Hannah: a Buddhizmus útja Nyugatra

Nyugaton a tibeti buddhizmus a múlt század a hatvanas éveinek vége felé bontakozott ki, amikor pár tucat helyét kereső, sodródó európai hippi Indiában találkozott néhány tibeti menekülttel.

 

 

A múlt század hatvanas éveinek végén Európa szerencsésebb történelmű fertályán, a magukat a politikai, gazdasági és kulturális hatalomból kizárva érző fiatalok egyre intenzívebben követelték jussukat ezen jogokra, mely cselekedetük leginkább generációs lázadások formájában manifesztálódott. Ezt a helyzetet a politika - legalábbis a hivatalos politika - lévén, hogy a konfliktus maga nem politikai természetű, nem tudta és talán nem is akarta megoldani, így a különböző ideológiákkal szemben immunhiányos ifjúság szélsőséges elveket valló politikai tömörülések, vagy  Maharisi Mahes jógihoz és Sri Chinmoyhoz hasonló zavaros filozófiájú „apostolok",  ezüstösen csengő Cservonyecekre éhes, sóvár markai között találta magát. Egyesek életkoruk előrehaladtával a politikainál rafináltabb arzenállal bíró üzleti világ által felkínált harminc ezüstöt elfogadva engedelmesen visszaigazolt a „normál menetrendű mainstream" hétköznapokba. Mások felismerhetetlenségig butított vallási tanok vezérelte szekták, kocsmák, drogtanyák vagy aluljárók sivár világában hervadtak el. Kevés szerencsésnek jutott osztályrészül a forrongás káoszából arcuk elvesztése nélkül előbukkanni és a többségi társadalom által elfogadott-elfogadható külön úton haladni megtalált céljuk felé. E kevesek közé tartozott Hannah Nydahl.

A Márta György Kessler rendezte Hannah: a Buddhizmus útja Nyugatra (Hannah: Buddhism's Untold Journey) című filmet 2014-ben mutatták be először. Márta 1990-ig színésznőként dolgozott Magyarországon. Ebben az évben találkozott Láma Oléval és Hannah-val kezdte gyakorolni a buddhizmust. Több mint 15 éven keresztül testközelből figyelhette meg Hannaht és Olét. 2009-ben határozta el, hogy leírja Hannah élettörténetét, ebből nőtte ki magát Márta első egész estés dokumentumfilmje.
Hannah Christiansen és Ole Nydahl a Koppenhágai Egyetemen találkozott egymással, a kor divatja és a tudat természetének keresése a hippik világába sodorta őket. Kezdetben különböző drogokat használnak, később azonban szakítanak a tudatmódosító szerekkel. A buddhizmus felé 1968-ban fordultak, amikor nászútra mentek Nepálba. Itt, a Himalájában találkoztak a 16. Gyalva Karmapával, későbbi tanítójukkal, akinek első nyugati tanítványaivá szegődtek. Ekkoriban a tibeti buddhizmus még kevéssé volt ismert Nyugaton, ezért visszatértek, hogy buddhista centrumokat alapítsanak Európában és a nyugati világ más helyszínein. Hannahnak meghatározó szerepe volt abban, hogy a tibeti buddhizmus eljutott Keletről Nyugatra, és ismertségre tett szert a nyugati világban. Az Európában töltött első években Hannah és Ole éjszakánként iskolákat takarítottak, hogy megteremtsék megélhetésüket, nappal pedig a buddhizmusról írtak és tanítottak. Hannah a buddhista gyakorlatokat kezdte fordítani a lámák útmutatásával. Karmapa felkérte Hannaht és Olet, hogy a Wojciech Witold Jaruzelski uralta Lengyelországtól Vlagyivosztokig alapítsanak központokat. Efeladat nehézségi fokát a szemtanú, Tomek Lehnert ekképpen jellemzi: „A sivár és bizonytalan valóság, amellyel szembe kellett néznünk, maga után vonta az önmagunkba tekintést és a tartós értékek keresését; így kezdetben szégyenlõsen egy õsi keleti filozófia után nyúltunk. Mintha csak újonnan felfedezett spirituális érdeklõdésünkre érkezett volna válasz, hat hónappal a statárium bevezetése után egy buddhista láma érkezett lázadó városunkba. Akkoriban ebben a zárt országban ez egyedülálló lehetõség volt. Tudva, hogy a kommunista Lengyelország nem az a hely, ahol gyakori a vallási tanítók felbukkanása, rohantunk a helyi Mûvészeti Akadémiára, hogy Ole Nydahl buddhista mesterrel találkozhassunk. A pódiumra felpattanó, a közel hétszázfõs közönségre mosolygó sportos dán lerombolta a gurukról alkotott képet. Vicceket mesélt, gúnyt ûzött a gyûlölt hatóságokból, és a legkevésbé sem zavartatva magát a tömegben rejtõzködõ civil ruhás rendõröktõl, nem csinált titkot abból, mit gondol a kommunista diktatúráról. Ebben a pillanatban barátaimmal rátaláltunk valakire, akivel azonosulni tudtunk."
Hannah és Ole szoros kapcsolatot ápolt Karmapával 1981-ben bekövetkező haláláig. Megkezdődött a következő inkarnáció utáni kutatás. A 17. karmapa személye vita tárgya, ugyanis két jelöltet is utódnak állítottak.
Táje Dordzse és Orgyen Trinli Dordzse, akit 1992-ben a dalai láma is hivatalosan elismert 17. karmapaként. Hannah és Ole felismerték, hogy milyen befolyást gyakorolt a kínai kommunista vezetés a lámákra, ezáltal az új Karmapát kereső processzusra. Ismét Tomek Lehnert emlékezetére hagyatkozva: „Eljött 1992, az az év, amelyre még sokáig emlékezni fogunk a tibeti buddhizmus krónikájában. Mint villámcsapás az égbõl, zavaró és viharos viszály tört ki a karma kagyü vonal legmagasabb rangú lámái között. Míg az egész buddhista világ lélegzetét visszafojtva figyelt, a kagyü mesterek egy csoportja kemény vádakkal illette egymást. A felszínre kerülõ bizonyítékok egy, a kagyü iskola átvételére irányuló alattomos összeesküvésre utaltak. A vonal egyik vezetõje kapcsolatban állt a kommunista Kínával. Az árulás volt az elsõ szó, amely az eszünkbe jutott. Láma Ole és Hannah kezdettõl fogva tiltakozott, és ellenezte a manipulációt. Az ezt követõ években különbözõ kormányokkal, magas rangú vezetõkkel és szervezetekkel kerültek szembe, hogy lerántsák a leplet az összeesküvõkrõl, és megvédjék a kagyü iskolát."
Hannah fordítóként és szervezőként is elkezdett dolgozni Karmapa Delhiben található nemzetközi iskolájában, és közel került a 17. Karmapa személyéhez.
2006-ban Hannah-nál gyógyíthatatlan tüdőrákot diagnosztizáltak. Hannah és Ole Vissza tértek az általuk alapított koppenhágai központba, ahol Hannah 2007. április 1-én hunyt el.

 

Feliratos dán-magyar-angol életrajzi film, 90 perc, 2014

Rendező: György Kessler Márta, Adam Penny

A képen Hannah és Ole 1972-ben

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek