EZ IS AMERIKA!

100 000 DOLLÁROS "KERESZTYÉN OSCAR" A King James BBC-filmé és a "Bátorság - a becsület otthon kezdődik" című játékfilmé az Epifánia-díj 2012

 

Valóban, ilyen sem volt még. Berlinben a Berlinale tartotta izgalomban a filmvilágot, Hollywoodban a Hit és Értékek Gálája, amit idén 20. alkalommal rendeztek meg.   Ezen február 10-én 100 ezer dollár (75.900 euró) pénzjutalommal kapta meg a legjobb keresztyén filmnek járó díjat a King James angol Bibliáról készített tv-film és  a Bátorság című amerikai film. A zsűri véleménye szerint ezek 2011 leginspirálóbb alkotásai. A Bátorság programadó alcíme többet mond, mint az egyszavas főcím: A becsület otthon kezdődik. Az Alex Kendrick által rendezett játékfilm négy rendőr sztoriját ötvözi családtörténettel, aminek mindig meg van a pikantériája és a romantikája is. Forrás: idea.de; epd.de; pro-medienmagazin.de; movieguide.org; thecypresstimes.com. Írta: Dr. Békefy Lajos.

 

Ez is Amerika!

Bibliai értékeket a médiába Ted Baehr alapítványa segítségével

Hihetetlen Amerika! A pénz világában vannak sajátos vonulatok. Így a 20 éve alapított  Hit és Értékek Hollywoodi Gálája, egészen pontosan: a Keresztyén Film és Televíziós Bizottság,  Mozikalauz nevű társaság, amit Dr. Ted Baehr hozott létre. 1975-ben elolvasta a Bibliát, ami teljesen megváltoztatta életét és karrierjét. Megtérése után elvégezte az egyik episzkopalista/protestáns  teológiát az USA-ban, s hamarosan az Egyházak Nemzeti Tanácsa Kommunikációs Osztályát vezette. Ő maga is filmezett, majd filmkritikusi tevékenységet is kifejtett. Ezután megalapította a fentebb nevezett bizottságot és díjat. Évente megtartott „Keresztyén Oscar" gáláján különböző kategóriájú filmeket jutalmaznak. A legmagasabb összeg, 100 ezer dollár az Epifánia-díjjal jár, 50 ezer dollárt kap, aki a Kairos-díjat nyeri meg. A két fődíjat minden évben a John  Templeton Alapítvány állja, melynek alapítója, az idős Sir John Templeton külön megállapodott erről Dr. Baehrrel, s így a keresztyén értékeket, a család szeretetét és szerepét támogató, láttató, bemutató filmek kapják a díjakat. „Kisebb" összeg jár a gálán arra érdemesített alkotásoknak, így a Hit és Szabadság-díjjal, a Kegyelem-díjjal, és a Teddy Bear-díjjal. Az alapító és adományozó akarata szerint évente olyan filmek, tv-s alkotások kerülnek reflektorfénybe és méltatásra, melyek „a tömegtájékoztatásban megjelenítik a bibliai és keresztyén világlátást, s a hagyományos családi értékeket. De azokat is jutalmazzák, melyek a hagyományos amerikai értékeket: a moralitást, a hitet és a keresztyénség társadalmi, kulturális, az egész életre kiható befolyását fejezik ki a maguk eszközeivel". 

 

A könyv, ami megváltoztatta a világot

Idén a legnagyobb meglepetést az okozta  Hollywoodban, hogy 100-100 ezer dolláros díjat kapott  az angol Károli Bibliának tekintett, I. Jakab király uralkodása alatt  készült King James Version-ről forgatott BBC-film. Ezt az Angol Egyházban 1604-ben kezdték el fordítani, s 1611-re lett kész. A díjjal a King James Biblia hatalmas nyelvformáló, kultúrateremtő erejét és mindmáig érezhető hatását ismerték el a díjosztók. A tv-film címe: A könyv, ami megváltoztatta a világot.

A brit veterán filmmester, Norman Stone alkotásában visszavezeti a nézőket a „sötét időkbe", s felfedezteti velük annak a kornak, a KJB bibliafordítás korszakának szentjeit és nagy bűnöseit, a hatalmat és a szenvedélyt. A rendező szerint a Biblia legnagyobb hatású fordítása olyan mértékben befolyásolta a világot és az európai kultúrát, mint semmiféle más alkotás sem azóta, sem azelőtt. Stone nem volt annyira ismert az újvilágban, mint Angliában, de ez a filmbemutató szárnyára kapta a nevét, s hírnevet szerzett neki az USA-ban is.

 

A családi kapcsolatok és a hit megújításáért - rendőrként

A rendező-főszereplő Alex Kendrick négy eredményes zsaru történetét dogozza fel, akik magánéletükben, apaként ugyancsak férfipróbáló gondokkal és nehézségekkel találják szemben magukat. Szeretnék, ha megújulna a hitük és közelebb kerülhetnének gyermekeikhez. Mindkét vágy meglehetősen nagy, de nem hiábavaló. A Sherwood Pictures produkció, aminek forgatását az albanyi/Georgia Állam baptista gyülekezete is támogatta, s a film DVD változata már kapható Németországban is, alapvető, nálunk is aktuális és fontos kérdést jár körül: a becsület megalapozását a családban, ahonnan jön az elkötelezettség megújító ereje is, a hit közvetítésével, Isten támogatásával.

A film elképesztő sikerére jellemző, hogy 2 millió dollárba került, de már a bemutató hetében 2 millió dollárt hozott, s a jegyelővételekkel a hétvégén már 9,1 millióra rúgott a bevétel. 

 

A hűtlenségtől a gyülekezeti happy endig

Amerikai kritikusok megjegyzik: a „Bátorság" bibliai üzenete világos és jó. A családi és az apasági „Elég jó vagyok-e" típusú kérdésekre mindenki a maga válaszát keresi, adja meg a hit és a Biblia koordinátái között. A  hűtlenség, megbocsátás és kiengesztelődés klasszikus lépéseit mégsem tudták igazán népszerűen, közérthetően kifejezni a filmen - állítjuk egyes kritikusok. De így is érzelmi mélység, derű és humor hatja át a sztorit. A film gyülekezeti happy enddel végződik.  Apák napján, június harmadik vasárnapján a rendőr-apák megjelennek a gyülekezetben, ahol nyilvánosan fogadalmat tesznek, hogy gyermekeiket és családjukat Isten akarata szerint nevelik tovább. Majd egyikőjük, Hayes a bebörtönzött Derrickkel együtt olvassa a Bibliát. S felúszik a képre a Józsué 24,15: „Válasszatok magatoknak még ma, akit szolgáljatok...én azonban és az én házam az Úrnak szolgálunk".

 Érdekes látni, ahogyan az egyik jelenetben ezek a kemény fickók, a rendőrök otthon, civilben meghajtják fejüket imára. Ez is hozzátartozik családi életükhöz. Eszembe jut, hogy a brazíliai Sao Paoloban is az ima, a hit és az egymás iránti figyelmesség, felelősség milyen jelentősen hozzájárult a rendőrség megújításához. Ez sem elhanyagolható üzenete a 100 000 dolláros Epifánia-díjjal kitüntetett „Bátorság" című filmnek. 

 

 

Kapcsolódó cikk:

 

Dr. Békefy Lajos, Az ima hatalma a rendőrség fölött, blog.agnusradio.ro + a google-ben

 

©drbékefylajos

 

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

/Mit tennél ha ma meghalnék