FPONÓ október

****

 

HAVI MŰSOR - 2020. október

 

Ringató - kisgyermekkori zenei nevelés -csütörtökönként 09.00, 09.45, 10.30 és 11.15-től.

Babszem Táncegyüttes foglalkozásai keddenként 16.00-18.00-ig, csütörtökönként 16.00-19.00-ig.

 

Kamaracsütörtök - Novan Experiment

A Novan Experiment egy havi rendszerességű, improvizáción alapuló zenei koncert sorozat, melynek állandó házigazdája a Mörk zenekar billentyűse ifj. Novai Gábor (Novan).Minden hónapban vendégként érkezik 2 előadó a magyar jazz, népzenei, elektronikus vagy könnyűzenei életből, akikkel egy kötetlen jellegű zenei párbeszéd alakul ki a színpadon. Minden fellépőtől külön kérés, hogy hozzon magával valamit, ami épp a legjobban foglalkoztatja; legyen az egy szokatlan hangszer, vagy egy olyan zenei ötlet, amit eddig még nem tárt nyilvánosság elé. Az eredmény minden alkalommal egy eklektikus, szokatlan zenei élmény, melyben egyedi, inspiráló "on-the-spot" kompozíciók születnek.

Szegő Dávid (Santa Diver) - ütni valók, Kiss Árpád (Tölcséres) - fújni valók, Novan Gabor (Mörk) - billenteni valók

Ingyenes program

 

Barabás Lőrinc Quartet

A Barabás Lőrinc Quartet popos jazzvilága izgalmas instrumentális zene elektronikus fűszerezéssel, amelyet groove-os ütemek, lüktető basszusfutamok jellemeznek. A szintetizátor és a trombita megannyi hangszíne a 70-es évek improvizatív jazz-rock stílusjegyeivel átitatott sajátos zenei irányt teremt.

Barabás Lőrinc - trombita, Cséry Zoltán - billentyűk, Herr Attila - basszusgitár, Mihálik Ábel - dob

Jónás Vera Experiment

Jónás Vera, Fonogram és Artisjus-díjas énekes-dalszerző finom dalaival elringat, tigris-vadságával pedig táncba hív. Vera nevét külföldön is egyre többen ismerik, miután fellépett a Eurosonic 2017-en, ami Európa legnagyobb showcase fesztiválja, illetve a dél-koreai Zandari Festán. Az első lemez (GAME) megjelent Japánban is, ahol turnézott is 2015 tavaszán, de a zenekar folyamatosan játszik Európában is, többek között Németországban, Belgiumban, Hollandiában, Romániában és Ausztriában.

Jónás Vera - ének, gitár, Bécsy Bence - gitár, Szerető Dániel - basszus gitár, Mihalik Ábel- dob

Jegyár: elővételben 2500 Ft, a koncert napján 3000 Ft

 

Nyárádmenti és Udvarhelyszéki Nap a Magos Együttessel

A Magos együttest különösen szoros kapcsolat fűzi a Székelyföld környéki, ezen belül is a Felső-Maros mente, Székely-Mezőség, Nyárádmente, Sóvidék népzenéjéhez. Megalakulásuk óta nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a még élő hagyományőrző mesterektől elsőkézből tanulhassák meg e vidékek zenéjét. A tavalyi évben megrendezésre kerülő Marosmenti nap folytatásaként ezennel Nyárádmente és Udvarhelyszék népzenéjével, táncaival és énekeivel ismertetik meg az érdeklődőket hangszeres kurzus, táncoktatás, énekoktatás, néprajzi előadás, gálaműsor keretében.

Közreműködők: Magos Együttes, Bajkó Zenekar, Velner Klára és Pintér András, Lőrincz Hortenzia és Végső Miklós, a Rába Néptáncegyüttes táncosai

Jegyár: 1000 Ft, elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

 

Fonó Szerda koncert és táncház: Góbé és Pásztorhóra

A Góbé és a PásztorHóra zenekarok kétheti rendszerességű moldvai és vonós táncházával valamint a legkiválóbb budapesti, vidéki vagy épp határon túli táncházi bandák muzsikájával várunk minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül, tánctudástól függetlenül!

Góbé: Rigó Márton -hegedű, Vizeli Bálint - hegedű, Egervári Mátyás - cimbalom, Vizeli Máté - brácsa, Timár Márton - bőgő, PásztorHóra: Bergics András - hegedű, duda, Újházi Ádám - hegedű, Szlama László - koboz, Egervári Mátyás - cimbalom, duda, Okos Gergely -dob

Táncokat tanít: Vizeli Dániel

Jegyár: 1000 Ft

 

Kamaracsütörtök - Lámpaláng

A Lámpaláng akusztikus trió formációként alakult 2018 tavaszán. Zenéjüket vers-zene-ként definiálják, mivel magyar nyelvű dalaik szövegét kortárs költők verseiből, és költők kortárs gondolataiból merítik. Ugyan a vers-alapú muzsikát sokan teszik be az irodalmi és színházi zene kategóriába, ők a megzenésített versek világán belül egy különleges, vagány ízt képviselnek, így zenéjük nem csak az irodalomszerető emberek körében állja meg a helyét, hanem bármelyik könnyűzenét befogadó színpadon, fesztiválon, eseményen.

Ingyenes program

 

Észt táncház

Az észtek körében nagy népszerűségnek örvend a népzene és a néptánc. Észtországban évtizedek óta aktív a magyarhoz hasonló (és azt példaképnek tekintő) táncházmozgalom. Az idén 150 éves Dalos-és Táncünnepen 713 együttes 11500 táncosa vett részt. Az észt táncházat Triinu Viilukas, a Bécsi Egyetem észt lektora, az ausztriai észt Pillerkoor vegyeskar egyik karvezetője, a Wööt együttes tagja és a mandolinon, hegedűn, zongorán és gitáron játszó Imar Koutchoukali vezetik. Mindketten rendszeresen közreműködnek észt táncházak rendezvényein is. Az esemény a Magyarországi Észt Intézettel közös szervezésben valósul meg.

Ingyenes program

 

Tarsoly Zenekar koncertje

A Tarsoly zenekart a Váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói alapították 2010-ben. Azóta rendszeresen koncerteznek, mostanra számos felnőtt- és gyermeknéptáncegyüttes állandó kísérőzenekaraként működnek. Első lemezüket Szombaton este címmel 2011-ben adtàk ki. Legfrissebb, Nyírségi muzsika című lemezük összeállításait elsősorban táncoktatáshoz készítették. Ebből a zenei anyagból kapunk ízelítőt lemezbemutató koncertjükön, melynek közreműködői: Zsikó Zsuzsanna - ének, Bencze Mátyás - hegedű, Böröcz Balázs - brácsák, Hornich Thomas - nagybőgő, Jobbágy Bence - cimbalom, Margetán Máté - fúvós hangszerek, Blaskó Norbert - hegedű A koncertet a Berka együttes moldvai és vonós táncháza követi!

Berka Együttes moldvai és vonós táncháza

Immár tizenegyedik éve tartja rendszeres táncházát a Fonóban minden második pénteken a Berka együttes. Két teremben párhuzamosan zajlik a táncház: a nagyteremben moldvai, az előtérben vonós táncházat tartunk. Várunk Téged is sok szeretettel, akár táncolni szeretnél, akár csak a muzsikát akarod élvezni!

Jegyár: 1000 Ft

 

Lovasi: Egy az egybe csak maga

Lovasi és egy szál gitár. A legjobb kombináció. Szeretjük a szólókat a meghitt és őszinte előadásokat - bár Lovasi nem tud nem őszinte lenni - és az olyan koncerteket, művészeket, akik egy szál hangszerrel, vagy akár anélkül is múlhatatlanul érdekesek. Elég csak kiírni egy nevet és már dúdoljuk magunkban a dalait, amik egy generációt most már végigkísérnek - ahogyan anno Presser dalai -, végül tovább örökítve a fiatalabbakra. Lovasi egyébként mindig meg tud bennünket lepni, ezt is szeretjük. A nagy opuszból elhangzanak Kispál és a Borz dalok éppúgy, mint Kiscsillag nóták és a szólókarrierje során írt dalok. Bármit játszik is, ezen a koncerten sokan leszünk.

Jegyár: 2500 Ft, elővételben 3000 Ft, a koncert napján 3500 Ft

 

Kamaracsütörtök - Louisiana Double

Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi János együttműködésével készült el egy magyar nyelvű, bluegrass, gospel alapú műsor, melynek zenéjét Ádám és Zsolt hozta létre és igényes szövegét Lackfi János fordította/alkotta/alakítgatta. Tehát magányos apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre.

Ingyenes program

 

Kamasz Táncház

Jobb, mint egy házibuli! Kamasz Táncházunkban a tizenévesek mulathatnak egy jót kora esti kezdéssel. A 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőből jól ismert Sarjú Banda havonta egyszer táncházat muzsikál, ahova a tizenéveseket várjuk. A kamasz táncház azoknak a fiataloknak nyújt táncházi élményt, akik a gyerektáncházakból már kinőttek, a felnőtt táncházakhoz pedig még túl fiatalok. A táncolni már tudók mellett számítunk azokra is, akik most ismerkednének a néptánccal, táncházzal. Az este folyamán tánctanárok segítik a bekapcsolódást akár teljesen kezdő szinttől.

Házigazda: Sarjú Banda

Ingyenes program

 

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Duó

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez, valamint számtalan fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, a világ huszonöt országában. Az elmúlt években akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legújabb Shapeshifter, vagyis Alakváltó című lemezüket quartetben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

Harcsa Veronika - ének, Gyémánt Bálint - gitár

 

Terra Profonda

Budapesten, 2012 szeptemberében állt össze a zenekar Terra Profonda néven, melynek jelentése mély föld. A zenekar az elmúlt években magyarországi koncert- és fesztiválszínpadok rendszeres szereplője lett, emellett külföldi fesztiválokon is bemutatkozhatott. Turnézott a Ripoff Raskolnikov Band előzenekaraként, 2018-ban pedig a nagy múltú holland Eurosonic fesztiválon lépett.

Lo Buglio Vincenzo - ének, Kiss Krisztián - koboz, tenorszaxofon, ír buzuki, percussions, Szabó Mátyás - gitár, basszusgitár

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

 

Kamaracsütörtök - Tóth Viktor tercett feat. Pocsai Kriszta, Horváth Sára

Tóth Viktor - az idei évben is Év Altszaxofonosa és Év Zeneszerzője Díjjal kitüntetett zenekarvezető - legrégebben működő zenekara a Tercett, amely 2012 óta játszik a jelenlegi stabil felállásban. A zenekarvezető kompozícióihoz és játékához az igen erős ritmusszekció egyenrangú partnerként csatlakozik. Bátran kijelenthetjük, hogy a jazztörténet nagy szaxofontrióihoz mérhető színvonalon és magabiztossággal játsszák mindig megújuló műsorukat. Ezúttal Pocsai Krisztina és Horváth Sára Nina énekesnőkkel kiegészülve adnak koncertet. Első közös koncertjükat a jazz-közönség az Év Jazz Koncertje Díjjal jutalmazta.

Tóth Viktor - alt szaxofon, Orbán György - bőgő, Hodek Dávid - dob, Pocsai Kriszta, Horváth Sára Nina - ének

Ingyenes program

 

Jü + Bujdosó Trió

Jü az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power dzsesszből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A zene egyszerre idézi a látszólag különböző indíttatású műfajok egymásra találásának aranykorát, de a Jü a nyilvánvaló reminiszcenciákon túl korántsem a késő hatvanas, kora hetvenes évek fúziós zenéinek felidézésében utazik. A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről vallott gondolkodását is megváltoztatja. Letisztult, erős programot adnak elő, ahol a mégoly szellemes improvizációk egy pillanatra sem feszítik szét a kompozíciók kereteit - a trió felállás megkívánta szigorú dinamikai és hangnembéli egység egyszerre készteti fegyelmezettségre a három kreatív zenészt, ugyanakkor lehetőséget is nyújt arra, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

Halmos András - dob, Hock Ernő - basszusgitár, Mészáros Ádám - gitár

Bujdosó trió:Nagyszabású kompozíciók, ropogós tempók, improvizációk, lírai képek és némi kaján vadság - Bujdosó János 2011-ben alakított triójával az underground jazz és a világzene vidékén bolyong, ám muzsikája semmihez sem hasonlítható, a maga útját járja kitartóan. „Bizánci szörf dzsesszként" jellemzett zenéjük egyebek közt magyar, közel-keleti, latin elemeket ötvöz, melyeket gyakran repetitív zenei szerkezetekre építenek.

Gold for Leslie című bemutatkozó albuma után a trió 2019 októberében megjelent új lemezével eklektikusabb, keményebb, sötétebb irányba mozdult el. A National Amnesia Institute körülbelül két éven keresztül érlelődött; kemény, progresszív album született, melyen a tört ütemes megborulásoktól a játékos-latinos, a Marc Ribot-féle Los Cubanos Postizos fúziós jazzéig terjedő skálán rengeteg stílusbeli válfajt jár be. "Elsőre kissé merésznek tűnt a kijelentésem, amikor az első taktusok után azonnal kicsúszott a számon: ez 2019 magyar lemeze. De sokadszori hallgatás után is erre a következtetésre jutottam." (Dal+Szerző magazin, 2019/4.)

Bujdosó János - gitár, Szerető Dániel - bőgő, Klausz Ádám - ütőhangszerek.

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

 

FolkEmbassy klubest - kerekasztal-beszélgetés és táncház

Minden második alkalmat egy-egy olyan témának szentelünk, amelyről a mozgalom meghívott közösségvezetői, szakmai irányadói egymástól többé vagy kevésbé eltérő nézőpontot képviselnek. A felvetett gondolatok segíthetnek abban, hogy aki akar, tudatosabban formáljon véleményt egy-egy kérdésben. Ezek az alkalmak a „FolkAréna" alcímet viselik, a beszélgetésekbe reményeink szerint majd a közönség is aktívan bekapcsolódik. A Fonó Budai Zeneházban a FolkEmbassy klubesteket minden hónap utolsó keddjén tartjuk a táncoktatás követően a 21.00-tól. Az esemény egy táncrenddel indul, ezt követi a beszélgetés és a közös éneklés, majd pedig folytatódik az erdélyi vonós és - kérésre - a moldvai táncház. A házigazda, illetve a beszélgetések moderátora: Rosonczy-Kovács Mihály, a FolkEmbassy Junior Prima-díjas zenekarvezető prímása.

Jegyár: 500 Ft

 

Ötödik évszak lemezbemutató koncert

A természet és az ember folyamatosan változnak. A zene is része ennek a kapcsolatnak és az Ötödik évszak is.
A zenekar tagjai több formációban (Lajkó Félix, BudafolkBand, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről. Több éves tapasztalat ötvöződik ebben a felállásban. Pozitív, játékos, emberközpontú gondolatok. A zenekar énekesnője Izabelle Caussanel (F-HU), aki sajátos világával színezi a zenészek stílusát. Akusztikus emberzene világi felfogásban. Legújabb lemezünk anyagát mutatják be ezen a koncerten.

Izabella Caussanel (ének), Hegedűs Máté (hegedű), Csoóri Sándor "Sündi" (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének), Zimber Ferenc (cimbalom), Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének)

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

 

Vágtázó Csodaszarvas

A 2005-ben alakult Vágtázó Csodaszarvas zenekar a magyar népzene ősrétegének, a nagy eurázsiai síkság lovasnépeinek őserejű népzenéjét eleveníti fel. A VCSSZ zenéje az életerő diadalának jegyében születik, varázserejű, kozmikus életre nyit kapukat, és rendkívüli energiákkal, összetartozás-élménnyel tölt fel. A Vágtázó Csodaszarvas azért jött létre, hogy feltöltse életünket a magyar népzene ősrétegében rejlő kimeríthetetlen természeti erővel. A Csodaszarvas a magyar nép és egyben az Élő Világegyetem jelképe. Vágtázunk, hogy a romlatlan, természetes nagyságukat őrző ősi erők felelevenedjenek. Vágtázunk, hogy a magyar néplélek visszanyerje ősi életerejét. „Tiszta népzene, magyar őstörténelem és tomboló erő - ez a Vágtázó Csodaszarvas." (Magyar Nemzet 2017-12-08)

Fábri Géza - koboz, tambura, ének, Molnár Kriszta -hegedű, Fazekas András -dob, Fábri András - ciszter, Orczi Géza - buzuki, bolgár tambura, bolgár tapan, Vaskó Zsolt -magyar duda, pásztorfurulyák, fuvola, szoprán szaxofon, töröksíp, dorombok, M. Gebri Bernadett - ének, Bramsz Mocskonyi Péter -nagybőgő, Bakos Csaba - macedón tapan, Bese Botond - magyar duda, és Grandpierre Atilla - ének. A zenekar 15 éves fennállása alatt négy lemezt jelentetett meg; Tiszta Forrás, Végtelen Ázsia!, - ezek platinalemezek lettek -, Csillaglovaglás, és Örömtüzek a világ tetején.

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

 

1. csütörtök

20:30

Kamaracsütörtök - Novan experiment

ingyenes

2. péntek

20:00

Barabás Lőrinc Quartet, Jónás Vera Experiment

2500/3000 Ft

3. szombat

 

11:00

14:00

19:00

Nyárádmenti és Udvarhelyszéki Nap a Magos Együttessel

Népzenei kurzus

Tánc- és énektanítás

Néprajzi előadás, színpadi műsor és táncház

1500/2000 Ft

 

 

19:00-től 1000 Ft

4. vasárnap

10:00

Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár -Fonó

Gyermekprogramok, tánctanítás, folkkocsma, koncert és táncház

 

5. hétfő

19:00

Fonó Session: padkaporos, gyimesi örömzene

ingyenes

6. kedd

19:00

19:00

21:00

Fonó Session: Moldvai örömzene

Tánctanítás: Visai táncok

Fonó Session: Vonós örömzene

ingyenes

1000 Ft

ingyenes

7. szerda

20:00

Fonó Szerda koncert és táncház

1000 Ft

8. csütörtök

20:30

Kamaracsütörtök - Lámpaláng

ingyenes

9. péntek

18:00

Észt táncház

ingyenes

9. péntek

19:00

20:30

Tarsoly Zenekar koncertje

Berka Együttes moldvai és vonós táncháza

1000 Ft

10. szombat

10:00

Legényesverseny és Párostánc-verseny, Gyermek Legényesverseny a Bartók Kulturális Táncegyesület szervezésében

 

11. vasárnap

20:00

Lovasi: Egy az egybe csak maga

2500 Ft/3000 Ft/3500Ft

12. hétfő

19:00

Fonó Session: padkaporos, ír session

ingyenes

13. kedd

19:00

21:00

Tánctanítás: Visai táncok

Fonó Session: Vonós örömzene

1000 Ft

ingyenes

14. szerda

20:00

Fonó Szerda koncert és táncház: Góbé és Pásztorhóra

1000 Ft

15 csütörtök

20:30

Kamaracsütörtök - Louisiana Double

ingyenes

17. szombat

18:00

20:00

Kamasz Táncház

Harcsa Veronika + Gyémánt Bálint duó; Terra Profonda

ingyenes

2000 Ft / 2500 Ft

19. hétfő

19:00

Fonó Session: padkaporos, gyimesi örömzene

ingyenes

20. kedd

19:00

19:00

21:00

Fonó Session: Moldvai örömzene

Tánctanítás: Visai táncok

Fonó Session: Vonós örömzene

ingyenes

1000 Ft

ingyenes

21. szerda

10:00

20:00

Dúdolj! Ringass! Táncolj! - családi foglalkozás

Fonó Szerda koncert és táncház

500 Ft

1000 Ft

22.csütörtök

20:30

Kamaracsütörtök - Tóth Viktor tercett feat. Pocsai Kriszta, Horváth Sára

ingyenes

23. péntek

20:30

Berka együttes moldvai és vonós táncháza

1000 Ft

24. szombat

20:00

Jü + Bujdosó trió

1000 Ft/1500 Ft

26. hétfő

19:00

Fonó Session: ír session

ingyenes

27. kedd

19:00

21:00

Tánctanítás: Visai táncok

FolkEmbassy klubest - kerekasztal-beszélgetés és táncház

1000 Ft

500 Ft

28. szerda

20:00

Fonó Szerda Koncert és Táncház

1000 Ft

29.csütörtök

20:30

Kamaracsütörtök: Balázs Tamás trió

ingyenes

31. szombat

20:00

Ötödik évszak lemezbemutató koncert

1000 Ft/1500 Ft

31. szombat

22:30

Vágtázó Csodaszarvas

2000 Ft/2500 Ft

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek