Egyedülálló IoT-kurzus a MOME-n a Vodafone támogatásával

Egyedülálló IoT kurzust támogatott a Vodafone Magyarország:látáskárosultakat segítenének, állatbetegséget diagnosztizálnának vagy éppokosotthont teremtenének a MOME hallgatói

 

Rendhagyó kurzus zárult januárban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Vodafonetámogatásával, amelynek keretében a hallgatók egy londoni startup IoT eszközéhez kerestekforradalmi, a társadalom számára előnyös felhasználási módokat.Míg az egyik győztes csapathaszonállatok egészségügyi rendellenességeit szeretné kiszűrni a műszer segítségével, addig másokokosotthont, illetve látássérülteket segítő rendszert hoznának létre általa.

Január végén mutatták be a Vodafone Magyarország pénzügyi és szakmai támogatásával megvalósultkurzus legjobbjait, amelyen a MOME 24 aktív és alumni hallgatója vett részt összesen 8 projekttel. Atárgy keretein belül a diákok egy londoni-los angeles-i startup, a Hypersurfaces forradalmi,szabadalmaztatott, mesterséges intelligencia segítségével rezgéshullámokat felismerő IoT eszközéhezkerestek új, előremutató és hasznos felhasználási módokat.

A hallgatók segítséget is kaptak, hogy ötleteik minél jobban kibontakozhassanak. Tanultakértékajánlat tervezésről, értékláncokról, skálázhatóságról és technológiai alapokról. Többkonzultáción is részt vett Bruno Zamborlin, a Hypersurfaces alapítója, de a Vodafone szakértői isfolyamatos segítséget nyújtottak abban, hogy a hallgatók ötletei minél inkább üzleti szemléletűek éspiacorientáltak legyenek.

A kurzus végére szerteágazó megoldások születtek. Míg egyes csapatok logisztikai, termelési vagyegészségügyi problémákra kerestek megoldást, addig mások a sportolást vagy a mindennapi életetszerették volna egyszerűbbé tenni. A koncepciók között volt magzatok fejlődését monitorozó ésértékelő, rakományok biztonságát, illetve gyümölcsök érettségét és minőségét ellenőrző rendszer, deambient kültéri marketingfelület, és egy teniszbírót helyettesítő megoldás is.

A csapatok közül végül három győztest hirdettek. A Smart Routines fantázianévre hallgató projektolyan okosotthont álmodott meg az eszköz segítségével, ami nemcsak megismeri a lakók szokásait ésnapi, heti rutinját, de alkalmazkodik azokhoz és tanul is belőlük, így téve kényelmesebbé, és akárenergiatakarékosabbá az otthonokat. A Wayfinding for the Visually Despaired egy plázákban,állomásokon és reptereken alkalmazható, a látássérültek tájékozódását segítő rendszer, amely kiseszközigényének és egyszerű működésének köszönhetően a forgalmas létesítményekben is jólhasználható. A harmadik győztes, a Muuve Forward nevű csapat pedig egy olyan rendszert dolgozottki a kisméretű és családi gazdaságok számára, ami már kezdeti stádiumban felismeri az állatokegészségügyi rendellenességeire utaló jeleket. Így nem csupán hatékonyabbá teszi a kisgazdaságokműködését, de az állatok jólétét is szolgálja.

 

„A Vodafone évek óta nagy hangsúlyt fektet a fiatalok digitális edukációjára, hiszen a jó ötletek csakmegfelelő szakértelem és kellő tapasztalat mellett tudnak megvalósulni és a társadalom érdekétszolgálni. Büszkék vagyunk rá, hogy segíthettük a fiatal hallgatókat projektjeik kidolgozásában" -mondta Tóth Zsuzsanna, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettese.

 

"Fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink a tudás mellett tapasztalatot is szerezzenek egyetemi éveikalatt, erre pedig remek lehetőséget biztosítanak azok a kurzusok, ahol piaci szereplők aktuálistémáikkal foglalkozhatnak. Most is teljesült ez a cél, és azt is reméljük, hogy a kurzus keretébenkialakított koncepciók továbbfejlesztésére is lehetősége lesz az alkotóknak" - emelte ki Fülöp József,a MOME rektora.

 

A kurzus célja a hallgatók a design üzleti vonatkozásában szerzett tudásának és tapasztalatainakelmélyítése volt. A hallgatók számára a technológiai irányból induló innováció tervezése jelentette alegfőbb kihívást. Ez sokkal nehezebb, mintha piaci vagy felhasználói igényre közvetlenül készülnevalami. A félév során mind a tanulóktól, mind a résztvevő szakértőktől sok pozitív visszajelzéstkaptunk, így sikeresnek éltük meg a kísérleti-innovációs kurzust. Eltérő célcsoportokat szolgáló,ígéretes és hasznos ötletek bontakoztak ki a 14 hét alatt. A három győztes csapatnak pedig ezúton isgratulálunk! - tették hozzá Fogarasy Tamás és Krizsán Norbert, a kurzus vezetői.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek