Évadot hirdet a Concerto Budapest

Öt bérlettel, két fesztivállal és világklasszis szólisták sorával várja Önöket Keller András és a Concerto Budapest 2020/21-es évadában!

 

 

 

Különleges évad elé nézünk. Egy korábban nem tapasztalt helyzetbe kerültünk, amely mindannyiunk életét felforgatta, megváltoztatta eddigi jól működő szokásainkat, átformálta a mindennapokat.

A 2020/2021-es évadban szeretnénk, hogy közönségünk továbbra is részese lehessen a Concerto egyedi koncertélményeinek. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy az aktuális járványügyi szabályokat betartva ezt biztosítani tudjuk. A 2020 tavaszán elmaradt koncertek jó részét ősszel pótoljuk, ezért a korábban megszokott bérleteket át kellett alakítanunk - a hagyományos, kötött összeállítású bérleteink (Volumenek, Géniuszok, Magyar Kincsek, Manó) mellett egy újat is kínálunk idén, amelynek koncertjeit tulajdonosai à la carte válogathatják össze egész évadunk kínálatából.

Keller András, a Concerto Budapest művészeti vezetője úgy állította össze az évad műsorát, hogy mind a világsztárok, mind a hazai vendégművészek egyaránt jelentős szerepet kapjanak a rendkívül gazdag és izgalmas zenei utazás során.

„Velünk lesz az évad során a Concertóhoz már régóta ragaszkodó sztárok közül  Boris Berezovsky, Jevgenyij Koroljov, Isabelle Faust, és Andrej Korobejnyikov.  A Concertóval először lép színpadra a hegedűszólista Szergej Krilovot,  Anthony Marwoodot, Daniel Lozakovichot, Borisz Brovcint, és Giovanni Guzzót;  a zongorista csillagok közül Pierre Laurent Aimard, Jeremy és Mookie Lee-Menuhin, Matan Porat  és Anna Shelest lesznek partnereink. Nagy esemény lesz az ész-amerikai karmesterlegenda Neeme Jaarvi fellépése és régóta várjuk az együttműködést  Eötvös Péterrel és újra dirigálja a zenekart Takács-Nagy Gábor, Vashegyi György, Kovács János, Héja Domokos, és Farkas Róbert is. A  kitűnő magyar  szólisták közül  Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, Perényi Miklós, Balázs János, Miklósa Erika, Bretz Gábor, Cser Krisztián, Horváth István, Vörös Szilvia, Berecz Mihály, valamint a Purcell Kórus,  a Nemzeti Énekkar, és a Muzsikás együttes is partnerünk lesz. Jeremy Menuhin  Kettősversenyének ősbemutatójára nálunk kerül sor, és először mutatjuk be Magyarországon Eötvös Péter művét, az Alhambra - Hegedűversenyt." - Keller András, művészeti vezető, karmester  

 

A bérletvásárlás módja

A Concerto Budapest a közönségre bízza, milyen módon kívánja megváltani jegyét, bérletét.  A vásárlás megoldható online formában, kezelési költség nélkül a zenekar weboldalán vagy személyesen az ismert jegypénztárakban illetve a Concerto Zeneházban is. Ha lesz olyan koncert, amelyet a világjárvány miatt le kell mondanunk, az adott bérlethányadot, illetve jegyek árát visszatérítjük.

Volumenek bérlet

Imponáló mennyiséget és érzékletes nagyságot kínál ez a bérlet, amelynek programja világsztár-fellépéseket, ősbemutatót és magyarországi bemutatókat, új bemutatkozókat és visszatérő vendégeket egyaránt ígér a Concerto Budapest közönsége számára. Így a Keller Quartet és a Purcell Kórus éppúgy szerepel majd a bérlet koncertjein, mint Boris Berezovsky vagy Isabelle Faust. A karmesterek sorában Eötvös Pétert, Takács-Nagy Gábort és Vashegyi Györgyöt is megtaláljuk, a hangszeres szólisták sorában pedig a Menuhin család két tagja mellett a jövő egyik nagy hegedűs ígérete, az alig húszesztendős Daniel Lozakovich is a Zeneakadémia pódiumára lép majd. A szimfonikus és a kamarazene 19. és 20. századi klasszikus műveit, két nagy egyházzenei alkotást, valamint felfedezésre csábító kortárs kompozíciókat tartalmazó bérlet programját természetesen az immár hagyományos karácsonyi Csajkovszkij-hangverseny, továbbá egy meglepetés ajándékkoncert is gazdagítja. 

Géniuszok bérlet

Hat plusz egy este a zenetörténet óriásainak muzsikáját hallgatva: ez az aligha túlbecsülhető élmény ígérkezik a bérlet megvásárlói számára. Brahms, Liszt, Mozart, Beethoven, Schumann, Wagner, Schubert, Csajkovszkij, Debussy művei, méghozzá a legavatottabbak előadásában, hiszen Boris Berezovsky és Perényi Miklós, de a Keller Quartet, Ránki Dezső és Isabelle Faust is csakúgy e zeneakadémiai hangversenyek főszereplője lesz majd. És mivel nyilvánvaló, hogy zseniális alkotók nem csupán a múlt évszázadaiban gazdagították kompozícióikkal a zeneirodalmat, így kortárs nagyságot is lelhetünk a szerzők sorában. Eötvös Péter karmesterként és komponistaként egyaránt fogadja majd tapsainkat, a zongorista-zeneszerző Jeremy Menuhin pedig éppenséggel a bérlet februári koncertjén fogja a legelső ízben a közönség elé bocsájtani vadonatúj Kettősversenyét.

Magyar Kincsek

Az immáron hagyományos Magyar Kincsek-sorozat programja ebben az évadban még az eddig megszokottnál is változatosabbnak és különlegesebb összeállításúnak ígérkezik. Közkedvelt operettslágerek, 19., 20. és 21. századi kompozíciók, könnyed keringők és komoly, sőt komor történelmi arcképek, már régen felmagasztalt alapművek és még a felfedezésünkre váró szerzemények: ezeket mind ott lelhetjük a négy hangverseny műsorán. És e sokszínűség jegyében a közreműködő művészek is különböző irányokból érkeznek majd a Keller András, Farkas Róbert, Héja Domonkos és Takács-Nagy Gábor által vezényelt Vigadó-beli koncertekre, hiszen a fellépők között Giovanni Guzzo venezuelai hegedűművészt szintúgy ott találhatjuk, akárcsak a primadonnaként bemutatkozó Miklósa Erikát vagy Kelemen Barnabást. 

Manó

Miről szól a zene? Lehet jelentése a zenei hangoknak? Tudunk állatokat, embereket, mesebeli lényeket ábrázolni hangszereinkkel anélkül, hogy szövege lenne egy darabnak? Mi az, amit szavakkal nem, de a zenével ki tudunk fejezni? Az idei évad koncertjeinek főszereplői közt találjuk például dongót, sárkányt, Mazsolát a zöld kismalacot, de bepillantást nyerhetnek a gyerekek a régi bálok világába is, valamint ellátogathatnak a törpék birodalmába, az óriások falujába és híres népmeseszereplők udvarába.  A koncertsorozatot elsősorban az 3-10 év közötti gyermekek és családjuk számára szánunk tartalmas, mégis szórakoztató zenei kikapcsolódásnak. A zenés utazáson a Concerto Budapest ütőhangszeres művésze, Iván Gábor kalauzolja végig a kicsiket, a jó hangulatért és a könnyebb megértésért pedig Méhes Csaba pantomimművész felel.

 

A Hallgatás Napja

Megismerés, rácsodálkozás, elmélyülés, felfedezések és újrafelfedezések sora: ezt ígéri a közönség és éppúgy az előadók számára A Hallgatás Napja, 2020. november 15-én, vasárnap immár ötödik alkalommal. A Hallgatás Napján hagyományosan egyszerre több helyszínen zajlanak a zenei programok, amelyeken Keller András és a Concerto Budapest művészei mellett a legkiválóbb szólistákkal és kamarazenészekkel találkozhatnak majd a látogatók. A Concerto Budapest és a Budapest Music Center egynapos zenei fesztiválja elsősorban a kortárs zenére és a különböző korok remekművei között keletkező teremtő kölcsönhatásra összpontosítja a figyelmet.

 

Mozart nap

Immár hagyománnyá vált, hogy a tavasz első vasárnapján, március 7-én, kizárólag Mozart hangjai töltik meg a Zeneakadémia két koncerttermét a Concerto Budapest jóvoltából. Kiváló szólisták, remek kamaraegyüttesek és zenekarok társaságában merülhetünk el Mozart rejtélyes világában, felfoghatatlan zsenijének közelében.

 

CONCERTO-GRÁTISZ
Az elmúlt hónapok megmutatták milyen nagy igény van koncertjeink online bemutatására is. A Mezzo tévén bemutatott nagyszabású koncertfilmünk egy hétig volt látható több online csatornán, mely idő alatt több mint 200ezer nézőt ért el.
A művészi munka magas szintű megvalósítása mellett, a járványügyi helyzetre való tekintettel igyekszünk koncertjeink egy részét live-stream segítségével élőben, ingyenesen közvetíteni Facebook oldalunkon és más internetes portálokon is. 

 

MŰSORNAPTÁR

 

2020. szeptember 26. szombat 19.30
ZENEAKADÉMIA

Ünnepi hangverseny Bartók Béla
halálának 75. évfordulóján

Bartók: II. zongoraverseny, BB 101

Bartók: Zene húroshangszerekre,
ütőkre és celestára, BB 114

Bartók: A kékszakállú herceg vára

Berecz Mihály zongora,
Vörös Szilvia mezzoszoprán,
Bretz Gábor basszus

Vezényel: Keller András

 

 

2020. október 4. vasárnap 15.00–21.00
BMC | Halasztott koncert

Beethoven-napok Fischer Annie tiszteletére

Zongoraszonáták

15.00 Érdi Tamás

16.00 Ránki Fülöp

17.00 Palojtay János

18.00 Balogh Ádám és Berecz Mihály

19.00 Berecz Mihály

20.00 Kemenes András és Palojtay János

21.00 Csalog Gábor

 

 

2020. október 11. vasárnap 11.00 és 15.00
Concerto Zeneház | Halasztott koncert

Manó – Zene és mozgás

 

2020. október 16. péntek19.30
ZENEAKADÉMIA

Glazunov: I. koncertkeringő, op. 47

Rubinstein: II. (F-dúr) zongoraverseny, op. 35

Rimszkij-Korszakov: Antar szimfónia, op. 9

Glinka: Keringőfantázia

Anna Shelest  zongora

Vezényel: Neeme Järvi

 

 

2020. október 31. szombat 19.30
MÜPA | Halasztott koncert

Brahms: II. (B-dúr) zongoraverseny, op. 83

Debussy: Az elsüllyedt katedrális
(Leopold Stokowsky hangszerelése)

Debussy: A boldog sziget
(Bernardino Molinari hangszerelése)

Bartók: A csodálatos mandarin, BB 82 – szvit

Pierre-Laurent Aimard zongora

Vezényel: Keller András

 

 

2020. november 8. vasárnap 19.30
ZENEAKADÉMIA | Volumenek bérlet 1.

2020. november 9. hétfő 19.30
ZENEAKADÉMIA | Géniuszok bérlet 1.

Brahms: f-moll zongoraötös, op. 34

Liszt: I. (Esz-dúr) zongoraverseny

Liszt: II. (A-dúr) zongoraverseny

Vezeti és zongorán közreműködik:
Boris Berezovsky

Keller Quartet
(Keller András, Környei Zsófia hegedű,
Homoky Gábor brácsa, Fenyő László cselló)

 

 

2020. november 15. vasárnap

BMC

A Hallgatás Napja
A Concerto Budapest és a BMC egynapos kortárs zenei fesztiválja.
Programigazgató: Keller András

 

2020. november 18. szerda 19.00
Veszprém - Hangvilla | Halasztott koncert

Beethoven: III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37

Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92

Berecz Mihály zongora

Vezényel: Keller András

 

BEETHOVEN-NAPOK Fischer Annie tiszteletére

2020. november 28. szombat 11.00
ZENEAKADÉMIA | Halasztott koncert

Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61
Beethoven: III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37
Beethoven: IV. (B-dúr) szimfónia, op. 60

Anthony Marwood hegedű,
Jevgenyij Koroljov zongora

Vezényel: Keller András

 

 

 

 

 

2020. november 28. szombat 15.00
ZENEAKADÉMIA | Halasztott koncert

Beethoven: D-dúr (Szellem) zongoratrió, op. 70/1
Beethoven: F-dúr vonósnégyes, op. 135
Beethoven: Esz-dúr zongoratrió, op. 70/2

Keller András hegedű,
Perényi Miklós cselló,
Balázs János zongora

Hungarian Quartet
(Keller András, Pilz János hegedű,
Homoky Gábor brácsa, Fenyő László cselló)

 

 

2020. november 28. szombat 19.30
ZENEAKADÉMIA | Halasztott koncert

Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84

Beethoven: C-dúr hármasverseny, op. 56

Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92

Anthony Marwood hegedű,
Perényi Miklós cselló,
Balázs János zongora

Vezényel: Keller András

 

2020. november 29. vasárnap 11.00
ZENEAKADÉMIA | Halasztott koncert

Beethoven: A-dúr cselló-zongora szonáta, op. 69
Beethoven: A-dúr (Kreutzer) hegedű-zongora szonáta, op. 47
Beethoven: a-moll vonósnégyes, op. 132

Keller András hegedű,
Perényi Miklós cselló,
Jevgenyij Koroljov zongora,
Hungarian Quartet
(Keller András, Pilz János hegedű,
Homoky Gábor brács, Fenyő László cselló)

 

2020. november 29. vasárnap 11.00 és 13.00
ZENEAKADÉMIA X. terem | Halasztott koncert

Beethoven és a hal(l)hatatlan dallamok -
gyerekprogram 1-2.

Simon Izabella gyerekkoncertje
a Concerto Budapest művészeivel

 

2020. december 6. vasárnap 19.30
MÜPA | Halasztott koncert

Hommage à Sosztakovics

Schnittke: Bohócok és gyermekek

Sosztakovics: I. (a-moll) hegedűverseny, op. 77

Sosztakovics: XV. (A-dúr) szimfónia, op. 141

Szergej Krilov hegedű

Vezényel: Keller András

 

2020. december 12. szombat 19.30
ZENEAKADÉMIA | Géniuszok bérlet 2.

Mozart: A-dúr klarinétverseny, K. 622

Beethoven: IX. (d-moll) szimfónia, op. 125

Darko Brlek klarinét, Kriszta Kinga,
Kovács Annamária, Horváth István, Cser Krisztián ének, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Kovács János

 

2020. december 13. vasárnap 11.00 és 15.00
Concerto Zeneház | Manó bérlet 1.

A hangszerek és énekhangok koncertje, a téli ünnepkör
Hangszerek és énekhangok bemutatása
egy - egy szóló darabbal

 

2020. december 21. hétfő 19.30
ZENEAKADÉMIA | Volumenek bérlet 2.

KARÁCSONYI CSAJKOVSZKIJ-EST

Csajkovszkij: A diótörő, op. 71 – részletek

Csajkovszkij: I. (b-moll) zongoraverseny, op. 23

Csajkovszkij: I. (g-moll, Téli álmok) szimfónia, op. 13

Balázs János zongora

Vezényel: Keller András

 

 

2021. január 9. szombat 19.30
Pesti Vigadó | Magyar Kincsek bérlet 1.

Operettek világa

LEHÁR: A bálványférj – nyitány

LEHÁR: A víg özvegy – szvit

LEHÁR: A mosoly országa – Vadrózsák keringő

LEHÁR: Concertino hegedűre és zenekarra

KÁLMÁN: Csárdáskirálynő – nyitány

KÁLMÁN: Csárdáskirálynő – Heia, in den Bergen

KÁLMÁN: A Montmartre-i ibolya – Du Veilchen von Montmartre

LEHÁR: Giuditta – keringő

LEHÁR: Giuditta – Meine Lippen, die küssen so heiss

LEHÁR: Arany és ezüst keringő, op. 79

KÁLMÁN: A chicagói hercegnő – Medley

Miranda Liu hegedű, Miklósa Erika ének

Vezényel: Farkas Róbert

 

2021. január 13. szerda 19.30
ZENEAKADÉMIA | Halasztott koncert

Vaughan Williams: Fantázia egy Thomas Tallis témára

Britten: D-dúr zongoraverseny, op. 13

Elgar: Enigma-variációk, op. 36

Matan Porat zongora, Vezényel: Héja Domonkos

 

2021. január 23. szombat 19.30
ZENEAKADÉMIA | Géniuszok bérlet 3.

Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány

Schumann: a-moll csellóverseny, op. 129

Schubert: C-dúr vonósötös, D. 956

Perényi Miklós cselló

Keller Quartet (Keller András, Környei Zsófia hegedű, Homoky Gábor brácsa, Fenyő László cselló)

Vezényel: Keller András

 

2021. január 24. vasárnap 19.30
ZENEAKADÉMIA | Volumenek bérlet 3.

J. Haydn: B-dúr mise, Hob. XXII:14

M. Haydn: d-moll (Szent Ferenc) mise, MH 826

Purcell Kórus, Concerto Budapest

Vezényel: Vashegyi György

 

2021. január 31. vasárnap 11.00 és 15.00
Concerto Zeneház | Manó bérlet 2.

A báltermek koncertje – minden, ami talp alá való

Hamupipőke mulatságba megy,
tánczenék különböző korokból

 

 

2021. február 12. péntek 19.30
ZENEAKADÉMIA | Géniuszok bérlet 4.

2021. február 13. szombat 19.30
ZENEAKADÉMIA | Volumenek bérlet 4.

Mozart: 32. (G-dúr) szimfónia, K. 318

Jeremy Menuhin: Kettősverseny - ősbemutató

Csajkovszkij: Manfréd-szimfónia, op. 58

Jeremy Menuhin és Mookie Lee-Menuhin zongora

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

 

2021. február 21. vasárnap 19. 30
Pesti Vigadó |  | Halasztott koncert

Magyar Kincsek a Muzsikás Együttessel

Bartók Béla: Divertimento, BB 118

Dubrovay László: Versenymű népi hangszerekre
és zenekarra 

Gyöngyösi Levente: Úgy elmennék, ha mehetnék

Muzsikás Együttes: Kalotaszegi muzsika  Dunántúli hosszú furulya, Békási dallamok, Ballada, Mezőségi táncok 
Muzsikás Együttes
Petrás Mária ének, Szalai András cimbalom, 
Lányi György duda, doromb, 
Juhász Zoltán erdélyi furulya, tilinkó, 
Németh András tekerő
Vezényel: Keller András

 

2021. február 27. szombat 19.30
Olasz Kultúrintézet | Halasztott koncert

SCHUBERT: Stabat Mater D 175

Arvo Pärt: Stabat Mater

Haydn: Krisztus utolsó hét szava a keresztfán – oratórium

Szutrély KatalinSzappanos Edit szoprán, 
Balogh Eszter alt, 
Megyesi Zoltán tenor, 
Melkovics Zoltán basszus,
Purcell Kórus

Vezényel: Vashegyi György

 

2021. március 2. kedd 19.30
MÜPA

Messiaen: Egzotikus madarak – zongoraverseny

Prokofjev: III. (C-dúr) zongoraverseny, op. 26

Brahms: I. (g-moll) zongoranégyes, op. 25 (zenekari változat Arnold Schönberg hangszerelésében)

Andrej Korobejnyikov zongora

Vezényel: Keller András

 

2021. március 7. vasárnap

ZENEAKADÉMIA

MOZART-NAP

 

2021. március 18. csütörtök 19.30
ZENEAKADÉMIA | Volumenek bérlet 5.

Thomas Adès: Colette Suite

Prokofjev: II. (g-moll) hegedűverseny, op. 63

Csajkovszkij: VI. (h-moll, Patetikus) szimfónia, op. 74

Daniel Lozakovich hegedű

Vezényel: Keller András

 

2021. március 19. péntek 19.30
ZENEAKADÉMIA | Géniuszok bérlet 5.

Schumann: Konzertstück

Schumann: Esz-dúr zongoraötös, op. 44

Csajkovszkij: VI. (h-moll, Patetikus) szimfónia, op. 74

Ránki Dezső zongora

Keller Quartet (Keller András, Környei Zsófia hegedű, Homoky Gábor brácsa, Fenyő László cselló)

Vezényel: Keller András

 

2021. március 21. vasárnap 11.00 és 15.00
Concerto Zeneház | Manó bérlet 3.

Az ellentétek koncertje – végletek a zenében

A Törpék birodalmától az Óriások falujáig

 

2021. március 26. péntek 19.30
Pesti Vigadó | Magyar Kincsek bérlet 2.

Rapszodikus dallamok

Nádor: Hegedűverseny

Liszt: Magyar történelmi arcképek Veress Sándor hangszerelésében – részletek

Bartók: Rapszódia zongorára és zenekarra, BB 36b

Bartók: II. rapszódia hegedűre és zongorára, BB 96a

Kelemen Barnabás hegedű, Kocsis Krisztián zongora

Vezényel: Héja Domonkos

 

2021. április 18. vasárnap 11.00 és 15.00
Concerto Zeneház | Manó bérlet 4.

A népmesék koncertje – népek zenéi, szokásai

Aladdin Arthur király udvarában

 

2021. április 30. péntek 19.30
MÜPA

John Adams: Tromba Lontana

R. Strauss: d-moll hegedűverseny, op. 8

Mahler: V. szimfónia

Borisz Brovcin hegedű

Vezényel: Keller András

 

 

2021. május 8. szombat 19.30
ZENEAKADÉMIA | Volumenek bérlet 6.

2021. május 9. vasárnap 19.30
ZENEAKADÉMIA | Géniuszok bérlet 6.

Eötvös Péter: Sirens´Song

Eötvös Péter: Alhambra – hegedűverseny – magyarországi bemutató

Debussy: Egy faun délutánja

Debussy: Ibéria

Isabelle Faust hegedű

Vezényel: Eötvös Péter

 

2021. május 19. szerda 19.30
Pesti Vigadó | Magyar Kincsek bérlet 3.

Három korszak klasszikusai

KODÁLY: Színházi nyitány

GOLDMARK: a-moll hegedűverseny, op. 28

FARKAS: Szimfónia – ősbemutató

Giovanni Guzzo hegedű

 

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek