Fekete Felicia-Deepak Chopra:Az élet mágikus kezdete

Ha az ember lánya terhes, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne olvassa el a legkülönbözőbb könyveket a témában.

Ám szerencsés esetben mindenkinek van egy, amire azt mondja: na, ez lesz az én könyvem. Nekem ez Deepak Chopra Az élet mágikus kezdete című alkotása volt. Már kétszer elolvastam és egy harmadik ismétlés is bele fog még férni az időmbe, valószínűleg.
Az indiai származású, amerikai sztárorvos lebilincselő stílusban adja elő, amit szerinte a keleti filozófiáról és a nyugati orvostudományból tudni érdemes. A könyv címlapján is szerepel, hogy ez egy holisztikus kézikönyv, de ettől igazán nem kell megijedni. (Holisztikus: a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is.)
Íme, egy példa miként is áll a dolgokhoz a szerző: „ebben a fejezetben a várandósság során felmerülő általános problémák elsődleges megoldására teszünk javaslatokat. Fontos azonban tudni: mindezzel nem a megfelelő orvosi tanácsot akarjuk helyettesíteni. Egy új életet létrehozni szent felelősség, ezért nem akarhatsz kockázatot vállalni születendő kisbabáddal kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy nem veszel be gyógyszerkészítményeket feleslegesen, de nem kerülöd el használatukat, ha feltétlenül szükség van rájuk."
Deepak Chopra kellően transzcendentális és gyakorlati egyben. Olyan táncsokkal és új életszemlélettel látott el ebben a nagyon fontos időszakban, hogy nem is tudom hova kaptam volna, ha nem kerül a kezembe a könyve. Segít elmélyülni ebben a nagyon is különleges és sokak számára félelemmel teli korszakban, de mindezt teszi anélkül, hogy negatív példákkal és túlságosan sok elvárással frusztrálná az olvasót. Itt most olyan könyvekre gondolok, amelyek arra okítják a kisbabákat, hogyan lehet, sőt, hogyan kell beszélgetnünk a kisbabánkkal és gondolatban simogatni a méhünket, és ehhez hasonlók. A szerző többször hangsúlyozza, hogy a várandósság remek alkalom arra, hogy átgondoljuk a természetes gyógymódokkal kapcsolatos érzéseinket, és ebben tökéletesen igazat kell adnom neki. Mindemellett minden fejezet végén összefoglalja a tudni és tennivalókat, és általában mindent megismétel így akár akaratunk ellenére is megjegyzünk egy csomó dolgot.
Nekem Deepak Chopra könyve lett a terhes bibliám. Minden benne van, amire kíváncsi voltam, az étkezéssel, mozgással, magammal, a párommal és a szüléssel kapcsolatban is. Természetesen a legfontosabb dologgal, a gyermek és az én lelkiállapotomon való elmélkedéssel együtt. Egyáltalán nem akar rábeszélni a "bio-öko-ezo" életmódra, de felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak a konvencionális szemléletet létezik. Vigasztal, bíztat, tanácsot és - ami talán a legfontosabb - önbizalmat ad a terhességhez és a szüléshez egyaránt. Annyira a hatása alá kerültem, hogy sokszor már ekképpen magyaráztam környezetemnek a tetteimet: "Deepak is megmondta."

 

 

Kiadja: Édesvíz kiadó

Fekete Felícia

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
szerkesztőség
#2. 2011. június 12. 17:20
Ez nekem is kell.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

A mester és a halottak napja