Egymással és ne egymásról!

Megkezdődött a ZsiFi az online mozitérben

Megkezdődött a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelyet a JCC Budapest - Bálint Ház idén a német és izraeli nagykövetséggel közösen rendez meg, az esemény fővédnöke Karácsony Gergely, a főváros főpolgármestere. A vírushelyzet miatt a rendezvénysorozat az interneten követhető, a tegnap esti megnyitót is online tartottuk meg. 

- A fesztivál célja, hogy a maga sokszínűségében mutassa be a zsidóságot az egyik legnépszerűbb műfaj, a filmművészet szemüvegén keresztül - mondta köszöntőjében Kenesei Marcell, a JCC Budapest - Bálint Ház igazgatója a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál tegnap este tartott, online megnyitóján. Hozzátette: idén is sokféle filmet láthatunk, köztük elgondolkodtatókat és megnevettetőket, s vannak olyanok is, amelyekből tanulni lehet, de - fogalmazott Kenesei Marcell - „alapvetően a szórakoztatásért csináljuk, s azért is, hogy a karanténhelyzetben kicsi elvonjuk a figyelmet a rossz hírekről".


<http://i.nedm.email/click?s=09weio4eas1ang9xjaff&t=852973485136199425&u=

aHR0cHM6Ly95b3V0dS5iZS9GRjVROTdHM1g4aw&mcrc=

1738241fd98cfabe6a70722904825c69>

A fesztiválmegnyitón Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete elmondta: a rendezvénysorozat keretében olyan filmeket láthatunk, amelyekből az izraeli politika és társadalom különböző aspektusait ismerhetjük meg, s egyúttal elmerülhetünk a zsidó élet múltjában és jelenében is. Az ilyen és ehhez hasonló alkalmak arra teremtenek lehetőséget - mondta -, hogy zsidók és nem zsidók találkozhassanak egymással, még ha idén csak virtuálisan is, és segítenek abban, hogy a zsidó élet az egész társadalom számára kézzelfoghatóvá váljon. Johannes Haindl hozzáfűzte: napjainkban, amikor Európában erősödik az antiszemitizmus és a gyűlölet, az ilyen találkozások egyre fontosabbak, hiszen olyan helyekre van szükség, ahol a vélemények sokszínűségén, a véleménycserén van a hangsúly, ahol az emberek nem egymásról, hanem egymással beszélgetnek.

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete beszédében kifejtette: tisztában van vele, hogy a szervezők - köztük Kenesei Marcell és Borgula András, a Gólem Színház vezetője - milyen sok energiát fektettek a fesztivál megszervezésébe kilenc év tapasztalatával, szenvedélyével, elhivatottságával és a jövőbe vetett, óriási hitükkel. A Zsidó és Izreali Filmfesztivál fontos szerepet tölt be a zsidó és izraeli kulturális életben, s habár ezúttal a filmek online érhetők el, a nagykövet reményei szerint ez nem válik szokássá, hiszen moziban menni nagy élmény.

Jákov Hadas-Handelsman hangsúlyozta: a mostani esemény nem csak nagykövetként, de magánemberként is fontos számára, hiszen egyrészt először vehet részt ezen a fesztiválon, másrászt pedig már régóta filmrajongó.

Már kisgyermek korában lázba hozta a mozi, ezt látva édesanyja pénzt adott neki, hogy kéthetente, majd később hetente egyszer megnézhessen egy-egy filmet azokban az időkben, amikor még nem volt ennyire elterjedt a televízió, s Tel-Aviv utcáin sorok kígyóztak a mozik előtt. Jákov Hadas-Handelsman azt mondta: a zsidó kultúra és örökség megőrzése elsőrendű fontosságú, függetlenül attól, hogy egy zsidó család akár Budapesten, akár Izraelben, akár Argentinában él.

A rendezvény fővédnöke Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, aki az online megnyitón úgy fogalmazott: Budapest büszke a sokszínűségére, a különböző kultúrák együttélésére, ez azonban csak akkor működhet, ha megismerjük és megértjük egymást. Éppen ezt a célt szolgálja a Zsidó és Izreali Filmfesztivál, amely immár szerves része a budapesti kulturális életnek. A programnyitó filmről


<http://i.nedm.email/click?s=09weio4eas1ang9xjaff&t=852973485136199425&u=

aHR0cHM6Ly96c2lmaS5vcmcvZmlsbS9lbGxlbmFsbGFzLw&mcrc=

a8dfd1f547f6f6cdf311e2e3def7b0b7>
-
amely az Ellenállás címet kapta - a főpolgármester elmondta: az alkotásnak vannak magyar vonatkozásai is, hiszen szereplői közt ott van Kerekes Vica  és Röhrig Géza is. Karácsony Gergely megköszönte a szervezők és a támogatók munkáját, s külün megköszönte az izraeli és a német nagykövetség támogatását.

A rendezvény honlapja és programja ide kattintva


<http://i.nedm.email/click?s=09weio4eas1ang9xjaff&t=852973485136199425&u=

aHR0cHM6Ly96c2lmaS5vcmcv&mcrc=e2b28181cb6560a411bf61094924ed79>


elérhető.

Szerző: Kácsor Zsolt, mazsihisz.hu


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek