Éji séták, éji alakok

Miklauzic Bence rendező (Ébrenjárók, A zöld sárkány gyermekei) Mikszáth Kálmán az 1880-as évek elején írt tárcanovelláiból készít tévéfilmet.

 

Az egy éjszaka történetét elmesélő történet operatőre Vecsernyés János. A forgatókönyvet a rendező Hegedüs Bálinttal írta.

Az Emelet és a Para című filmeket jegyző producer páros, Lajos Tamás és Mink Tamás ORRT támogatással, az MTV- vel koprodukcióban valósítja meg az 50 perces tévéfilmet. Az elkészült művet az MTV 2011-ben tűzi műsorra, de a nézők előreláthatóan a 42. Magyar Filmszemle versenyprogramjában is megtekinthetik azt.

A film két főszereplője Fenyő Iván és Székely B. Miklós. A fontosabb mellékszerepekben Thúróczy Szabolcsot, Lengyel Ferencet, Bánfalvi Esztert és Gazsó Györgyöt láthatjuk.

Az alkotók meggyőződése szerint Mikszáth tárcanovellái máig érvényes és ható üzenettel rendelkeznek. Mikszáth ebben a novella ciklusában humánusan, érzékletesen, mégis finom és fájó humorral mutatja be Pest árnyékos oldalát. A nyomornegyedeket, a szegényeket és nincsteleneket, akik mindennapos „élethalálharcot" vívnak a nagyváros dzsungelében. A film alkotóit a novellafüzér kerekterei, hangulatai és motívumai ihlették meg. Reményeik szerint, a kosztümös Mikszáthi világ érzelmileg élő és ható lesz a mai nézők számára is. Az egyre növekvő tétekkel és feszültségekkel rendelkező film nem csak izgalmakat, de komoly üzeneteket is tartogat minden néző számára.

 

Rikner Mihály (Fenyő Iván) a Pest Hírlap szerkesztője egy éjszaka találkozik lapja egykori szedőjével, Gimey Jánossal (Székely B. Miklóssal). Az újságtól évekkel ezelőtt kirúgott szedő öngyilkossághoz készülődik egy hídon. Két hete megharapta ugyanis egy veszett kutya. Érzi, tudja a veszettség utolsó stádiumában van. Attól fél, ha hazamegy, eluralkodik rajta a gyilkos kór, és végstádiumában kitörő őrületében megharapja lányát és két unokáját. Ez az utolsó éjszakája. Felajánlja Rikner Mihálynak, ha a szerkesztő meghívja egy vacsorára, akkor végignézheti egy veszett ember utolsó éjszakáját. Őrülettel, agóniával, és borzalmas kínhalállal. A szerkesztő megérzi a nagy sztori lehetőségét. Az  újságolvasók szeretik a hátborzongató és ráadásul igaz történeteket. A film Rikner Mihály és Gimey János fordulatos, titkokkal és meglepetésekkel terhes éjszakáját meséli. A Vörös Kakas vendéglőben felbukkannak a pesti nyomornegyed jellegzetes alakjai, amelyek mind egy kiszámíthatatlan és Rikner Mihály életét végérvényesen megváltoztató végkifejlett felé sodorják a történet.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek