Excelsior - kortárs román festők (2014. január 15. - április 15.)

A Román Kultúra Napja alkalmából a Budapesti Román Kulturális Intézet megnyitja az "Excelsior - kortárs román festők" című kiállítást

 

 

2014. január 15. - április 15. között a Budapesti Román Kulturális Intézet bemutatja az „Excelsior - kortárs román festők"című kiállítást.

 

A Budapesti RKI székházában tartott megnyitó időpontja január 15., 18.00 óra, mely egybeesik a Román Kultúra Napjával - a kiállítást Oliv Mircea műkritikus nyitja meg.

 

„Az EXCELSIOR című kiállítás a kortárs román festészet nyolc jelentős alakját sorakoztatja fel (Paul Gherasim, Horea Paştina, Cristian Paraschiv, Doina Mihăilescu, Gheorghe Ilea, George Mircea, Mihai Sârbulescu, Bogdan Vlăduţă).

 

 Az alkotások bemutatják a román képzőművészet hieratikus-ikonikus jellegét, valamint a realista-spiritualista aspektusát, továbbá a fiatalabb generáció képviselőinek (George Mircea és Bogdan Vlăduţă) legújabb útkereséseit.

 

Az a kimagasló figyelem, amellyel a festők fordulnak a műfaj sajátosságaiból adódó technikák felé, illetve a szerzők egyedi témaválasztása lehetővé teszik, hogy a kiállítótér egyszerre kifejező és leleplező módon tárja a nézők elé az elmúlt fél évszázad román vizuális kultúráját.

 

Egy kurátor számára ritkán adatik meg a lehetőség, hogy egyszerre mutathasson be olyan műveket amelynek egyes alkotói kapcsolódnak a két világháború közötti időszak stílusirányzataihoz, mások fontos és jelentős hatással voltak az elmúlt három évtized román képzőművészetére, ugyanakkor olyan művészeket is felsorakoztathat, akik az ezredforduló után indultak és fogalmazták meg művészi hitvallásuk.

 

 Az EXCELSIOR bemutatja román képzőművészet és kreativitás "napfényes arcát" az utóbbi évtizedekből."

 

 (Oliv Mircea, kutátor)

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!