In Memoriam Gyöngyössy Zoltán, Matuz Gergely szólóestje a Fészek Művészklubban

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született. A Liszt- és többszörös Artisjus-díjas fuvolaművészt december 29. érte a halál autóbalesetben.

  

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született. Alapfokú tanulmányait Apagyi Mária (zongora) és Révész Mária (fuvola) növendékeként kezdte a Kodály Zoltán Általános Iskolában, amelynek közismert kórusában Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy keze alatt énekelt.

 

1972-től a pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait Barth István irányításával, 1976-tól pedig Pröhle Henriknél tanult a Zeneakadémia fuvola szakán, ahol Pernye András, Kistétényi Melinda, Láng István, Kurtág György és Simon Albert is a tanárai közé tartozott. 1981-ben kitüntetéssel diplomázott. Ezután Drezdában, a Carl-Maria von Weber Zeneművészeti Főiskolán képezte magát Johannes Walter és Arndt Schöne fuvolaművészeknél, majd 1982-ben háromhónapos ösztöndíjat kapott a párizsi IRCAM-ba. Itt alakult ki szakmai kapcsolata Pierre-Yves Artaud-val és Robert Aitkennel.

 

Tagja volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak, s kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak; rendszeresen részt vett az Eötvös Péter által irányított Szombathelyi Bartók Fesztivál munkájában. 1993-ban az Ensemble Modernnel turnézott (Frankfurt, Bécs, Berlin); rendszeresen játszott a Budapesti Vonósokkal, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokkal és az Erkel Kamarazenekarral, illetve az azóta megszűnt Új Zenei Stúdióban. A Componensemble, az UMZE és az Intermoduláció együttesek tagja volt.

 

Számos kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját. Többször is elnyerte az Artisjus díját, 1993-ban Liszt Ferenc-díjat kapott.

A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára volt.

 

A Liszt- és többszörös Artisjus-díjas fuvolaművészt december 29. érte a halál autóbalesetben.

 

 

 

2012 január 16-án, hétfőn, 19:00-kor, a Fészek Művészklubban

 

 

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
markusdeak
#3. 2012. január 10. 18:08
A cím, ahová a megfejtéseket várjuk:
inmemoriam@gmail.com
Ez is elmaradt, elnézést!
markusdeak
#2. 2012. január 6. 23:10
Elnézést kérek, lemaradt: A határidő január 14. éjfél.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek