Ikon az ablakban (2013.12.04-30.)

A Deisis Egyházművészeti Csoport kiállítása a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében

 

 

 

2013. december 4-én, szerdán 18.00 órakor a Budapesti Román Kulturális Intézet székházában (1146 Bp., Izsó u. 5.) nyílik meg a marosvásárhelyi „Deisis" Egyházművészeti Csoport „Ikon az ablakban" című kiállítása.
„Az ikon - ablak az ég és a föld között" teológiai szimbolikából kiindulva a „Deisis" Egyházművészeti Csoport konkrétan lakóházak ablakait használta fel tematikus, ikonográfiai szempontból koherens alkotások létrehozásához.
A marosvásárhelyi „Deisis" Egyházművészeti Csoport megalapítása döntő mozzanat volt az egyházi/vallásos művészet értékeinek népszerűsítésében. A csoport művészei projektjeik során az ikonművészeti hagyományok kompozíciós vagy tematikus kifejezési formáit próbálják értékesíteni, mindig szem előtt tartva a kánon és az ikonfestészet szigorú szabályait.
Marcel Naste személyes kézjegye azonnal felismerhető, mind a bizánci ikonfestészet formavilágának újraértelmezése során, mind a „Körmeneti zászlók" sorozatában, amelynek központi eleme a mindenek felett diadalmaskodó kereszt. Másfelől Balázs Klára a hivatásán túl alkotó energiákat fedezett fel, üvegikonjainak ismertető jele a pontos színhasználat és a kompozíciós leleményesség, a nagy felülethasználat ellenére kifinomult részletgazdagság is jellemzi munkáit.
2012-ben a Bukaresti Nemzeti Könyvtárban nyílt „Az Úr színeváltozása - hagyomány és modernitás" című ikonkiállítás sikerét követően a Budapesti RKI meghívta Marcel Nastét és Balázs Klárát hogy 40 művel (üvegikonok és egyházi zászlók) képviseljék a „Deisis" Egyházművészeti Csoportot. A kiállítás 2013. december 04-30. között látogatható, kurátor: Nicolae Băciuţ.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!