Így készítsen terített asztalt méheknek - tippek Bécsől

Már néhány virágcserép vagy balkonláda is elég ahhoz, hogy tavasztól őszig bőséges lakomával lássuk vendégül a méheket.

 

Bécs, 2016.03.30. (Eurocomm-PR) - Mivel a gyümölcsfák virágzása után előfordul, hogy nem találnak elegendő élelmet a méhek, egy bécsi környezetvédelmi tanácsadó szervezet hasznos tippekkel segít, hogy miként varázsolhatunk a kertünkből vagy virágládánkból terített asztalt a számukra.

Már néhány virágcserép vagy balkonláda is elég ahhoz, hogy tavasztól őszig bőséges lakomával lássuk vendégül a méheket. Bármit is ültetünk beléjük, nagyon fontos, hogy őshonos növényeket válasszunk és egyszerű virágzatúakat, mert a dupla és tömött virágú fajták alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak virágport. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a palánták vagy magok bio termesztésből származzanak, mert a boltokban kapható növényeket gyakran kezelik a méhekre is veszélyes növényvédő szerekkel.
Arra, hogy mit ültessünk a méhbarát balkonládákba vagy kertbe, a bécsi környezetvédelmi és -tanácsadó szervezet, a die Umweltberatung most egy poszterrel válaszolt, amelyen a méhek számára élelmet kínáló fák, bokrok és virágok láthatók. Kora tavasszal például a csillagvirág, a fürtös györgyike, a krókusz és az alpesi hanga jelenthetik számukra a túlélést, valamint a húsos som, a mogyoró vagy a barka, amelyek már a gyümölcsfák előtt virágba borulnak.
Jól bírja a nyári forróságot, és virágládában is jól érzi magát a levendula, a varjúháj és a sziklai ternye, és mágnesként vonzza a méheket számos fűszernövény is - mint a borágó, a zsálya, az izsóp, a kakukkfű és az újabban inkább oregánóként emlegetett szurokfű.
A kertek ágyásait harangvirággal, macskamentával, facéliával (mézontófű), búzavirággal és mályvával érdemes díszítenie annak, aki szeretne hozzájárulni a méhek túléléséhez.
A die Umweltberatung Tarka méhlegelők (Bunte Bienenweiden) című brosúrája itt tölthető le ingyen: http://www.umweltberatung.at/downloads/bienenweiden_poster_garten.pdf

A csatolt fotón Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos és Susanne Schäfer-Wiery kerületi polgármester látható a Gürtel mellett kialakított réten.
Copyright: Christian Houdek / PID

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek