Hollywood után Nollywood!

Nollywood amely lassan lekörözi Hollywoodot.

 

A világ harmadik, Afrika legnagyobb filmipara, Nollywood jött Budapestre, mely 2014-ben 5,1 milliárd dollár forgalmat forgalmazott. Erről beszélgetünk Onix Lan Nigériai származású, 14 éve Magyarországon élő énekes, színésszel, aki a Budapesti Kommunikációs Főiskolán szervezte meg a prezentációt.


Mi késztette arra hogy éppen Magyarországra hozza a világ harmadik legnagyobb filmiparát?
Magyarországon élek több mint másfél évtizede, s mondhatom hogy immár ez a második hazám. Fontosnak tartottam hogy a Nollywood-i producerek megismerjék a magyarországi lehetőségeket, művészeket, alkotókat és viszont, a magyarok is tudják, milyen végtelen lehetőségek vannak a Nigériai filmiparban. Dr. Róka Jolán a BKF nemzetközi rektorhelyettese tette lehetővé hogy  a BKF-es fiatalok kapjanak egy kis ízelítőt Nollywood-ból.


- A Nigériai nagykövet úr Muhammadu Yunusa Sani és  Dr. Vass László, a    BKF Rektora is részt vett az eseményen.
Természetes dolog hogy ha a világ harmadik legnagyobb filmipara bemutatkozik Magyarországon, akkor a Nagykövet úr is rész vesz az eseményen, és ha a BKF adott erre elsőként lehetőséget, akkor a Rektor úr is megtisztelte az eseményt.
Prezentációt tartott továbbá Dr. Dennis Eluyefa és Dr Tai Balofin, Nollywood-i színész, filmproducer, promoter   Dr. Tai részletesen, elmagyarázta azokat az üzleti, szakmai lehetőségeket, amelyek miatt a harmadik helyre tudott feljönni a Nigériai film ipar, s amely ma már, aspiráns a második helyre. Ezt most így, nehéz lenne röviden elmagyarázni, de a lényeg hogy érdemes befektetői szemmel is odafigyelni Nollywood-ra. Egyébként a Magyarországi prezentáció, az első állomás volt Európában, ezt még fogja követni a többi Európai országban való bemutatkozás. Nagy megtiszteltetés volt számomra hogy én lehettem az első, aki Magyarországra hozta Nollywood-ot.


- Magyarországon él, dolgozik, tanul, de azon belül is, mivel foglalkozik?
Énekesként és dalszöveg íróként ismernek többnyire  Magyarországon, de tanulok és szerepelek is a Fészek Művészklubban működő Kazán István Kamaraszínházban. Nem rég mutattuk be a Gershwin Show 2015-öt, melyet Kriszt László rendező vitt színpadra, s most készülünk a Cole Porter Show bemutatójára, amelyben énekesként közreműködöm. Egyébként tanulom a művészi magyar beszédet, habár beszélek Angolul, Yorubául de a Magyar nyelvet azért még gyakorolnom kell addig amíg színpadi értelemben nem lesz kielégítő tudásom, s majd csak akkor fogok Kriszt László rendezővel együtt dolgozni egy  Eugene O'Neill drámába, aminek az egyik főszerepét kaptam meg tőle, és aminek a bemutatóját 2015 őszére tervezünk a Fészek Művészklubba, azért idén júniusban már részt veszek egy Ovidius és Shakespeare bemutatóban.

 

 Interjú: Deminger Zsolt
Fotó: Deminger Zsolt
Filmösszefoglaló: Fullstartv.com

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek