Herczku Ágnes: Hozomány és 2018. május műsor

Herczku Ágnes: Hozomány Erdélyi népzene régen és most VISA Fonó, 2018 FA 413-2 Vonalkód: 5998048541324

MEGJELENT!

Herczku Ágnes Hozomány című legújabb népzenei dupla albuma egy sorozatnak szánt kiadvány „első fecskéje", amelyet azzal a szándékkal indított útjára, hogy a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott szebbnél szebb dalokat közkinccsé tegye. A lemez a Táncháztalálkozóra jelent meg a Fonó gondozásában. A CD eladásából befolyt összeget az alkotók a visai adatközlőknek ajánlják fel.

A dupla CD-kiadvány Gyűjtés c. lemezén a 2005-ös visai úton, Papp Andrástól, Nagy Amáliától, valamint lányaitól, Fodor Juliskától és Lovász Annától gyűjtött dalok és rikoltások válogatása szerepel, a másik lemezen Koncz Gergely prímás vezetésével, Visába való énekes és hangszeres népzenei összeállítások. Ezen a Revival CD-n, vendégként a régi énekes-partner, Németh Ferenc is hallható, valamint a szakma „nagy öregje", a mezőségi zene egyik legjobb ismerője, Fekete Antal „Puma".

„A Revival lemezen énekelt dalokat vegyesen válogattam Kallós Zoltán visai gyűjtéseiből és a 2005-ös felvételeinkből. Ennek az is az oka, hogy a gyűjtés antológia-szerű felmondása helyett jobban érdekelt ugyanazon dalok más-más variációja, az a (stílus)gazdagság, amivel az egy faluban élő emberek hihetetlen magas szinten tudtak/tudnak élni."

Az énekesnő és a zenészek egy felajánlással is élnek a lemez megjelenésével:
„...Mi most szeretnénk ezzel a kiadvánnyal megköszönni a ránk bízott kincseket és valamit vissza is adni azokból a javakból, amihez az ő önzetlen segítségük révén, előadói munkánk során jutottunk.
A lemez eladásából befolyó összeget Papp András, valamint Amáli néni családjának juttatjuk el."

Az énekesnőt gyűjtőútjain legtöbbször Kallós Zoltán segítsége, jótanácsai vezették, ezért a sorozatot Neki, az Ő emlékének ajánlja.

A Revival lemez zenészei:
Koncz Gergely és Hegedűs Máté - hegedű
Fekete Antal „Puma" és Fekete Márton „Kispuma" - brácsa
Molnár Péter - bőgő
Németh Ferenc és Herczku Ágnes - ének

A lemez kiadója: Fonó
Támogató: NKA, Halmos Béla Program

 

HAVI MŰSOR - 2018. május

2. szerda
18.30
Fonó Szerda táncház, táncanyag: Buza, Melegföldvár
Jegyár: 20h-ig 1000 Ft, utána 500 Ft

4. péntek
20.00
Berka együttes moldvai és vonós táncháza vendégzenekarokkal
1000 Ft

5. szombat
20.00
Makám és Brasits Branka trió koncert
Elővételben 1500 Ft, koncert napján: 2000 Ft

6. vasárnap
20.00
Góbé lemezbemutató koncert, vendég: Zűrös Banda
Elővételben 1400 Ft, koncert napján: 1800 Ft

9. szerda
18.30
Fonó Szerda táncház, táncanyag: Buza, Melegföldvár
Jegyár: 20h-ig 1000 Ft, utána 500 Ft
10. csütörtök

20.30
Cimbiózis lemezbemutató koncert: Lux et Umbra
Elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

11. péntek
20.00
Bajdázó, Jóanépi, Makó Péter és a Tölcséres banda, vendég: Majorosi Marianna - koncertek
Elővételben: 1000 Ft, a helyszínen: 1500 Ft

12. szombat
20.00
Tóth Viktor és Oláh Zoltán duója
Elővételben: 1000 Ft, a helyszínen: 1500 Ft

16. szerda
18.30
Fonó Szerda táncház, táncanyag: Buza, Melegföldvár
Jegyár: 20h-ig 1000 Ft, utána 500 Ft

18. péntek
20.00
Berka együttes moldvai és vonós táncháza vendégzenekarokkal
1000 Ft

19. szombat
20.00
Koncert és táncház Magyarlapádról érkező vendégekkel
1000 Ft

23. szerda
18.30
Budapest Folk Fest: Fonó Szerda táncház (helyszín: Fonó) Táncanyag: Buza, Melegföldvár
21.00 Fesztiválnyitó koncert. Eszterlánc zenekar: Muzsikáló Mezőség - Buza és Melegföldvár zenéje és táncai
1000 Ft

24. csütörtök
19.00
Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár, Öntőház Udvar) Cigdem Aslan (TR), Góbé zenekar feat. Porteleki László, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Csángálló
Elővételben 2000 Ft, a helyszínen 2500 Ft

25. péntek
19.00
Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár, Öntőház Udvar) Sergent Garcia (F), Pompás Kalotaszeg: Kalotaszegi prímásegyéniségek megidézése, Bekecs Táncegyüttes (Nyárádszereda), Üver zenekar
Elővételben 2500 Ft, a helyszínen 3000 Ft

26. szombat
19.00
Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár, Öntőház Udvar) Volosi (PL) & Lajkó Félix, Dresch Double Quartet feat. Borbély Mihály, Fitos Dezső Társulat, Bazseva
Elővételben 2500 Ft, a helyszínen 3000 Ft

27. vasárnap
15.00
Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár, Öntőház Udvar) Gyerekprogramok: BaHorKa, Szalóki Ági, Újbudai Babszem Táncegyüttes, Gatyamadzag zenekar
Ingyenes

28. hétfő
19:30
Auer Trió - Beethoven összes - 2. koncert
Beethoven: D-dúr trió No. 5 op. 70 No. 1 ""Szellem""
Beethoven: G-dúr trió, No. 2, op. 1 No. 2
Beethoven: B-dúr trió No. 7, op. 97 "Főherceg"
Elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

30. szerda
18.30
Fonó szerda táncház, táncanyag: Buza, Melegföldvár
21.00 Utolsó Óra gálaműsor
1000 Ft


Rendszeres programok:

Ringató - kisgyermekkori zenei nevelés -csütörtökönként 09.00, 09.45, 10.30 és 11.15-től. (utolsó foglalkozás június 14.)
Babszem Táncegyesület foglalkozásai (kedden és csütörtökön 16.00-18.00) Bővebb infó: ujbudaibabszem.hu (utolsó foglalkozás június 14.)

Makám és Brasits Branka trió koncert
A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése. A koncerten „best of" válogatást hallhatunk, felhangzanak számok többek között a 1001 éjszaka és más történetek c. lemezről is. Az este másik fellépője Básits Branka, akit a Zűrös Bandából már ismerhetünk, ezúttal triójával érkezik a Fonóba.

Góbé lemezbemutató koncert, vendég: Zűrös Banda
A Góbé produkciója népzenének nem elég autentikus, könnyűzenének túl folkos, s a komolyzenei hatások miatt pedig végképp besorolhatatlan. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét - rajongói bázisukat nézve, ez sikerült is! A Zűrös Banda már első lemezével felkerült a WMCE nemzetközi világzenei toplistájára, ezúttal a Góbé vendégeként hallgathatjuk magával ragadó balkáni muzsikájukat.

Cimbiózis lemezbemutató koncert: Lux et Umbra
A Lukács Miklós (cimbalom), Orbán György (bőgő), Baló György (dob) Cimbiózishoz a formáció harmadik, Lux et Umbra (Fény és Árnyék) című lemezén vendégként csatlakozik Klenyán Csaba (klarinét) és Jankó Attila (fagott). „Régóta járt a fejemben, hogy az új Cimbiózis zenéjét egy kicsit rendhagyóvá teszem (...) Főleg a kortárs zenéből és a 20. századi zenéből inspirálódtam és ebből hat kompozíció született. Rengeteg benne az improvizáció." (Lukács Miklós)

Bajdázó, Jóanépi, Makó Péter és a Tölcséres banda, vendég: Majorosi Marianna
Három remek koncert egy este. A Bajdázó muzsikájában a magyar népzene az amerikai pszichedelikus folkkal találkozik, de nehogy azt gondoljuk, hogy valami kisakkozott műfajötvözésről van szó! Annyira nem, hogy kis poétikus túlzással akár el lehetne hinni azt is, hogy ez a "börzsönyizene" a Börzsönyből sarjadt ki magától. A Makó Péter által vezetett Tölcséres Banda a régi rezesbandákat idézi meg műsorában: pörgős muzsika, különleges hangzás, egyedi ötletek, humoros megoldások és sziporkázó hangszeres játék jellemzi. Vendégük Majorosi Marianna, a Csík zenekar énekese. A Jóanépi zenekar 2017 tavaszán, egy baráti örömzenélés során alakult. Az együttes neve egyben zenéjük üzenete is.

Tóth Viktor és Oláh Zoltán duója
Tóth Viktor legújabb lemeze a But Inside, a Fonó gondozásában jelent meg tavaly és az Év Jazz Lemeze díjat is elnyerte. A szaxofonos, nagybőgős partnerével a lemez balladáiból válogat, valamint a spirituális töltésű Szemed Kincse c. lemez finom szövetű kompozícióiból. Bensőséges, nyugodt hangulatú koncertre számíthatunk.

Auer trió - Beethoven összes 2.
A veszprémi Auer Fesztiválon fogalmazódott meg a trió alapítás ötlete, ahol a három muzsikus közös koncertet adott. A névválasztás adta magát, annál is inkább, mert a világot hegedűjével meghódító Auer Lipót kamarazenészként is legendás volt, triójának még Csajkovszkij is komponált darabokat. Az együttes tagjai a Zeneakadémia tanárai, ismert művészek: Kováts Péter - hegedű, Varga István - gordonka, Fülei Balázs - zongora.
Jegyár: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

Berka együttes moldvai és vonós táncháza
Kéthetente moldvai táncházat tart a Berka, vendégül minden alkalommal egy vonós bandát hívnak. Két táncház egyszerre két helyszínen. Várunk mindenkit szeretettel.
Jegyár: 1000 Ft

Fonó Szerda Táncház - Utolsó Óra gála, Fonó Szerda gála adatközlőkkel
A több mint 20 éve működő Fonó Szerda táncházban az évad végéig a buzai és melegföldvári táncanyagot tanulhatják kezdők és haladók egyaránt. Az oktatást Kocsis Enikő és Fitos Dezső vezetik. Havonta egyszer a Hagyományok Háza szervezésében az Utolsó Óra gyűjtés jubileumán adatközlő vendégeket várunk. Ebben a hónapban mezőségi zenészek érkeznek hozzánk a Fonó Szerda gála keretében: Civaci Alexandru (Szászszentgyörgy) és Becichi Ioan (Mezőszentmihály).
Jegyár a gálákra: 1000 Ft, más szerdákon: 20.00-ig 1000 Ft, 20.00 után 500 Ft

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!