EMBERI JOGOK - Ki dönti el, mihez van jogom?

Az alapvető emberi jogok betartása mindenkire vonatkozik, foglalkozástól, nemtől, kortól, betöltött pozíciótól függetlenül.

 

EMBERI JOGOK

-  Ki dönti el, mihez van jogom? -

 

U26 Vitaszínház az U26 Clubshop-ban

2011. május 11., 18 óra Eiffel tér

 

Az alapvető emberi jogok betartása mindenkire vonatkozik, foglalkozástól, nemtől, kortól, betöltött pozíciótól függetlenül. Az U26 Vitaszínház következő felvonásában, május 11-én este 6 órától a szabadságról, a tanárok és diákok közötti konfliktusok kiélesedéséről, az új alkotmányról és a szabadságjogokról lesz szó. Csak őszintén. Úgy, ahogy eddig.

 

Az emberi jogok azok a jogok és szabadságjogok, amelyek minden embert születésüktől fogva egyenlően megilletnek. Olyan alapvető polgári és politikai jogokat foglalnak magukba, mint az élethez vagy a szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, a törvény előtti egyenlőség, valamint gazdasági, szociális és kulturális jogok, mint a kulturális életben való szabad részvétel joga, élelemhez, neveléshez és munkához való jog. Azonban mikor ezek a jogok elkezdenek eltorzulni, és negatív módon használják ki őket, a világ rendje is felborulni látszik. Régebben elő nem fordulhatott volna, hogy egy diák fennhangon szembe menjen tanárával és kijelentse, ma nem írhatnak dolgozatot, mert a tanár nem jelentette be azt kellő időben, így sérülnek a diák jogai. Az sem fordulhatott elő, hogy egy 14 év alatti, nem büntethető fiatal leköpje saját tanítóját, mert a diák pontosan tudja, hogy őt nem büntethetik, ezzel szemben a diákra reflexből kezet emelő osztályfőnökét lecsukhatják cselekedetéért kiskorú bántalmazásáért. Hol marad a tisztelet, és hol marad az alázat?

 

Az U26 Vitaszínház a dolgok mélyére próbál meg leásni, és a résztvevők élettapasztalatán keresztül világít rá a szabadság, a demokrácia, az alkotmányosság kérdésére. Véleménye erről mindig, mindenkinek van, hiszen tökéletesen tisztában lenni saját emberi jogainkkal ma, a 21. században, a túlélés záloga.

 

Ez a Vitaszínház remek alkalom lehet arra is, hogy egy kis inspirációt gyűjtsenek azok a fiatalok, akik részt vesznek azon a nemzetközi online pályázaton, melyen az emberi jogok egyetemes logójának megtervezése a feladat.

 

Az U26 Vitaszínházban többek között a következő kérdésekre keressük ez alkalommal a válaszokat:

 

Dönthetek-e a saját életemről?

A szabadság korlátozható, ha nem követtem el bűncselekményt?

Van-e közöm az alkotmányhoz vagy az csak a politikusok játékszere?

Kell-e több jogot adni a tanárnak, mint a diáknak?

Számon kérhet-e a diák?

A szabadság lehet-e kudarchoz vezető út?

A demokráciánál jobb-e a határozott vezető irányítása?

Nem a meggyőzés, hanem a részvétel a fontos! Érvelésre fel!

Időpont: 2011. május 11., szerda 18 óra
Helyszín: U26 Clubshop, 1065 Budapest Teréz krt. 55-57. (Eiffel tér)

Az U26 Vitaszínházról:

A fiataloknak mindenről van véleményük. Szeretnek vitázni, érvelni akár a végsőkig, hogy saját igazukat bizonygassák. Hinni valamiben, egy dolog. De meggyőzni másokat a saját igazunkról, esetleg engedni a másik véleménynek, beismerve, hogy talán rosszul gondoltuk addig, már sokkal nehezebb. Az U26 Vitaszínház pont erről szól, az U26 djuice clubshop hol csatatérré, hol pedig a felismerés síri csöndjének színhelyévé alakul.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!