Hangok mögött, szavak alatt - Ég a Pajta (A Gátnál)

Valószínűleg minden alkotó (akár amatőr, akár hivatásos) ismeri azt az áldott pillanatot, amikor az ihletettség nem csak bekopog, hanem egyenesen "rá dönti az ajtót".

Ilyenkor a verseket, szövegeket, dalokat, képeket szinte nem is ő maga hozza létre, sokkal inkább csak alázatos szerepet vállal a "leközvetítésükben". Sorozatunk eheti, ötödik állomásaként egy ilyen módon létrejött dalt mutatnak be Félmágió című albumukról a Gátnál zenekar tagjai .

 

5) Ég a Pajta (A Gátnál zenekar Félmágió című nagylemezéről)

 

Homoki Fóka ("civil" nevén Benkő Gábor, a dal szerzője és szövegírója, A Gátnál zenekar gitáros/énekese):

Ha lenne egy album előkészületeinek lapzártája, akkor úgy mondhatnánk, hogy az Ég a Pajta már szinte lapzárta után érkezett a CD-hez, és csak a sors rendezte úgy, hogy végül mégis rákerülhetett a Félmágióra. A zenekar "újkori" történetének abban a szakaszában született meg a dal, amikor (az akkor már több mint egy éve tervezett) lemez feljátszott nyersanyagainak homoklassan készülő utómunkái már-már úgy tűnt, zsákutcába vezettek minket, a várakozás pedig szép lassan feszültséggé és elkeseredettséggé változott bennünk. Ez a szerzemény ezért a robbanni készülő "gépezetünk" számára olyan volt, mint egy hatalmas gőzkieresztés, bár ebben az időszakban még az is kérdéses volt, mi lesz A Gátnál sorsa... Még az is felvetődött, hogy egy vadonatúj zenei projekt első saját dalaként ég majd az a bizonyos Pajta.

 

A szöveg és a zene olyan mágikus módon - csak a tudatalatti birodalmára jellemző sajátos "varázsnyelven" - írja le ezt a vergődő állapotot, majd végül a mindent felégető megoldást, hogy abban a pillanatban, amikor a házi zeneműhelyemben késznek nyilvánítottam a szám vázlatát, szinte kívülálló figyelemmel tudtam visszahallgatni, mintha nem is én írtam volna, csupán közvetítőként "lehoztam"volna valahonnan... A dalszöveg talán sokkal kevésbé szorul bármiféle magyarázatra, mint az album többi darabja esetében, hiszen nem nehéz rájönni, mit szimbolizálnak a lovak, a ménes, a Pajta és a tűz ... (Bár, kisdobos becsszóra mondom, hogy teljesen szabadon jöttek a szavak, és saját magam is csak utólag döbbentem rá, mennyire találóak és igazak...) Nem utolsó sorban pedig, egy idézet erejéig végre teret engedhettem egy szerzeményben az idült Twin Peaks-rajongásomnak is, azóta sokkal jobban érzem magam! :)

 

Tétova Farkas ("civil" nevén Pfeiffer Milán, 2012-től A Gátnál zenekar trombitása, tangóharmonikása)

Az ég a Pajta szerintem igazi zenei remekmű. Tökéletes harmóniák dolgoznak a számban, amik egy misztikus világot idéznek meg... Beleborzongok!  Szerkezetileg ezeken az érzékeny harmóniákon nagyon kényesen osztoznak meg a hangszerek. Külön-külön játszva a szólamok szinte értelmetlennek tűnnek, viszont egyben hangoztatva, tökéletesen azonosulnak és formálnak... Ha bele akarnánk nyúlni ebbe a szerkezetbe - akár egyetlen hang megváltoztatásával -, felborulna ez a kényes egyensúly... Számomra lenyűgöző a szövegvilágával együtt. Amikor hallgatom a számot, szinte közvetlenül elém tárulnak a misztikus képek és szereplők, ennek ellenére racionális szemszögből is könnyen értelmezhető. Én személy szerint egy kétségek közt vergődő barátom lelki fájdalmát és segélykiáltását érzem ki belőle... egy elkápráztató remekmű köntösében megformáltan...

 

Valamilyen Karabély ("civil" nevén Baráth Tibor, 2012-től A Gátnál zenekar dobosa):

Az Ég a Pajtaval könnyen azonosulhat a hallgató. Kiutat, megoldásokat keresünk nap mint nap. A legapróbbaktól egészen a folytogató helyzetekig, az életünkből sok jelenettel meghúzható a párhuzam. Megaztán ugye, mind mágusok vagyunk. A döntés, ahogy a teremtés, ott a kezünkben. Intimebb szempontból a 'Pajta közelebb áll hozzám, mint a többi dal, mert a születésekor már a zenekar tagja voltam. Részben ezért és részben az igazán kattant, misztikus és tonnákkal bíró ereje és hangulata miatt is száz csáp köt hozzá. Amolyan elvont, avantgárd rock-alkotás számomra, és totális libabőr akár játszani, akár csak hallgatni... Hallgasd, és a tűz veled megy!

 

Fiatal Kutya ("civil" nevén Bucsin Tamás, 2011-től A Gátnál zenekar basszusgitárosa):

A 'Pajta az album meglepetése, mivel számomra is bónusz nóta. Mivel ez a szám a nyersanyagok felvétele és az utómunkálatok között született, Fóka először privát felvételnek szánta, de a dal olyan fantasztikus lett, hogy szerencsére felkerült a lemezre. A világörökség részévé terjeszteném, ha módomban állna.

 

Az Ég a Pajta YouTube-linkje

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

/Mit tennél ha ma meghalnék