Interjú Gajdos József rendező koreográfussal

Ehhez a jövőképhez kapcsolódik, egy nagy volumenű művészeti projektem, amelyre az anyagi támogatásra már ígéretet kaptam Angliából.

 

 

Mivel ez a beszélgetés inkább a jelenre és a jövőre fókuszál, ezért úgy illik, hogy

a most következő felvezetőben bemutassuk a rendező-koreográfus szakmai életét,

ami egyáltalán nem lesz könnyű, mert hogy annyi de annyi darabot rendezett,

koreografált az elmúlt közel 30 évben, de azért megpróbáljuk.

Fiatal, aranysarkantyú díjas néptáncosként robbant be a Budapesti modern

és klasszikus táncéletbe Jeszenszky Endre együttesébe olyan nevek mellet

mint: Frenák Pál, Berger Gyula, Földi Béla, Kriszt László, Merk László,

Boros Tibor, Bognár Zsuzsanna, Fincza Erika, S Tóth Margit, Jongblut Éva,

Naispiller Katalin és sokan mások. Majd felvételt nyert a Színház És Filmművészeti 

Főiskola, Kazán István által vezetett operett-musical szakára, többek közt:Vásári Mónika, Laklóth Aladár, Pál Attila,Kulcsár Lajos, Gabriella Hadzsikosztova,
és mások. Utána Kalmár Péter rendezésében, a Fővárosi Operettszínháza bemutatott  "Ének az esőben" című nagy sikerű musical egyik főszerepét alakította, vitte sikerre  Kriszt László, Vásári Mónika és Simonyi Krisztinával. Alkotóként idehaza megalapította többek közt a "Madách Tánckart" és hosszú évekig játszott a Macskák című musicalben, de nevéhez fűződik az "Elvis" című nagy sikerű rockbalett  rendezése és koreografálása is. Aztán következett kb: 20 év amerikai és európai alkotói élet, ahol rendezéseit koreográfiáit, siker és elismerés övezte.

A nemzetközi színházi életben a WaltDisney európai promóciós turné, amely 24 fővárost érintett, a Carmen című balett színre vitele Spanyolországban, Hágai Katalin és Solymosi Zoltán főszereplésével, idehaza pedig nevéhez fűződtek a Dr. Herz a Madách színházban és az Elizabeth című musicalek.

- Táncosként, színészként, koreográfusként és rendezőként is igen csak komoly szakmai múlt, Magyarországon nem sokan tudhatnak ilyent a magukéinak! Hogyan látja ezt, az elmúlt közel 30 év távlatában?

Fantasztikus szakmai lehetőségeim voltak, és én igyekezetem ezeket sikerre vinni.

Két, általam koreografált musical is, több mint 20 évig volt a repertoáron, amire rendkívül büszke vagyok.

- Habár az interjúnk elején már sok kollégát megemlített, de kikre emlékszik

  a pályájáról szívesen és miért?

Hágai Katalin, Solymosi Tamás és Solymosi Zoltán, Kováts Tibor, Eichner Tibor,

Venekkey Mariann, Kriszt László, Kövesi Angéla, ezek mind-mind nagyszerű művész kollégák, voltaképpen nekik köszönhetem az eddig elért sikereimet, hiszen a mindenkori alkotás legfontosabb feltétele, a magas színtű megvalósítás, ehhez pedig

nagyszerű művészek kellettek, nos ők, azok voltak.
- Legutóbb 2013-ban, Szombathelyen, a nagy sikerrel bemutatott "Evita" kapcsán hallottunk színházi munkájáról! Azóta mi történt önnel?

Tudja az élet nem mindig abban és ott ad lehetőséget, amiben szeretnénk.

Ez alól természetesen én sem vagyok kivétel. De attól hogy ez idáig (és ez elég sok időt rejt magába), nem kimondottan színházi produkciók megvalósításával tudtam foglalkozni, ezt helyettesítette az a kreatív alkotó és tervező munka, amelynek a gyümölcsei, éppen mostanság kezdenek beérni. Ha pedig a szabadidőm engedi, akkor művészeti szaktanácsadással foglalkozom, főleg Web-s múlti cégeknek.

- Ön egy sokrétű alkotóművész, hogy látja, idehaza van önre inkább szükség,
vagy külföldön?

Azt látom, hogy a mi szakmánkban, idehaza és külföldön egyaránt a nagy változások korát éljük. Ami a hazai szakmát illeti, már tényleg ráférne egy kis frissítés. Ehhez a jövőképhez kapcsolódik, egy nagy volumenű művészeti projektem, amelyre az anyagi támogatásra már ígéretet kaptam Angliából. Természetesen a Magyarországi kulturális vezetés is tud ezekről az elképzeléseimről, és mi sem természetesebb számomra hogy inkább idehaza szeretném megvalósítani ezeket mint külföldön. Ennek pedig az egyik függvénye az, hogy sikerül e idehaza, egy színházépülettel megtámasztani a művészeti projektet.

- Köszönöm az interjúbeszélgetést!

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek