Hommage a Pilinszky

Pilinszky-örökség feketén-fehéren. A katolikus humanizmus költője 30 éve hunyt el. Nágel Kornél kiállításának megnyitója 2011. április 7-én, csütörtökön 18 órakor

 

2011. április 4., Budapest - Összművészeti emlékesten elevenedik meg Pilinszky János öröksége. A tiszta hangú költő, aki idén ünnepelhetné 90. születésnapját, haláláig töretlenül hirdette, hogy legfőképp nem az utcákon, hanem a lelkekben kell rendet teremteni. Nágel Kornél grafikusművész Pilinszky verseihez alkotott tusrajz-kiállításának megnyitóján Turek Miklós színművész, valamint a tatai Égi kávéház zenekar szólaltatja meg a különleges hangulatú alkotásokat.

A megnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése egyaránt ingyenes.

hommage

 

Pilinszky János életét és költői hangját egyaránt meghatározta, hogy  a helyszínen szembesült a világháború és a koncentrációs táborok borzalmaival. A tragikus képek örökké bevésődtek az érzékeny, mélyen katolikus poéta lelkébe, és egész életére kiható, mély felelősségtudatot ébresztettek benne. Ez a felelősségtudat a világtársadalom látens bűnére adott válasz: az áldozatokon kívül mindenkinek osztoznia kell a tragédiák felelősségében, bárhol is történjenek azok. Filozofikus szemlélete átível a pártpolititikán, a napi sajtó hírein. Az aktuálpolitikától távolságot tartva karrierje során azokra a folyamatokra fókuszált, ahol egybeolvad az itt és a most, a mi és az ők. Ezzel az öntudatos, humanista szemlélettel ismerkedhetnek meg a látogatók. A kiállítóteremben egyszerre jelennek meg az ihletadó versrészletek és Nágel tusrajzai, így adva teljes képet Pilinszky gondolatvilágáról és annak XXI. századra értelmezett üzenetéről.

 

 

„Pilinszky verseit olvasva a legmélyebb érzéseim erősödnek fel." - idézi fel Nágel Kornél, miként született meg a kiállítás ötlete. „Ilyenkor egyszerre fel sem fogható, de kikerülhetetlen érzések szabadulnak fel, és formálódnak bennem képekké. A mostani grafikai sorozat ezeknek a képeknek egy nagyobb válogatása."

 

A Pilinszky halálának évében született művész első kiállítását 2000-ben tartotta, melyet azóta több mint 50 egyéni és számos kollektív kiállítás követett. Nágel Kornél sokszorosító, valamint egyedi grafikákat készít, és 2005 óta magyar költők alkotásainak képi megfogalmazásán dolgozik. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, valamint könyvekben, folyóiratokban és a nagy sikerű Hangzó Helikon sorozat Faludy és Radnóti albumában is.

 

„A kiállításon azt az „angyali hangot" hallhatjuk és láthatjuk, amely a magyar irodalomban csak egyszer szólalt meg, és a sebészi pontosságú sorok, melyeket ránk hagyott, sokunk szívébe és tudatába fészkelték bele magukat." - így jelöli ki Pilinszky költészetének és Nágel Kornél kiállításának értékét Gádor Bertalan művészettörténész. „A képek is a Pilinszky-féle letisztult és mélyen átélt hangulatokat tárják elénk, és teszik még befogadhatóbbá a válogatott verseket. A most 30 éves alkotó munkájaként még izgalmasabb a sorozat, ugyanis az illusztráció a tökéletes átlényegülést igényli, amely itt  hiánytalanul megvalósult."

 

 

A megnyitón Turek Miklós, az ország legegyedibb hangú versmondója mutatja be Pilinszky-összeállítását, és fellép a tatai Égi kávéház együttes is. Nágel Kornél kiállítása május 1-ig tekinthető meg a Budai Vár szívében, a Mátyás templom és a Halászbástya szomszédságában. A Magyar Kultúra Alapítvány Széchenyi Auláját, Magyarország egyik legimpozánsabb kiállítási terét 2010-ben teljes körűen felújították és Zsolnay kerámiákkal díszítették. A századelőn épült székház (Szentháromság tér 6.) jelentős tudományos és kulturális események emlékét őrzi. A hagyományok örököseként az Alapítvány jelenlegi tevékenységének középpontjában a határon túli magyar és a hazai szellemi élet képviselői közötti kapcsolatok szervezése, a kulturális örökség átadása, valamint a hagyományok ápolása áll.

 

- VÉGE -

 

Nágel Kornél: 1981-ben született művész első kiállítását 2000-ben tartotta, melyet azóta több mint 50 egyéni és számos kollektív kiállítás követett. Sokszorosító, valamint egyedi grafikával foglalkozik, 2005 óta magyar költők műveit illusztrálja. Művei megtalálhatók magán és közgyűjteményekben, valamint könyvekben, folyóiratokban és a nagy sikerű Hangzó Helikon sorozat Faludy és Radnóti albumában is.

Turek Miklóssal 2006-óta dolgozik együtt, a költészet, az alkotóművészet és a színművészet együttes megjelenése egy új élményt és mélyebb megélést nyújt a nézőknek.

Főbb egyéni kiállításai: Kogart Galéria, Művészetek Palotája, VAM Design Center, Kaláka Fesztivál, Hotel Corvinus Kempinski, Budavári Labirintus, Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Múzeuma, Gödör Klub, Helikon Könyvesház, Magyar Kultúra Háza, Komáromi Erődrendszer, Miskolci Kaláka Fesztivál.

Főbb külföldi kiállításai: New York, Boston, Washington, Toronto, Ottawa, Bécs, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Németország.

 

Turek Miklós: Turek Miklós a Színház- és Filmművészeti Egyetemen töltött évek után egyszerre dolgozott színi társulatokban és filmforgatásokon. A Madách és a Vígszínházban, valamint a Győri és a Tatabányai Színházban is népszerű művész együtt forgatott Szabó Istvánnal, Jancsó Miklóssal, Ragályi Elemérrel, Bujtor Istvánnal, Herendi Gáborral és Goda Krisztával is.

Turek Miklós 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló első önálló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte a Kaleidoszkóp Fesztivál különdíját is. Programja időközben egy négyrészes versszínházi előadássorozattá bővült (Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor), melyekből a költők versein keresztül az életük is a közönség elé tárul.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

/Mit tennél ha ma meghalnék