Három lemezbemutató a Budapest Folk Festen

Három új lemez, két teljesen első album, számos olyan muzsika, amellyel most először találkozhat a budapesti közönség: ez a Budapest Folk Fest, amely évről-évre igazi folkzenei ínyencségeket mutat be

 

Három új lemez, két teljesen első album és számos olyan muzsika, amellyel most először találkozhat a budapesti közönség: ez a Budapest Folk Fest, amely évről-évre igazi folkzenei ínyencségeket mutat be. Május 24-én a három fő helyszín mindegyike lemezbemutató koncerttel várja az érdeklődőket: a Fonóban Vaszi Levente és Vrencsán Anita gyimesi csángó lemeze, a Hagyományok Házában Balogh Melinda erdélyi cigány népzenei albuma a Kobuci Kertben pedig a Meszecsinka születésnapos zenei anyaga mutatkozik be.

 

A kosteleki születésű Vaszi Levente, a 2014-es „Fölszállott a páva" televíziós népzenei- és néptáncos vetélkedő közönségdíjas énekese tanítványával, Vrencsán Anitával készített közös albumot, amelyet május 24-én mutatnak be a Fonóban 

http://www.budapestfolkfest.hu/hu/vaszi-levente-lemezbemutato-berka-tanchaz

A Tatros völgyében élő gyimesi csángók zenéjének ősereje elevenedik meg első közös lemezükön, melynek további közreműködői: Timár Erika és a kosteleki Zúgató zenekar.

Levente a mindennapokban hagyományőrző magyar-földrajz szakos tanár Kosteleken, aki arra tette fel az életét, hogy a következő generációk is megismerjék gyökereiket, a mai csángó gyerekek az ének, a tánc és a magyar nyelv összetartó ereje révén továbbvigyék a több évszázad óta élő tradíciókat. Vrencsán Anita, ,,Kostelek kicsi pacsirtája" - ahogy Sebestyén Márta nevezte - a 2015-ös „Fölszállott a páva" televíziós vetélkedő döntős szólistája, jelenleg a csíkszeredai Nagy István Művészeti Iskola diákja.

Az albumon gyimesi keservesek és táncházi muzsika egyaránt megtalálható: olyan ez mintha ellátogatnánk egy bálba Leventéék szülőfalujába, Kostelekre: ezek a dallom sehol máshol a Gyimes völgyben nem találhatók meg, sajátos, egyedi muzsikát hallunk. A lemezbemutató koncert után a Fonó hagyományai szerint táncház lesz: a Berka együttes muzsikál.

 

Balogh Melinda népdalénekes NAPKERÉK című első szólólemezén az erdélyi cigányság népzenéjéből ad ízelítőt erdélyi és magyarországi népzenészek közreműködésével. Az összeállítások változatos hangszerelése és a kiváló zenei szerkesztés gondoskodik arról, hogy ebben a zenében mindenki kedvét lelje.

A zenei anyagot az Utolsó Óra gyűjtéseiből válogatták a teljesség igénye nélkül, hat tájegységet érintve: Kővár-vidék (Nagybánya), Felső-Maros-mente (Vajdaszentivány), Kalotaszeg (Méra), Szilágyság (Szilágynagyfalu), Kelet-Mezőség (Nagysármás), Vízmellék (Csávás)

A Napkerék olyan cigány zenészeknek, énekeseknek kíván emléket állítani, akik nagylelkűen megosztották régről hozott tudásukat a táncházmozgalom tanulni vágyó fiataljaival, akár úgy, hogy az „Utolsó Óra" népzenei programban voltak Budapesten, mint a nagybányai Marcel Covaci, a csávási Lunka Erzsi, vagy a sármási Moldovánok, akár úgy, hogy otthonukban látták vendégül az érdeklődőket, mint a mérai Toni Rudi, vagy Árus Béla. Az album zenei szerkesztője Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója. A koncert május 24-én este a Hagyományok Házában lesz.

http://www.budapestfolkfest.hu/hu/balogh-melinda

A lemezbemutató koncert után a Kisebbségek Hangjai sorozatban a szlovén Klarisa Jovanovic & Della Segodba, valamint az olasz SuRealistas lép fel.

Meszecsinka https://www.youtube.com/watch?v=ylcd6Dv2y5w

A világzene kategóriájában a Meszecsinka több összesítésben is a legjobb együttesek közé került az elmúlt években. Meszecsinka hét nyelven énekel, négy országból jön (Magyarország, Bulgária, Lengyelország és Horvátország) és Csodaországba tart, ahol a magyar és a bolgár folklór együtt él a flamencoval és a pszichedelikus rockkal, az orientális az experimentálissal.

A zenekar aktívan turnézik. Bejárta Európát, játszott USÁ-ban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. A zenekart Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította.

Az idén 10 éves zenekar tavaly Fonogram díjat kapott, születésnapját egy új lemezzel is megünnepli: ez a zenekar első albuma, amely kizárólag saját kompozíciókból áll. Az új albumot május 24-én mutatja be a zenekar a Kobuci Kertben, ahol a Budapest Folk Fest keretein belül lép fel a máltai Tribali zenekarral 

http://www.budapestfolkfest.hu/hu/meszecsinka

 

Budapest Folk Fest május 22-25. között:

https://www.youtube.com/watch?v=6ZD9jMpX2Uw

http://www.budapestfolkfest.hu/

 

 

Kép: Vaszi Levi lemezbemutató

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek