Góbé zenekar Bartók: 44 duó

****

 

MEGJELENT!

Góbé zenekar

Bartók: 44 duó

Bartók 44 hegedűduó népzenei forrásanyagokkal

FA 469-2
5 998048 546927
2021, Fonó

Hiánypótló lemez jelent meg a Fonó gondozásában. A Góbé zenekar már megalakulásakor célul tűzte ki a népzene-műzene kapcsolatára épülő műsorok létrehozását. Ezek közül a legfontosabb és legtöbbet játszott az ún. "Bartók-műsor". A zenekar új összeállítása a 44 hegedűduót állítja párhuzamba azok forrásanyagaival. A lemez különlegessége, hogy ezt az anyagot ilyen összefoglaló jelleggel eddig még nem lehetett hallani, lemezen nem jelent meg. Különlegesek a sok alapvetően énekes és szóló hangszeres felvétel zenekari feldolgozásai, amelyekhez rendkívüli kutatómunkára és képzelőerőre volt szükség, valamint az egészre jellemző nyelvi és nemzetiségi szerteágazás, gondolva itt a magyar, szlovák, román, rutén, szerb és arab dallamokra. A lemez kapható a Fonó webboltjában és a terjesztőknél, valamint digitális terjesztésben is.

 

„A 44 hegedűduó ugyanolyan céllal készült, mint annak idején a Gyermekeknek c. sorozat: hadd jussanak a tanulók a tanulás első néhány évében olyan előadási művekhez, amelyekben a népi zene keresetlen egyszerűsége annak dallambeli és ritmusbeli különösségével együtt megvan. [...] Ezeknek a duóknak mindegyikében - kettő kivételével - egy-egy parasztdallam szerepel mint (fő-)téma. Sorrendjük megállapítása nehézségi fokozat szerint történt. Hangversenyen való előadásuknál természetesen ne ez a sorrend legyen irányadó, célszerűbb az előadásra kiválasztott számokat egy vagy több tervszerűen összeállított sorozatba foglalni és az egyes sorozatok számait attacca játszani [...]"
(Bartók)

 

A kiadványról:


"Érdemes kiemelnünk a jelen kiadvány enciklopédikus igényességét, hiszen a népi források esetében, ahol több változat is létezik, szinte valamennyiből ízelítőt kapunk. Például a 15. duó (Katonanóta) felvidéki, szlovák nyelvű dallam alapján készült, de a Góbé Folkside előadásában megszólal a vajdasági változat is - hiszen a Bartók Rendben is megtalálhatjuk a magyar variánsokat. A tételek változatosságát és egységességét egyaránt erősitik az esetenkénti blokkos kialakítás, például szép kompozíciót ad ki a 15. és a 4. tételek összekapcsolása, melyek szlovák nyelvű dallamait Bartók a Zólyomi járásban található Nagyszalatnán jegyezte le. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a szlovák-magyar dallami kapcsolatok felkutatásában, a dallamok rekonstrukciójában - számos esetben csak lejegyzés alapján - oroszlánrészt vállalt a népdalokat előadó Korpás Éva."

 

"Mivel a felvételnek kimondott célja, hogy oktatási segédanyagként is szolgáljon, Vizeli Máté és Surján Péter hegedűjátéka a Negyvennégy duó előadása során a sallangmentes egyszerűséget célozta meg, az előadói utasítások maximális betartásával. (...) Mindazonáltal néhány duó esetében a muzsikusok népzenész oldala is előtérbe kerül, így helyenként népzenei játékelemeket is felfedezhetünk a megoldásaik között

(Tóth Endre zenetörténész - részletek a lemezborítóról)

 

CD 1:
1. Zala
2. Zólyom
3. Tolna
4. Dél-Alföld
5. Sidi-Okba (Algéria)
6. Maros-Torda
7. Kolindás
8. Csík
9. Csóka-Hont-Zólyom

 

CD2:
1. Zemplén
2. Zólyom-Komárom-Hont-Nyitra
3. Kárpátalja
4. Moldva
5. Brassó
6. Temes
7. Máramaros
8. Torontál

 


Vizeli Máté és Surján Péter - hegedű

a Góbé Folkside:

Rigó Márton - hegedű
Vizeli Máté - brácsa, hegedű, gitár, koboz
Egervári Mátyás - cimbalom, tamburabrácsa, duda, tekerő, dob, ének
Tímár András - bőgő

 

Közreműködnek:

Korpás Éva - ének
Pojendán Gergő - ének
Horváth Balázs - hegedű, brácsa, harmonika
Csonka Balázs - szamica, prímtambura, harmonika, ének
Horváth Bálint - basszprímtambura, ének
Babcsán Bence - klarinét, szaxofon
Gozlan Fatima - nei
Saïd Tichiti - băndir
Konta Noémi - zongora

 

Zenei rendező: Vizeli Máté
Stúdiómunka: Rossa Levente Bors
Grafika: Goór Attila

 

A felvételek a Rolebo Studio-ban készültek. Támogató: NKA

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!