások szakrális témákban, művészettörténeti megközelítésben

címmel

 

A LITURGIA ‒ MŰVÉSZETTÖRTÉNET ‒ MŰTÁRGY címmel egy szemeszteren át tartó, hétvégi ismeretterjesztő előadássorozat célközönsége a művészet iránt érdeklődő pedagógusok, egyházi személyek, papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, illetve tanárai; hitoktatók és lelkipásztori munkatársak; a téma iránt érdeklődők. Továbbá - régészek, muzeológusok, művészek, a vizuális kultúra területén működő személyek, akik mélyíteni, ill. frissíteni szeretnék ismereteiket.

 

A dr. Boros Ildikó és dr. Fehér Ildikó oktatók szervezésében, az egyetem tanárainak részvételével létrejött előadássorozat a szakrális művészet európai hagyományainak bemutatására törekszik. A kora-középkortól a jelen korig a legfontosabb egyházi művészettel kapcsolatos műfajok, berendezési tárgyak, műtárgy típusok, ikonográfiai témák bemutatása műtárgy centrikusan, jellemző példák, analógiák segítségével. Az építészet, szobrászat és a festészet általános keresztény ábrázolási hagyományainak, jellegzetességeinek ismertetése a legfontosabb európai művészeti emlékeken keresztül: templomdekorációk, középkori freskóciklusok, oltárképek, ikonosztázok, faragott oltárok. Fontosnak tartják az egyházi ünnepekhez fűződő szimbólumok és tradíciók, valamint olyan, a korábbi liturgiai hagyományokhoz köthető tárgyaknak a kiemelését és bemutatását, amelyek a 21. században esetleg ritkábban fordulnak elő, mégis liturgiatörténeti vagy művészettörténeti értékkel bírhatnak, pl. a Szent Sír tárgyai a katonákkal, az antependium, az öltöztethető Mária és Krisztus szobrok, Jézus és Mária arca - az ú.n.hiteles portrék, stb.

Az előadások során külön hangsúlyt helyeznek a keresztény ikonográfiára. Az előadások célja ugyanis, hogy a résztvevők jártasságot szerezzenek az európai művészetben (oltárképeken, freskókon, fában vagy márványban faragva) leggyakrabban megjelenített szentek, attribútumaik, legendáik felismerésében: hogyan ábrázolják a legfontosabb bibliai szereplőket? Jézus és Mária élettörténetének mely jeleneteit emeli be a középkori művész a templomi dekorációk közé? Milyen különbségek fordulhatnak elő? Miért pont ezek a jelenetek terjednek el? Ezek talán a legfontosabb alapkérdések ahhoz, hogy eljussanak egy-egy gótikus szárnyasoltár (felvidéki oltárok, M.S. mester) vagy egy reneszánsz festményciklus (Giotto, Michelangelo) valódi üzenetének, témájának megértéséhez.

Előadás mutatja be a templom-építészet hagyományait kitérve az épület-ikonográfiára, a különböző épületváltozatoknak, típusoknak a szakrális hagyományokban gyökerező eltéréseire: szentélykörüljáró, kegyúri karzat, szerzetesi cellák, jezsuita templomtípus, stb. Hangsúlyt helyeznek arra, hogy ne csak a múlt emlékeit vizsgálják, de a 20. századi és a kortárs szakrális művészet legfontosabb képviselői és munkái is bemutatásra kerüljenek, mivel a jelen korban, a hétköznapokban legtöbbször ezekkel találkozhatunk. Valódi csemegét jelentenek a műterem látogatások, ahol a műtárgyak közelében az alkotókkal és a restaurátorral való beszélgetések még személyesebbé teszik a kurzuson elhangzott tárgyi és szakmai ismereteket.

 

 

 

Ideje: 1 szemeszter (12 x 4 óra), szombatonként 10-14 óráig.
A tanfolyam kezdete: 2018. szeptember 1. 
A tanfolyam részvételi díja: 60.000 Ft 
Kredit elismerés: A szemeszter végén oklevelet és kreditigazolást adunk, mivel a tanfolyam pedagógusoknak 5 órával beszámítható továbbképzésnek minősül.
( A 277/1997. (XII.22.) )

 

Jelentkezés: a jelentkezési lapokat 2018. augusztus 30-ig kérjük a szervezőknek visszaküldeni.

További információ és a jelentkezési lap letölthető: http://www.mke.hu/node/38300A "Liturgia..." tanfolyam önálló oldallal is megjelent a Facebook és az Instagram felületén! 

https://www.facebook.com/liturgiamuvtoritanfolyam/

https://www.instagram.com/liturgia_muvtori/

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek