Gyengéd gyógyító

Gyógyulást nemcsak rideg-csempés rendelőkben, fertőtlenítőszagú kórházakban lehet keresni.

 

 

Számos betegséget - ízületi bántalmat, gyulladást, csontritkulást, nyirokkeringési zavarokat, meddőséget - gyógyítanak a bársonyosan simogató termálvizek. Az Európában egyedülálló harkányi víz a gyógyíthatatlan pikkelysömörre is gyógyírt jelent.

 

A pikkelysömör (pszoriazis) esetén a bőrben megtalálható immunsejtek valamint a hámsejtek - az egészséges bőrsejtekkel ellentétben - fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár. Jellemzője, hogy a bőrön nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló, viszkető-fájdalmas területek alakulnak ki. A pszoriazist már nem csak bőrbetegségnek, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségnek tartják. Kortól és nemtől függetlenül bárkinél, bármikor kialakulhat.  A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Ma Magyarországon 150-200 000 érintett beteg van. A betegség a testi tünetek mellet komoly lelki terhet ró az érintettekre, akiknek jelentősen romlik az életminősége, gyakran depressziósakká válnak. A pszoriazist teljesen meggyógyítani sajnos nem lehet, de hatékonyan tünetmentesíthető.

 

Európában egyedülállóan a pikkelysömör gyógyításában kiváló eredményeket érnek el a harkányi gyógyvíz segítségével.

A kénes gyógyvíz ma is 62,5 C-os hőmérséklettel tör felszínre 50-70 méteres mélységből. Ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb alkotórésze a karbonszulfid, amely a földalatti nyomás miatt a vízben oldott állapotban van jelen, a nyomás alól felszabadulva viszont bomlani kezd és kénhidrogén gázzá alakul. Ez adja a harkányi gyógyvíz jellegzetes illatát. A karbonszulfid a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik fel a szervezetben.

 

harkányi gyógyvizet évtizedek óta használják pikkelysömör kezelésére. Gyógyító ereje abban rejlik, hogy a vízben oldott sók és a friss vízben található és onnan felszabaduló, a bőrön és a légutak hámján keresztül felszívódó kéntartalmú gáz segítik a kóros folyamatok visszaszorítását. A harkányi Thermal Hotel gyógyászati részlegében a pikkelysömörös betegek kezelése a ternészetes fürdőkúra és a hagyományos bőrgyógyászati terápia elemeinek ötvözésével zajlik. A komplex kezelések friss, a kutaktól zárt rendszeren át érkező termálvizet tartalmazó kádfürdők köré épülnek biztosítva a beteg számára fontos intimitást a kúra során.

A harkányi gyógyvíz ereje mozgásszervi betegségek gyógyításában, műtét utáni rehabilitációban kiváló is eredményeket ér el.  Bizonyítottan beépül a porcba, ezért hatásos a porc degenerációjával, túlterhelésével vagy sérülésével járó mozgásszervi betegségekben, sportsérülések esetén, műtétek utáni utókezelésnél.

 

Az egészségüket megőrizni, valamint a gyógyulni vágyók Harkányban többféle kezelés közül választhatnak. Magas kategóriájú szállodák felkészülten várják azokat a vendégeket, akik számára fontos a privát, intimitást biztosító kúracsomag, gyógyvizes kádfürdővel, fényterápiával, gyógytornával, masszázzsal szakorvosi felügyelettel.

A Gyógyfürdőkórház szolgáltatásai nem csak az alapellátásban résztvevő betegek számára elérhetőek, hanem személyre szabott terápia és kúracsomag is igényelhető, melynek segítségével feledhetőek, orvosolhatóak a hétköznapok gondjai, problémái, fáradtsága.

A különböző betegségek kezelése mellett fontos szerepe van a stressz levetkőzésének, a környezetváltozásnak is.

 

TIPP: Kézenfekvő segítőtárs

A pszoriazissal küzdőknek különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy minden, ami a bőrükkel érintkezik nyugtató hatású, bőrbarát legyen. Talán a legfontosabb ezek közül a folyamatosan, napjában többször használt szappan. Megbízható forrásból származó, minőségi kézműves szappannal javítható a gyulladt, viszkető bőr állapota. A pécs környéki gyógynövényekből, bio kecsketejből, teafőzettel készülő SzappAnna szappanok készítője pszoriazisra a Levendulás kecsketejszappant ajánlja, melyben a lúgos kémhatású, a bőr normál Ph értékét visszaállító és alfa-hidroxi savval finoman hámlasztó kecsketej hatását gyulladás- és viszketésgátló levendula illóolaj egészíti ki. Kapható a szappanműhelyben Pécsváradon, valamint a www.szappanna.hu weboldalon.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek