Elkészült a Lovarda, a Csikós-udvar és a Stöckl-lépcső a budai Várban

Határidő előtt elkészült a budavári Lovarda, a Stöckl-lépcső és a Csikós-udvar nagyobb részének rekonstrukciója

Hétvégétől megtekinthető a Hauszmann Alajos tervei alapján rekonstruált  Lovarda, a Csikós-udvar és a Stöckl-lépcső, mely létesítmények először a Kulturális Örökség Napjai keretében, szombaton és vasárnap nyílnak meg a nagyközönség előtt.

 

A keddi sajtóbejáráson Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a budai Vár rekonstrukciója és az I. kerület várkörnyéki részének fejlesztése a kormányzati ciklusokon átívelő Hauszmann Program keretében történik.

 

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos megjegyezte, hogy a Királyi Lovarda 1902-től a Budavári Palota dísze volt, azonban a háborús pusztítások a Lovardát sem kímélték. Bár az épület menthető állapotban maradt, a kommunista hatalom mégis az elpusztítása mellett döntött. 

 

A Várkert Bazár, a Karmelita kolostor, a Főőrség, a palota déli összekötő szárnya és benne a Szent István-terem újjáépítésével, a Lovarda és a környező területek átadásával a munkának még koránt sincs vége. Már megkezdődött a József főhercegi palota és az egykori Vöröskereszt székház újjáépítése, és a jövő héten hozzáfognak a Honvéd Főparancsnokság épületének rekonstrukciójához, majd novemberben megindul a palota A épületének felújítást megelőző feltárása is.

 

A Lovarda belül a legmodernebb technikai megoldásokkal rendelkezik, az épület így Budapest legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként nyílhat meg. A Csikós-udvar idén szeptemberben a Budapesti Borfesztivál helyszínéül szolgálhat, majd remélhetőleg ezt követően is kedvelt kikapcsolódási hely marad. A Lovarda közvetlen környezetének teljes megújítása 2022 tavaszára, Karakas pasa tornyának befejezésével készül el.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek