Hatalmas előrelépést értek el hazai kutatók az epilepszia területén

****

 

 

A Pécsi Tudományegyetem idegtudományi centruma, a Somogy Megyei Kaposi mór oktató kórház és az Állatorvostudományi egyetem partnerségével megvalósult projekt célja elsősorban az volt, hogy a felsőoktatási intézmények a jelenleginél aktívabb és kezdeményezőbb szerepet vállaljanak a tudásalapú gazdaság kiépítésének felgyorsításában, és a nemzetközi kutatás-fejlesztési programok szereplőivel való intézményes együttműködésre építve növekedjen a magyar felsőoktatás potenciálja a kutatás-fejlesztés, és ezen keresztül az innováció terén. Ebben jelentett komoly előrelépést a most zárult projekt.

 

A Pécsi Tudományegyetem Idegtudományi Centruma (IC, www.ic.pte.hu) a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház és az Állatorvostudományi Egyetem partnerségével a közel 1,26 milliárd forintos támogatásból megvalósult fejlesztések a klinikai és felfedező idegtudományi kutatási együttműködések lezárultak. A kutatásban a klinikai idegtudomány világát nagyon szép és széles spektrumban igyekeztek feltárni. A gyulladásos folyamatokat vizsgálták a látás, a depresszió, az agyi jutalmazó rendszerek területén is, illetve az olyan ismertebb agyi megbetegedések kapcsán, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a sclerosis multiplex, vagy épp a Parkinson-kór. A sikeres projekt kapcsán több konkrét eredményt is megfogalmaztak a kutatók.

Prof. Dr. Dóczi Tamás, a PTE Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika egyetemi tanára, a projekt szakmai vezetője elmondta: „Bizonyos protokollok vannak egy-egy betegség kezelése során. Hogyha a kezelésen tudunk valamit, egy picit is javítani, akkor annak óriási értéke van. Egy betegségnek van egy belátható életpályája, azaz, hogy a beteg mennyit tud még élni azzal a betegséggel. Ha egy jobb módszerrel kezeljük, és azzal nyerünk két-három hasznos életévet számára, akkor már óriási lépést tettünk előre." - hangsúlyozta a professzor.

A gyógyítás területén konkrét eredmények is születtek, melynek fő célja az volt, hogy jobbá tegyék a betegek ellátását. Az egyik ilyen eredmény az epilepsziás betegek körében végzett vizsgálat megállapítása volt, melyről Dóczi Tamás így nyilatkozott: „Körülbelül 100.000 epilepsziával élő honfitársunk van Magyarországon, akik közül mintegy 70 ezret nagyon jól lehet rohammentessé tenni - amely nyilván nem gyógyítja meg, de a páciensnek nem lesz rohama -, tehát tudja élni az életét. Van tehát 30.000 olyan beteg, akit nem tudunk rohammentessé tenni. A kaposvári PET/MRI modern vizsgálókészüléken - amelyből az országban egy van - történt egy országos epilepszia vizsgálat. Próbáltuk megtalálni azokat a pácienseket, akiket műtéttel nemcsak hogy rohammentessé tudunk tenni, hanem meg is tudjuk gyógyítani" - mondta.

 

 

 

 

A pályázat egy kutatási hálózati együttműködést jelentett az egészségtudomány területén, melynek célja volt az alap és a gyakorlati kutatásoknak az egyesítése, és a nemzetközi beágyazottságnak a növelése, úgy, hogy a magyar hálózat erősödjön, és be tudjon illeszkedni az európai hálózatba. Az eszközfelhasználás optimalizálása és a fenntarthatóság miatt alapvetően törekszik a konzorcium a core-facility rendszer kialakítására. Ennek egyik példája a 2018-ban Pécsen - a közelmúltban elhunyt - Prof. Dr. Ábrahám István irányításával létrejött "Nano-Bio Imaging core facility laboratórium", amely az EuroBioImaging (http://www.eurobioimaging.eu) részeként, a legfejlettebb molekuláris képalkotó szolgáltatásokat nyújtja szuperrezoluciós és egyedi molekula detekciós technikák alkalmazásával.

 

 

Kép: Dóczi Tamás

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek