Eliza Beth: Lovagavatás a Novák Korona Galériában

2018 július 7-én, a pozsonyi csata 1111. évfordulóján

 

Velem eddig is az Alpokalja gyöngyszeme volt, de (terv szerint) augusztustól a magyarság igazgyöngye lesz. Novák Tamás úr (magánvagyonát állítva a jó ügy mellé) sokunk legmerészebb álmait valósítja meg, éppen most. Olyan szerencsében részesültünk, hogy láthattuk a készülő csodát, mely a magyarság történelmének állít a világon egyedülálló emléket. Aki ezt a fantasztikus gyűjteményt érző-értő szívvel nézi, tudni fogja, milyen múltra épül a jövőnk.

Novák úr kedvesen végigkalauzolt minket (korán érkezőket) a Novák Korona Galéria termein, felvázolta mi, hol, hogyan, miért lesz kiállítva. A fogadóterem falain-plafonján apró freskók, mely minták ősi koronánk és jogarunk díszítését idézik.  Faragott, festett képek között szívhattuk magunkba nagyjaink szavait, melyek a falakon olvashatók.

A koronaterem két bejáratát félköríves kovácsoltvas kapuk őrzik, rajtuk Napatyánk orcája. Orrhossznyi távolságból csodálhattuk meg a Szent Korona gyönyörű, pontos másolatát. A művészien faragott tárgyalóasztal szélét körben Nagy Magyarország vármegyéinek címere díszíti, a terítőn a Szent Korona kézzel hímzett „portréja". A falakon megbecsült királyaink képmása, Kertai Zalán festőművész lenyűgöző alkotásai.

2018 július 7-én, a pozsonyi csata 1111. évfordulóján sámándobok pergő hangjára vonult a galéria melletti Turul-parkba a Nemzetközi és Kárpát-medencei Szent Korona Apostoli Nemes-Nemes-Vitéz Lovagrend alapító tagsága, hogy letegye lovagi esküjét és ünnepélyesen felavattassék. A Lovagrend Nádor Ispán comes palatinus Nagymestere köszöntötte a résztvevőket, a vitézi rendi küldötteket, a vendégeket. Az (egyenkénti) eskütétel közepén két vándorsólyom tette tiszteletét, percekig keringtek felettünk, jellegzetes vijjogásukkal tán köszönetüket, elismerésüket fejezték ki.

Végül az újdonsült lovagok megkoszorúzták a park névadójának bronz mását, majd a Szent Vidi Táltos Dobcsapat kíséretében visszatértek a díszterembe, ahol a Szent Korona (másolata) előtt felhangzott a Szózat. A közös ének után Novák úr a lovagoknak is bemutatta a már majdnem kész galériát, egy újabb dal sámándob-kísérettel, emlék-megörökítés, csoportfotózás...

Az oklevelek ünnepélyes átadása után Novák úr szerény mosollyal vette át (egybehangzó vélemények szerint megérdemelt) tiszteletbeli lovagi oklevelét, amit bizonyára ugyanolyan szeretettel és megbecsüléssel őriz majd, mint a magyarságát.

A napot jó hangulatú vacsora zárta „síppal, dobbal, nádihegedűvel". Később az áhítatot feloldotta a zene és a tánc, éjfélkor feltöltődve, egy tartalmas nap jóleső elégedettségével tértünk nyugovóra.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek