Én már rég a harangoké vagyok (2013. október 30)

Jékely gazdag hagyatékának kezelői és az életművel foglalkozó irodalomtörténészek kurátorsága mellett, 2013. október 30-án az OSZK Kézirattárának kiállítóterében nyílik az interaktív kamarakiállítás

 

Az Országos Széchényi Könyvtár szeretettel meghívja Önt „Én már rég a harangoké vagyok" - Jékely 100 címmel a Budavári Palotában megrendezésre kerülő programsorozatának (tárlat, könyvbemutató, pódiumbeszélgetések) ünnepélyes megnyitójára 2013. október 30-án 16 órakor.

Jékely gazdag hagyatékának kezelői és az életművel foglalkozó irodalomtörténészek kurátorsága mellett, 2013. október 30-án az OSZK Kézirattárának kiállítóterében nyílik az az interaktív kamarakiállítás, mely az idei centenáriumi évben a Baumgarten-díjas költő, prózaíró, fordító és szerkesztő Jékely Zoltán alakját és gazdag életművét kívánja megidézni, „Én már rég a harangoké vagyok" címmel.

 

A tárlat nem utolsó sorban emléket kíván állítani a nemzeti könyvtár egykori munkatársának is, hiszen kevesen tudják, de Jékely két szakaszban is, hosszú évekig (először a harmincas években, majd 1946 után) a Széchényi Könyvtár hírlaptárosa volt. A nemzeti könyvtár megbízásából utazott Kolozsvárra 1940-ben, felmérni az visszacsatolt Észak-Erdély egyetemi könyvtára állományának állapotát. Életének zsúfolt, termékeny kolozsvári évei következnek ekkor, mind a magánéletét, mind szakmai előmenetelét illetően. Mikor 1946 novemberében visszaköltözött Budapestre, ismét az OSZK-ban talált menedéket, hiszen ekkoriban tíz éves szilenciumra ítélik, s az Írószövetségből is kizárják.

A kétszeres József Attila-díjas és posztumusz Kossuth-díjas költő hagyatéka a család jóvoltából az OSZK Kézirattárában, tárgyi hagyatéka pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban található.

 

A most nyíló tárlat (kurátorok: Péterfy Sarolt és Boka László) ünnepi megnyitóját Kovács András Ferenc vállalta, más neves művészek (Szabó T. Anna, Jánossy Lajos) közreműködésével. Ekkor kerül bemutatásra a Holnap kiadó által idén, a Könyvhétre megjelentetett Jékely 100 című kötet is, mely Péterfy Sarolt szerkesztésében 10 kortárs költő 10 választott Jékely-versét és egy-egy miniesszét is tartalmaz. Ez már egy 'szellemi' átvezetést is képez az eseményekhez tartozó újabb pódiumbeszélgetéshez 2014 január 22-én, mely egyúttal a tárlat finisszázsaként is érthető, s Jékely irodalomtörténeti szerepét, helyét, mai hatását hivatott mérlegelni Erdélyben és Magyarországon. A magyar kultúra napi rendezvényen kortárs írók, költők, neves irodalomtörténészek (többek közt Lator László, Várady Szabolcs, Vallasek Júlia, Péterfy Sarolt, Nemeskéri Erika) vesznek részt.

 

A tárlat az OSZK Kézirattárának nyitva tartási idejében látogatható. Az NKA támogatásnak köszönhetően a belépés díjtalan.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek