Élőkép Színház: A szőnyeg

keleti ihletésű, vizuális és taktilis élményt nyújtó előadás halottak napja alkalmából (45 perc)

 

A szőnyeg zarándoklatra hív a sivatag belsejébe, a fekete asszonyok különleges rózsakertjének közepébe: egy lélek menyegzőjére az örökkévalósággal. Az egyidejűleg négy néző számára megtapasztalható előadás vizuális és gondolati látomásokon keresztül - képek, szövegek és érinthető díszletelemek segítségével - finoman és meditatívan vezet el egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe. A stációkat végigjárva személyes élményt kaphatunk egy, a keleti misztika által inspirált, művészi nyelven átszűrt és egybeszőtt beavatási útról.


A szufi filozófiában - ami az előadást inspirálta - úgy tartják, hogy aki meghal, az esküvőt köt az örökkévalósággal. Zarándoklatunk célja pedig éppen az, hogy eljussunk egy lélek menyegzőjére az örökkévalósággal, és a megtett út alatt egy kicsit elgondolkodjunk a halál fényében az életről, újra-éljük a búcsúzást egy-egy elveszített szerettünktől.

A szőnyeg egyik legfőbb különlegessége a korlátozott a nézőszám, hogy ne csak nézni, hanem tapintani is lehessen az előadás díszletelemeit, melyek akár érintésre meg is szólalhatnak. Előadásunkat tehát azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a keleti kultúra iránt, és akik szívesen vesznek részt egy meditatív sivatagi utazásban egy négy fős társaság szemlélődő tagjaként. Az utazás óránként indul.

 

„Néha megéljük a színház csodáját. Olyankor meglepetten és hálával tapasztaljuk, mekkora erő rejlik ebben a művészeti ágban, mennyi lehetőség: hogy ötletek kimeríthetetlen tárháza. A szokatlan forma is segíthet ehhez, az interaktivitás - vagy olyan elemek bevonása, amelyek ritkák egy adott kultúrkörben, s érintkeznek más területekkel. (...) Amikor elérkezett az időnk, megkezdődött az a vezetett, meditatív, imaginatív utazás, amely egészen bizonyosan felejthetetlen marad minden résztvevőnek. A játékra, lelkigyakorlatra, tréningre, lélekmasszázsra, spirituális szeánszra emlékeztető óra a színház - s a létezés - meglepő dimenzióira nyitotta rá (test)tudatunkat. (...) Belehelyezkedünk a térbe, s alávetettük magunkat hol a hangnak, hol a fénynek. Saját lábunk alól elmozduló fénytalpak vezetnek bennünket a folyton változó dűnéken. A multimediális varázslat következtében zuhanunk, sivatagról sivatagra járunk, pörgünk-forgunk. A puha szőnyeg, a minta- és színorgia beszippantja a résztvevőt, s hamar eloldódik külső meghatározottságaitól. Egyszer csak megjelenik az ajtónyílásban a fekete köpenyes nő, csak a szeme látszik, nem szól, de leguggol mellénk, közel hajol, kezébe veszi kezünket, mozdulatait lekövetjük, érezzük rózsaillatát. S elindulunk a rózsakertbe. Térd- és vállmagasságban tucatnyi „rózsatő" várja, hogy gondozzuk.  (...) A végére érve s a terem minden zugát bejárva áll össze: az esküvő, melyen részt veszünk, szövetségkötésünk előjátéka az örökkévalóval, a halállal. (...) Megrendülve távozunk erről a rendkívüli foglalkozásról, ahol vendégek voltunk, kitüntetettek és beavatottak.  S immár azon kivételezettek közé tartozunk, akik egy néhány fős színház közönsége lehettek. Exkluzív „nézői", inkább részesei egy vizuális-filozófiai-zenei imaginációnak." (Gilbert Edit: Ittlétünk módozatai, art7.hu, 2018)

 

 

Helyszín:

Bethlen Téri Színház

 

Időpontok:

november 2. péntek 18:00, 19:00, 20:00 óra

november 3. szombat 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 óra

november 4. vasárnap 11:00, 12:00, 13:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00 óra

 

Jegyvásárlás:

bethlenszinhaz.jegy.hu

 

Támogatók:

NKA

 

Az előadás végigjárása cipő nélkül ajánlott.

 

Facebook: Living Picture Theatre and Association

Honlap: www.livingpicture.org

 

fotók: www.livingpicture.org, személyes interaktív színház / a szőnyeg

videó ajánló: https://youtu.be/KzhM_eBZLQY

 

 

 

 

Alkotók: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás

Rendező: Bérczi Zsófia

 

 

 

Sivatag

Sivatagtemplom könyv, fotók, szövegek: Bérczi Zsófia

Könyvkötő: Kun Dorottya

Szőnyeg-animáció: Bérczi Zsófia

Hangfelvételek: Bérczi Zsófia, Bársony Júlia

A fekete asszony hangja: Bérczi Zsófia

 

Nemezszőnyeg

A szőnyeg meséjét írta: Tankó Barnabás

A szőnyeg meséjét elmondja: Szarka Fedor Guido

A szőnyeg meséjének zenéje: Anuar Brahem

A szőnyeget Tankó Barnabás inspirációja alapján tervezte: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás

A nemezszőnyeg készítését vezette: Vidák Anna

 

Rózsakert

A rózsák tervezője: Terebessy Tóbiás

Üvegtechnikus: Pataki Attila

Elektronikai fejlesztés: Csutorás Márton, Tankó Barnabás

A rózsák szövegei: bölcsességek Antoine de Saint-Exupery Citadella c. művéből

A rózsák hangjai: Adele Eisenstein, Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Fenyvesi Boga, Kántor Kata, Ocztos István, Rimóczi István, Sarlós Ágnes, Szarka Fedor Guido, Szákás-Tóth Péter, Szilágyi Arnold, Tankó Barnabás, Tesfay Áron, Turós Eszter

 

Szentély

Szoftverfejlesztés, elektronika tervezés: Tankó Barnabás

Szentély animáció Bérczi Zsófia koncepciója alapján: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás

A réz szentélyt tervezte: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás

Díszműbádogos: Tankó Károly

 

Kerengés

A fekete asszony: Bérczi Zsófia

Énekhang: Alaleh Seyedahmadi

Kerengőzene: Mercan Dede

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek