ELLENTÉTEK VONZÁSÁBAN (2020. november 16.)

A Nemzeti Énekkar és a Magyar Állami Operaház Zenekarának koncertje a Pesti Vigadóban november 16-án.

 

 

Az est szólistái: Szalai-Illés Gabriella szoprán, Szántó Andrea alt, Pataky Dániel tenor, Haja Zsolt bariton, Gáspár István basszus, Széll Cecília szoprán, a karmester Somos Csaba.

 

Műsoron, Frank Martin: In terra pax - magyarországi bemutató, valamint Francis Poulenc: Gloria

 

Frank Martin a Genfi Rádiótól kapott felkérést 1944-ben egy - a világégés után előadandó - mű megírására. Később így beszélt erről: „Nem voltak illúzióim a háború végét követő békét illetően. Az illúzió hiánya azonban nem akadályozott meg abban, hogy megpróbáljam kifejezni a mélységes kétségbeesést és a fényes jövő reményét. [...] Krisztus szavaival elmondom az abszolút megbocsátás iránti kérelmet - amint azt a tanítása tartalmazza -, amely nélkül az igazi béke elképzelhetetlen." A komponista a Biblia részleteinek felhasználásával idézi meg a háborút, a felszabadulást, Jézus tanítását és a megbékélést. A darab végül az In terra pax - Béke a Földön címet kapta.

 

Francs Poulenc, a legendás 20. századi újítók, a Hatok tagja volt. Egy mértékadó zenekritikus azt írta róla: „félig gazfickó, félig szerzetes". Az 1959/60-ban komponált Gloria szerzetesi mivoltát igazolja. A hattételes mű a boldogságkeresés egyedi formája, a tiszta szépség sugárzása teszi oly különlegessé. Zenei eszközeiben visszafogott, formái letisztultak, a szopránszóló pedig maga a reménység. „Talán elkerülhetem ennek fejében a poklot" - írta a műről a komponista néhány évvel később.

 

2020. november 16. Pesti Vigadó 19.30


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek