Etnoklub Balogh Kálmánnal, zenészbarátaival és a cimbalommal(április 2)

Az európai zenei színtér egyik legkiválóbb alkotóját, Balogh Kálmán virtuóz cimbalomművészt láthatják újra a Duna Televízió Etnoklubjának nézői április 2-án, szombaton 12.35-től,

amikor megismételjük egyik nagysikerű őszi adásunkat. A Nemzet Televíziójának műsorában a világhírű cimbalmos zenészbarátaival is találkozhatnak, a sajátosan magyar hangszer titkairól pedig Nagy Ákos cimbalomkészítő mesél.  

 

Április 2-án az Etnoklub nézői számos zenei stílusba kóstolhatnak bele: lesz népzene, dzsessz, és cimbalom alapú világzene is. Mindez annak köszönhető, hogy a műsor főszereplője, az Emerton-díjas Balogh Kálmán cimbalomművész számos stílusban, számos csapatban játszott: tagja volt a Muzsikás, az Ökrös, a Téka, a Gázsa zenekarnak, zenélt a svéd Orient Express-szel, az angol Transglobal Underground-dal, a Joel Rubin Jewish Ensemble-val, turnézott a brooklyni Philharmonic Orchestrá-val - hogy csak néhányat említsünk pályafutása állomásai közül.

 

A híres cimbalmos több csapattal érkezett: elhozta világzenét játszó csapatát, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band zenekart, elhívta népzenész barátait, valamint Lukács Miklós dzsessz-zenészt. A különböző műfajok képviselőivel együtt fejtették meg a sokszínűség titkát, a népzene hatását a társ-műfajokra és nem utolsósorban azt, hogy miért olyan izgalmas hangszer a cimbalom.

 

A ma már a magyar zenei hangzásvilághoz sorolt cimbalom Ázsiából származik, de ősidők óta használják Kelet-Európában és a Balkánon is. Népi hangszerként is ismert, a cigányzenekarokban elengedhetetlen, és a múlt század első felében a tehetősebb polgárcsaládoknál is fellelhető volt. A különleges hangszerről Nagy Ákos cimbalomkészítő mesélt, akinek hangszerei nemcsak a budapesti Zeneakadémián, de a párizsi Conservatoire-ban is megtalálhatók.

 

Április 2-án, szombaton 12.35-kor különleges zenei utazásra várja tehát Önöket az Etnoklub csapata: Könczei Árpád szerkesztő, Lukács Gabriella rendező, és a műsorvezető, Katona Erika(lsd kép).

 

Katona Erika

További fotók, videók a honlapon

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek