Eliza Beth: Kajáry Tibor - interjú a Masters Súlyemelő VB világbajnokával

Vagy inkább kötetlen beszélgetés egykori munkatársammal.

 

 

Kajáry Tibor 1996-ban, tizenöt évesen kezdte a súlyemelést. Eredménye: 13 db Kupa-érem, 26 db Vas megyei érem, 22 db országos bajnokság-érem. Épp csak elérte a masters kort (35 év), máris elhozott egy ezüstérmet a Masters Súlyemelő VB-ről, amit 2015 szeptemberében Finnország Rovaniemi városában rendeztek. 2016-ban már aranyérmes. Ez összesen 63 db érem.

- Mesélj egy kicsit! Mi kell ahhoz, hogy valaki érmet érő kondiban lehessen?

- Nagy segítség számomra, hogy a LUDUS GYM edzőteremben ingyen edzhetek. Jászberényi Gergely és Gerencsér Zoltán egész évben támogatott táplálékkiegészítőkkel, Tüskés Norbert pedig Herbalife termékekkel.

- Idén csak Németországig kellett utaznod.  Ezt is saját költségvetésed terhére?

- Sajnos ennek a sportágnak nincs támogatása, így igen, saját költségem volt a szállás és utazás. A nevezési díjat a Tiszaújváros SSE Klubom állta.

- Anyagilag sem egyszerű egy utazás. Milyen volt maga az út?

- Szerdán telekocsival (most először) mentem fel Budapestre, ott aludtam egy éjszakát. Csütörtökön 8:45 kor indult a repülő Stuttgartba, 1:20 perc út volt, aztán metróztam 27 percet, utána 55 percet vonatoztam, és 10 percet taxiztam a szállásig. A visszaút egyszerűbb volt, ugyanis autóval hárman lejöttek utánam szombaton hajnalra szurkolni és versenyeztetni!

- Ha már említetted, megkérdezem: milyen volt a telekocsi? Elégedett vagy vele? Használnád újra?

- Jó volt, használni fogom.

- Azt tudjuk, milyen eredménnyel jöttél haza. Milyen reményekkel mentél?

- A rajtlistából látszott, van esélyem dobogóra. Akár a legfelsőre is, de természetesen ez akkor is csak remény, és azért megy oda az ember, hogy valóra váltsa. A mérlegelés után láttuk, hogy nekem van a legkisebb súlyom, ez már egy előny, ha ugyanannyit emelek valakivel. Aztán megnéztük a mérlegeléskor bediktált kezdő fogásokat. Alacsonyabb súlyokat diktáltak be, mint én. Megvártam, míg mindenki szakít, a lökésnél szintén. Akkor kezdtem az első fogásomat.

- Amikor még egy munkahelyen dolgoztunk, sokat beszélgettünk az apró kis trükkökről. A versenyt nézve eszembe jutott, amiket akkoriban mondtál. Többször is emeltettél a súlyon, nem is keveset, és addig az óra állt. Ez értékes másodperceket jelentett számodra.

- Egy-egy emelésem után mindig emeltünk, hogy tudjak pihenni. Pl. 142 kg lökésem után 144 kg-ra, fél perc után 148 kg-ra emeltettük. A nagy ugrások azért voltak, mert alacsonyabb súlyon kezdtem, mint ahogy terveztem.

- Jól gondolom, nagy előny volt, hogy a súlycsoportodban utolsóként álltál ki? Amikor kilökted a 142 kg-t, már tudtad, hogy „aranyos" vagy. Az emelés már a hab a tortán.

- Így van. Ilyenkor először az eredmény a lényeg, utána az egyéni rekord. Ha sikerül, a VB-arany mellé az is megvan.

- Láttam, fél hajszálon múlt. De ne legyünk telhetetlenek, igaz? Mit teljesítenél akkor legközelebb, ami hol és mikor is lesz?

- Október 22-én rendezik meg az országos bajnokságot Kecskeméten. 2017. 04. 30-án lesz Új-Zélandon a Masters Világjátékok, ami Olimpia és Világbajnokság is egyben! Ha eljutnék oda, újra dobogóra állhatnék és megcéloznám az aranyat, hogy újra szóljon értem a Himnusz! Mert fantasztikus érzés volt, mikor értem szólt most először!

- Hogyan tudod összehangolni a munkát, az edzést, a versenyeket és a magánéletet? Láttam, két szurkolót magaddal vittél, sőt emelni is segítettek.

- Igen, két kislányom fotója volt velem kabalaként a pólómon. Nekik, értük is szólt a Himnusz, hogy büszkék legyenek az apjukra. Az ideális munkahelyet most keresem, fontos az egy műszak, hogy a délutánok a sporté, az esték meg a családé maradhassanak.

- Mik a további terveid?

- Minden évben kijutni a Masters EB-re, VB-re, de legalább az egyikre. Ez legfőképpen a pénzen múlik. Nagyon örülnék, ha további szponzorokat találnék, hatalmas segítség lenne a külföldi versenyek elérésében. Később edzősködni szeretnék, átadni a tudásomat, tapasztalataimat azoknak, akik most ismerkednek ezzel a sporttal.

- Gratulálok az eddigi eredményeidhez és további sikereket kívánok! Én bízom benne, hogy Új-Zélandról is arannyal térsz vissza!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Eliza Beth
#2. 2016. október 20. 23:17
Én büszke vagyok rád, Tibi!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek