Emlékérme-kibocsátás a Reformáció kezdetének 500. évfordulója tiszteletére

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából 10 000 forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 2000 forintos színesfém változatát bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

A hétfői hivatalos kibocsátási ünnepségen 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém érméket adott ki az évforduló előtti napon. Az 5-5 ezer példányban kiadott, így korlátozott példányszámban kiadott emlékérmék tervezője Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas szobrászművész.
Balog Zoltán a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnökeként az érmék szimbolikájára, illetve a reformáció értékeire utalva elmondta: "a megnyílt kapuval a hit szabadságát, a könyvvel az anyanyelvű Biblia olvasását és a nemzeti anyanyelvű istentisztelet jelentőségét" mutatják be. „Nyitottnak kell lenni azok előtt az emberek előtt is, akik talán még soha nem lépték át a templomok küszöbét" vélekedett a miniszter úr, aki egyben református lelkész is. Szerinte az egyházaknak nagy kérdésük ma az, hogy lesz-e elég vonzerejük a 21. században.
Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a hivatalos kibocsátási ünnepségen a reformáció jelentőségére, örökségére hívta fel a figyelmet. Beszédében arra utalt, "ugyan már 500 éve indult el és tart a reformáció, de még most is aktuális, sőt egyre aktuálisabb Szükség van a megújulásra, az egyének, az országok és Európa megújulására."
Az emlékérmék előlapján egy középkori templom bejárati homlokzata látható, fókuszában nyitott templomkapuval, utalva arra, hogy a reformáció a vallásgyakorlást megkönnyítette, hiszen a korábbi latin nyelvű misék helyett nemzeti nyelven kezdték el hirdetni Isten igéjét. Az ablakban megjelenő galambábrázolás és a templomkapuban egy pontból kiinduló öt sugárvonal a Szentlélek szétáradását hivatott megjeleníteni. Az emlékérmék előlapján szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is: MAGYARORSZÁG mint kibocsátó, a 10 000, illetve a 2000 FORINT értékjelzés alsó köriratban, fent a bal oldalon a BP. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet tartalmaz, a jobb oldalon pedig a 2017-es kibocsátási évszám.
A reformáció a Szentírásra, mint egyedüli tiszta forrásra tekintett, ezért az emlékérme hátlapján a központban a Biblia ábrázolása található. A párkányra helyezett nyitott könyv fölött a Szentlélek galambja jelenik meg kitárt szárnyakkal, hiszen a Biblia a Szentlélek segítségével értelmezhető. A két motívum tematikus egységét különleges, közös felfényezésük is érzékelteti. A könyvjelzőként kinyúló szalag alsó részén olvasható a „REFORMÁCIÓ 500 ÉVE" felirat, mely megvilágítja az érme kibocsátásának apropóját, ugyanakkor érzékelteti, hogy a folyamat még nem zárult le, folyamatosan szükség van a reformációra, a megújulásra. A szalag másik oldalán a tervező mesterjegye látható.
Mindkét emlékérme átmérője 38,61 mm, széle recézett. A 10 000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 2000 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 31,46 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 30,8 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: 5-5000 darab készíthető belőlük.
Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a Reformáció ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2017. október 30-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (http://penzvero.hu/).

 

Fotó: Lantai József


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek