Gallery Weekend Budapest: A virágzó budapesti galériás színtér fesztiválja

Fridvalszki Márk: Dioráma für das Material 2017

 

 

Gallery Weekend Budapest - A virágzó budapesti galériás színtér fesztiválja
2017. szeptember 9-10.
A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány ismét megrendezi a Gallery Weekend Budapest szeptemberi galériás fesztiválját, Budapest Főváros Önkormányzata kiemelt támogatásával.
2017. szeptember 9-10-én ismét eljön a budapesti kortárs magángalériák szezonnyitó fesztiváljának az ideje: a Gallery Weekend Budapest (GWB). Az idei a negyedik alkalom, hogy a budapesti kiállítóhelyek egész hétvégén színes programokkal várják a közönséget. A GWB egy speciális fesztivál, a nemzetközi gallery weekend műfaj magyar meghonosítója. Egy hétvége, amikor bárki veheti magának a bátorságot, hogy megismerkedjen a kortárs képzőművészet különös világával. Szombaton és vasárnap, 12-18 óráig ingyenes kiállítások, tárlatvezetések, körtúrák és megnyitók várják a közönséget a legjobb budapesti kortárs galériákban. A GWB az a pillanat, amikor a friss vizualitás iránt érdeklődő, de tájékozatlan néző is vehet egy nagy levegőt, legyőzheti „küszöbfélelmét", és beléphet a galériákba, ahol figyelmes és kedves kalauzok várják. A színtérrel ismerkedőket önkéntesek által vezetett csoportos túrák segítik.
PROGRAM
A 2017-es GWB izgalmas betekintést enged - egyedi életpályákon keresztül - a magyar absztrakt képzőművészet sokszínű világába. A kiállítók között találjuk a költői geometria olyan nemzetközi hírű legendáit, mint a térstruktúrákat építő Megyik János, a geometrikus mobil szobrairól ismert Hetey Katalin, vagy a párizsi magyar absztrakt mesterek egyik utolsó mohikánja, Konok Tamás. A nonfiguratív művészet időhöz és korhoz nem kötött: az idős geometrikus alkotók mellett a keleti spiritualizmusban megmerítkezett lírai absztrakt festmények kerülnek terítékre, az Indiát megjárt Seres László életművétől a thaiföldi dzsungelekben időző, Az utazó alkoholista kéziszótára című művet jegyző aatoth franyo új képsorozatáig. A sokat tapasztalt öregek mellett megjelenik az új nemzedék is, többek között Barabás Zsófiának a szerves mikrovilág pillanataiba belefeledkező új festményei révén.
Bár idén minden korábbinál erősebb a nonfiguratív fókusz, a GWB a kortárs művészet széles spektrumáról csipeget. A médiaképekből táplálkozó figuratív festészet két neves alkotója, Birkás Ákos és Nemes Csaba egy-egy speciális projekt keretében jelöli ki a skála másik végét, az autizmus-kutatást segítő művészeti projektet irányító Eperjesi Ágnes mellett. A szürrealitásba hajló naivitásáról ismert fiatal festő, Pintér Gábor képei már a fiatal nemzedéket képviselik, akárcsak a stockfotókat mixelő, feltörekvő Keresztesi Botond, aki cseh kollégák segítségével vázolja fel a posztinternetes kor széthasadt kontúrjait. Aki sorra akarja venni a legújabb nemzedék legjobbjait, annak irány a GWB: a családi fotós alapokra építkező Ember Sáritól kezdve, a mezőgazdasági gépek esztétikáját légiesítő Molnár Zsolton át, a politika és harcászat nyersanyagit vizsgáló Fridvalszki Márkig. A sokat ígérő nevek mellett izgalmas programok követik egymást, megnyitókkal, könyvbemutatókkal és jótékonysági eseményekkel.
RÉSZTVEVŐK A-TÓL V-IG
A résztvevő, nemzetközi színvonalon dolgozó galériák most is a főváros legjobbjai közül kerülnek ki: Art+Text Budapest, Chimera-Project Gallery, Deák Erika Galéria, Faur Zsófi Galéria, Horizont Galéria, INDA Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Várfok Galéria és VILTIN Galéria.
ÖSSZEFÉRHETETLENEK
A kereskedelmi galériák kínálatához idén is társul egy csoportos kiállítás a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által működtetett Budapest Projekt Galériában. A GWB-n részvevő galériáktól kiválogatott egy-egy műtárgy idén az Összeférhetetlenek címmel dobja le a vizualitás piszkos bombáját. Több nemzedék és stílus képviselteti magát, feLugossy Lászlótól Benczúr Emeséig, Kicsiny Balázstól Kiss Adrianig. A csoportos kiállítás a kortárs művészet fésületlen, vagány, sorjás szélű, badass arcát mutatja fel, purhab szobrok, kartonpapír festmények és villódzó lámpák segítségével, megtalálva a szépséget és az értéket a piszok közé rejtve is.
A GWB kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata és a B. Braun. Együttműködő partnerünk a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek