Interjú Knézy Jenővel

Nem jártam még Rióban. A helyre nagyon kíváncsi vagyok és az olimpia is biztosan remek lesz.

 

Mit vár a Rióban töltött egy hónaptól? Járt már korábban a városban?

 

Nem jártam még Rióban. A helyre nagyon kíváncsi vagyok és az olimpia is biztosan remek lesz. Ugyan hallani negatív híreket a közbiztonságról, de a szervezők mindent megtesznek, hogy a játékok alatt rend legyen.

Hónapok óta zajlik az olimpia felvezetése az M4 Sporton. Ön hogyan készül erre a szakmai kihívásra?

 

Már Londonban az úszó Európa-bajnokságon is az olimpiát szem előtt tartva figyeltem az eseményeket, a labdarúgó Eb-t pedig folyamatos felkészülés követi majd. Szerencsére mindkét sportág világversenyein ott voltam az elmúlt években, így nem nulláról kell kezdeni a munkát, van mire építenem. Húsz év szakmai múlttal tisztában vagyok azzal, hogy kik tartoznak a sportág élmezőnyébe, ez sokat segít.

 

 

Melyik a legelső emléke az olimpiákról?

 

Emlékszem, amikor édesapámat kiutazott az 1980-as moszkvai nyári olimpiára, mi pedig kikísértük a reptérre, ekkor 8 éves voltam. Az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottja is mély nyomott hagyott bennem, emlékszem, hogy az egész ország maga alatt volt.

 

Mi volt az ön számára az eddigi olimpiák legszebb pillanata, legnagyobb élménye?

 

A 2012-es londoni olimpián három magyar aranyérmet sikerült közvetítenem kajak-kenuban, hatalmas élmény volt. Maradandó emlék az 1992-es barcelonai olimpián az amerikai „Dream Team” kosárlabdacsapat diadalmenete és az 1996-os atlantai nyári játékok is, mivel ez volt az első olimpiai közvetítésem. Azóta mindegyik olimpián dolgoztam kommentátorként.

 

Eddigi pályafutása alatt melyik a legemlékezetesebb mérkőzése, versenye, amelyet közvetített?

 

A kommentátori pályafutás csúcsát jelenti, ha valaki olimpiai aranyat közvetíthet, így a három 2012-es londoni kajak-kenu aranyérem számomra a legnagyobb élmény az eddigi versenyekről.

 

Hányadik olimpiájára készül kommentártorként?

 

1996 óta mindegyik olimpiáról közvetítettem. A 2016-os lesz a hatodik nyári olimpiám, emellett öt téli olimpián is dolgoztam kommentátorként, hol stúdióból, hol pedig a helyszínről.

 

Melyik sportok kommentátora lesz az olimpián, melyiket várja a legjobban?

 

Úszást és kajak-kenut közvetítek majd. Nem tudok köztük különbséget tenni, mindkét számban komoly esélyeink vannak az aranyra. Időrendben az úszás lesz korábban, majd a kajak-kenu, mindkettőt nagyon várom.

 

Melyik a kedvenc egyéni és csapatsportja, és miért? Mit sportolt gyerekkorában?

 

A kosárlabda a kedvenc csapatsportom, és a szívem csücske, mivel korábban magam is válogatott kosárlabdázó voltam. Kosármeccset bármikor szívesen közvetítek. Az egyéni sportok közül pedig az úszást emelném ki, rendkívül tisztelem azt a kemény munkát, ami az úszók teljesítménye mögött van. A londoni úszó Európa-bajnokságon közelebbről is megismerkedhettem a magyar sportolókkal, akik rendkívül nyitottak, kedvesek és készségesek voltak. Kommentátorként sokat jelent, ha elfogad a közeg, amelyből közvetítek, és ők rendkívül barátságosak és befogadóak voltak.

 

Kiktől várja a magyar érmeket? Hány aranyra tippel?

 

Óvatosnak kell lenni a becslésekkel, de Hosszú Katinkától 200 vagy 400 vegyesen számítok egy aranyra, Gyurta Dánieltől pedig 200 mellen számítok első helyre. Kapás Boglárkától szerintem számíthatunk meglepetésre. Kajak-kenuban egy-egy aranyra számítok női egyesben illetve párosban. A férfiak közül titkos favoritjaim Tótka Sándorék, remélem aranyat szereznek kenu párosban.

 

Ki lehet az olimpia magyar felfedezettje, illetve legnagyobb sztárja?

 

A legnagyobb sztárunk szerintem úszó lesz, Hosszú Katinka mellet teszem le a voksom, szerintem két aranyra is van esélye, ami óriási dolog lenne. Péni István sportlövő pedig könnyen lehet az olimpia egyik magyar felfedezettje.

 

Mit jelent az ön számára az M4 Sport kommentátorának/műsorvezetőjének/riporterének lenni az Olimpián?

 

Az olimpiai közvetítés a szakma csúcsát jelenti, főleg egy olyan kiterjed portfólióval rendelkező piacvezető sportcsatornán, mint az M4 Sport. Végtelenül büszke vagyok rá, hogy egy ilyen csapatba hívtak dolgozni.


 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek