Elektronikus oltáskönyvet vezetnek be Bécsben

Bécs is egyike annak a három osztrák tartománynak, ahol 2020-tól elsőként kezdik meg az átállást az elektronikus oltáskönyvre.

Az új rendszer segítségével növelni lehet a lakosság átoltottságát, ugyanakkor elkerülhető, hogy valakit kétszer oltsanak be. Pandémia esetén pedig hatékonyabban lehet reagálni.

 

Három osztrák tartományban, Bécsben, Alsó-Ausztriában és Stájerországban kezdik el bevezetni 2020-tól az elektronikus oltáskönyvet. Először a gyerekorvosok, a háziorvosok és a tisztiorvosok állnak át, majd 2021-től egész Ausztriában elkezdik kivezetni a papíralapú oltási dokumentumokat.

Az e-oltáskönyvet az ELGA, az elektronikus egészségügyi akta keretében vezetik be, amely helytől és időtől függetlenül teszi hozzáférhetővé az egészségügyi adatokat a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára. Az elektronikus oltáskönyv bevezetésével hamarosan egy egész generáció, a 0-tól 6 évesek összes adata lesz majd digitálisan elérhető. A megvalósítása többek között az adatvédelem biztosítása miatt vesz ennyi időt igénybe. "Mindenkit biztosíthatunk arról, hogy az elektronikus oltáskönyv nem egy újabb lépés az átlátszó emberek felé, az adatvédelem számunkra első helyen áll" - nyugtatta meg Peter Hacker Bécs egészségügyi városi tanácsnoka az aggódókat.

A digitális oltáskönyv előnye, hogy a gyakori emlékeztetők révén javulhat a lakosság átoltottsága, illetve pandémia esetén hatékonyabban tudnak reagálni, mivel azonnal rendelkezésre állnak az adatok azokról, akik nincsenek beoltva, és veszélyezteti őket a járvány. A lakosság pedig időt és pénzt takaríthat meg, mivel elkerülhető, hogy valakit duplán oltsanak be. Ez az egészségügy számára is megtakarítást jelent, hiszen elkerülhetők a felesleges injekciók. Például nem kell újabb tetanusz-oltást kapnia annak, akit mondjuk megharapott egy kutya, korábban viszont kapott már ilyen oltást egyéb sérülés miatt.

Az e-oltáskönyvhöz egy központi oltás-nyilvántartó is tartozik majd, amelyet a tartományi tisztiorvosi hivatalok is elérnek. 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek