Gárdonyi Géza Színház: Lenkey tábornok

Az Aradi vértanúk napján, rendhagyó módon emlékezik az egri Gárdonyi Géza Színház: Fekete Sándor: Lenkey tábornok című darabját mutatja be a stúdiószínpadon Beke Sándor rendezésében.

 

 

A tizenhárom aradi vértanú névsorát tanítják az iskolákban, és illik is tudni, de a tizennegyedik nevét, Lenkey tábornokét, alig ismerik. Pedig az ő százada volt a gyújtózsinór, ők csatlakoztak elsőként a forradalomhoz. Az egri Gárdonyi Géza Színház különleges bemutatóval hajt fejet a város szülöttje előtt: Fekete Sándor: Lenkey című drámáját játsszák a stúdiószínpadon Beke Sándor rendezésében, Várhelyi Dénessel a főszerepben, méltó módon emléket állítva Lenkey tábornoknak.

 

Sztanislauban Lenkeyt lecsukták, mert nem ölette halomra a lengyel hazafiakat. Brezányban külön akasztófát állítottak fel a számára, hogy mindenki lássa, hol végzik az árulók. Vérdíjat tűztek ki a fejére. Világos után, aradi kihallgatásán a vérbíró közölte vele, hogy bárki kaphat kegyelmet, de az ő bitófáját már készíti az ács... A legünnepeltebb hős volt a forradalomban. Erős érzelmek kötötték egy csodálatos lengyel grófnőhöz.. Egri volt és büszkék lehetünk rá - fogalmaz a rendező.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek