Hegedűs a háztetőn

A világhírű Broadway musical a Miskolci Nemzeti Színházban

 

 

Szívmelengető történet, népszerű slágerek, a Budapest Klezmer Band zenéje és lélegzetelállító díszlet várja a Hegedűs a háztetőn előadásának nézőit Miskolcon. A Sólem Aléchem művei alapján írt világhírű musical bölcs derűvel mesél a szívekben megőrzött otthonról, a hagyomány éltető és gúzsba kötő erejéről, közös középkelet - európai történelmünkről. A nagysikerű Broadway darabot Béres Attila rendezésében láthatja a közönség a Nagyszínházban november 29-től.

A Hegedűs a háztetőn kivételes musical, a cselekménye és a zenéje is egyedi. A Budapest Klezmer Band pedig olyan élettel tölti meg ezt a darabot, amire a nagyzenekari változat nem képes. Szétágazó és erős gyökeret ereszt a darab a zsidó hagyományba, humora, lelke lesz a zenének, és ez különleges élmény. A nagyszerű zene mellett monumentális látványvilág is várja majd a nézőket: egy kis falu, ami egyszerre mesei és költői, és erősen húzza a szemet az ég felé. A darabnak ugyanis van egy láthatatlan szereplője is, Isten, akivel Tevje folyamatos dialógusban van.

A rendező, Béres Attila szerint az előadás varázsa, sikerének kulcsa a közegben rejlik, amelyben a történet játszódik. - Ebben a kis orosz-zsidó faluban az apróbb ellentétek ellenére sokáig békében élnek a különböző vallású és nemzetiségű emberek. Nyilván idealizált ez a kép, mégis találkozik vágyainkkal, hogy egy megtartó erejű közösség tagjai legyünk. Hogy ismerjük a szomszédot, a tejest, a mészárost, hogy legyenek ünnepeink és hagyományaink, hogy az időt ne siettessük, hanem megéljük. Igyekeztünk olyan erősen megteremteni ezt a közeget, hogy amikor megszűnik, szétrombolódik, akkor az fájdalmas veszteségként jelenjen meg. Egy külső erő, nevezhetjük politikának, beavatkozik egy közösség életébe és erőszakosan szétdúlja. Nem mintha ez a közösség mentes lenne a konfliktusoktól; de a darab arról is szól, hogy ez a közösség képes kezelni a belső konfliktusokat, és meghozza a saját válaszait a hagyomány és a szükségszerű változás kérdéseire. Az agresszióra, butaságra, türelmetlenségre azonban nem tud reagálni: megszűnik és szétszóródik - mondja a rendező, aki 2015-ben Újvidéken is színpadra állította már a darabot, amely számos szakmai elismerést is kapott. - Annak, hogy most színre kerül Miskolcon is, elsősorban az az oka, hogy a társulatban nagyon jól kioszthatók a szerepek. Görög László olyan művész, aki után szinte kiált Tevje szerepe; az ő habitusa, humora, énektudása, érzékenysége kell ahhoz, hogy ez a szerethető, mégis bonyolult figura emlékezetes legyen. Mellette Nádasy Erika tökéletes választás, és a társulat fiataljai számára is nagyszerű lehetőségeket rejt a darab - teszi hozzá Béres Attila.

Tevje, az öt lányt nevelő szegény zsidó tejesember szerepében Görög Lászlót láthatja a közönség. - Tevje rájön, hogy megváltozott körülötte a világ. Végtelenül szereti a lányait, de pont a párválasztásuk miatt kezd el repedezni benne az ősi rend, majd a politika hatására minden felborul az általa ismert világban. Végül arra kényszerül, hogy elhagyja az otthonát, ahol évszázadokon át éltek az ősei. Ennek a musicalnek igazán lélekbemarkoló meséje van, vidámsággal, fájdalommal és főként hatalmas szívvel átitatva. Szeretetet kelt bennünk ezek iránt az emberek iránt, akik nem élnek könnyen, de a nehézségek közepette is próbálnak tisztességesek maradni. Ha pedig el kell menni, akkor is mindig van hova lépni, egy másik helyen, máshogy, újra lehet kezdeni - mondja a színművész. A hagyományok kapcsán hozzátette: egy híres történész szerint a hagyományokhoz való ragaszkodás nem más, mint a múlt hibáinak megismétlése, de azt is halljuk: aki nem ismeri a múltját, annak nincs jövője. Ma is fontos, hogy tudjuk, honnan származunk, kik voltak a nagyszüleink, a dédszüleink, milyen életük volt, mit tettek. Hiszen a mi jelenünk is egyszer történelemmé válik és ezt visszük tovább a hagyományokban.

Tevje legidősebb lányát, Cejtel-t Mészöly Anna játssza, aki elárulta, először kapott szerepet zenés előadásban. - Nagyon izgalmas volt kipróbálni a musical műfaját, együtt próbálni egy ekkora csapattal, zenészekkel, énekkarral, táncosokkal, élveztem a kihívást - mondja a színművésznő. A szerep kapcsán úgy fogalmazott, Cejtel az anyjára ütött, nagyon határozott, gyakorlatias. - Fontos számára a család, a hagyományok, de a választottja mellett kiáll, megharcolnak a szerelmükért. Én szépnek tartom azt, ha egy családnak megvannak a maga hagyományai, amik keretet adnak az életüknek, de ez csak akkor jó, ha ezek nem korlátoznak, ha nem elvesznek, hanem adnak az életünkhöz - hangsúlyozza Mészöly Anna.

 

 

 

 

 

Joseph Stein-Jerry Bock-Sheldon Harnick:

HEGEDŰS A HÁZTETŐN
musical

 

Sólem Aléchem novellái alapján, Arnold Per különleges engedélyével

Szövegkönyv: JOSEPH STEIN Zene: JERRY BOCK Dalszövegek: SHELDON HARNICK

A New York Stage előadásának producere Harold Prince volt

Az eredeti New York Stage-előadás rendezője és koreográfusa JEROME ROBBINS volt.

Fordította: Reményi Gyenes István

Versek: G. Dénes György Kossuth-díjas

 

Tevje GÖRÖG LÁSZLÓ Jászai-díjas

Golde NÁDASY ERIKA

Cejtel MÉSZÖLY ANNA

Hódel CZVIKKER LILLA

Chava PROHÁSZKA FANNI

Sprice, Bjelka KERÉKJÁRTÓ BOGLÁRKA,

KEREKES DORINA, KRIVÁCSI VICA SÁRA, MÉSZÁROS HANNA, ROBB HORKAY JÁZMIN

Mótel FARKAS SÁNDOR

Lázár Wolf KINCSES KÁROLY

Percsik KOLLER KRISZTIÁN

Csendbiztos KOKICS PÉTER

Fegyka SOMHEGYI GYÖRGY

Fruma Sára VARGA ANDREA

Jente MOLNÁR ANNA

Cejtel nagymama KEREKES VALÉRIA

Mordcha HEGEDŰS RICHÁRD

Rabbi OSVÁTH TIBOR

Mendel, a fia FŰZI ATTILA

Avram VISNYICZKY BENCE

Náhum WÁGNER GÁBOR

Jásszl MOLNÁR RÓBERT

Hegedűs GAZDA BENCE

 

Gyerekszereplők Alparán Balázs Bence, Bibók Bence,

Gergely Máté, Labant Áron, Robb Horkay Dávid, Volyák Benjámin

 

Közreműködik: a Budapest Klezmer Band, valamint

a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, kijelölt zenekara és a Miskolci Balett

 

 

Díszlettervező HORESNYI

Jelmeztervező PILINYI MÁRTA

Maszk CZAKÓ JULIANNA

Dramaturg ARI-NAGY BARBARA

Zenei vezető CSER ÁDÁM /JÁVORI FERENC

FEGYA"

Karvezető PATAKI GÁBOR

Koreográfus KOZMA ATTILA

Korrepetitor RÁKAI ANDRÁS

Hangmérnök DITZMANN TAMÁS

Ügyelő OREHOVSZKY ZSÓFIA

Súgó REITER KRISZTINA

Rendezőasszisztens RADNAI ERIKA, GADUS DORKA

Vezényel: CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE

CHALENDAR

Rendező:

BÉRES ATTILA


Fotó: Éder Vera

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek