Fekete Felicia- Deepak Chopra, A harmadik Jézus

A harmadik Jézus cím választásával az Édes Víz kiadónak sikerült olyan nevet találni Deepak Chopra 2008-ban az USA-ban megjelent könyvének, ami garantálja, hogy az ne ostromolja a sikerlistákat.

 

A kiadó és a fordító célja nyilvánvalóan az volt, hogy a történelmi Jézus és az intézményesített Jézus mellett hangsúlyozza a Deepak Chopra által bemutatott, kozmikus Jézust, akinek a spirituális útmutatása az egész emberiséghez szól és nem csupán azon egyházak tagjainak amiket az ő nevében hoztak létre.

 

The Christ We Cannot Ignore, Krisztus akit nem lehet figyelmen kívül hagyni, a könyv eredeti címe, és tökéletesen tükrözi is az indiai származású Chopra érzéseit a keresztény vallás alapítójával kapcsolatban. Eszerint van valami csodálatos, és ahogy a szerző ki is mondja, isteni Jézus tanításában és életében, ami még egy más vallású embert is hatalmába kerít.

 

Az Amerikában élő orvos, pszichiáter, valláskutató, holisztikus tanító Chopra Indiában nevelkedett ír keresztény testvéreknél, akik megismertették vele Jézust, így nekik ajánlja első könyvét a megváltóról. „A történelem elhomályosítja Jézus életrajzát, a fényt azonban nem olthatja ki. A menedék, amelyre az első század zsidósága ígéretet kapott, egyetemes érvényű. Bár bennünket már nem kell felszabadítani a rómaiak üldözése alól, a magunk módján mi is megváltásra várunk. Az evangéliumok olyan igazságról szólnak, amelyet még ma is hallani akarunk, hiszen az emberi élet bizonyos körülményei sosem változnak."

Chopra érthető módon ki van borulva az amerikai fundamentalisták térhódítása miatt. Szerinte a fundamentalisták pont ellenkezőleg érzelmezik Jézust, mint ő szerette volna. Érezhetően ez az ellentmondás késztette arra a szerzőt az élet törvényei a kortalan test, a nyugalmas alvás a végzetes véletlen és a terhesség után Jézusról is elmondja a gondolatait.

 

Sokszor idézi az evangéliumokból Krisztus szavait és magyarázatokat fűz hozzá. Chopra segítségével azok, akik ismerik Jézus tanításait és azok is, akik ellenérzéssel viseltetnek a keresztény egyházak iránt, jobban megérthetik a tanítást, ami kétezer éve rabul ejtette a világot.

 

Chopra arra buzdítja híveit, hogy a keleti vallások meditációs gyakorlatát alkalmazza a keresztény világban. Segíti az olvasót abban is, hogy ne veszítse el a talajt a lába alól és bátorítja, hogy induljon el a spirituális úton, vagy más szavakkal: segíti, hogy elérje a kegyelmi állapotot, a megvilágosodást. Chopra tizenöt leckében lépésenként mutatja be, hogyan haladhatunk a spirituális úton Jézus tanításai alapján. „Az igazság ennél sokkal bátorítóbb. Párhuzamos életeket élsz, amelyek néha keresztezik egymást, máskor pedig különválnak. Mindaddig, amíg nem veszíted szem elől víziódat, az utak konvergenciája egyre csak növekszik, amíg egy szép napon a párhuzamosok összetalálkoznak, és eggyé válnak. Akkor válsz te magad víziód megtestesülésévé, a körülötted lévő világ pedig a test, az elme és a szellem egységének visszatükröződésévé."

 

Bátorítása nem tűnik üres beszédnek, bár kétségtelenül nagyobb gyakorlata van a meditációs technikákban, mint Jézus szavainak értelmezésében. Sokszor eltér a Megváltó szavainak magyarázatától és az önismeret gyakorlása felé tereli az olvasót, de mivel ebben a műfajban az egyik legjobb a világon ez csak javára válik a könyvnek. „Mivel a lényeg állandó és stabil, elpusztítani nem lehet, legfeljebb elfedni. Türelmesen vár tehát egészen addig a napig, amikor ráébredsz, ki is vagy valójában" - írja.

 

Fekete Felicia


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek