Egyedi koncerteket és válogatáslemezt eredményez az együttműködés

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Pannon Filharmonikusok (PFZ) együttműködési keretmegállapodást kötött egymással

 

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Pannon Filharmonikusok (PFZ) együttműködési keretmegállapodást kötött egymással a 2018/2019-es tanévre, melynek részleteiről sajtótájékoztatón számolt be a két intézmény vezetősége a Zene Világnapján, október 1-jén. Elhangzott, hogy Magyarország első egyeteme és az ország vezető szimfonikus zenekara közötti kölcsönös partnerség Pécs és a PTE polgárai számára egyedi kulturális élményt biztosít a 2018/2019-es tanévre.

 

A két nagymúltú intézmény partnersége többéves hagyományra tekint vissza, mégis számos újdonság fedezhető fel a mostani együttműködésben. A Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Filharmonikusok kooperációjának célja, hogy egyedi kulturális és szakmai lehetőségeket biztosítsanak Pécs, azon belül elsősorban a PTE polgárai számára. A Pannon Filharmonikusok az évadban két olyan egyedülálló koncertet állít színpadra, amelyek korábban nem szerepeltek az együttes repertoárjában, s a PTE támogatásával valósulhatnak meg.

 

Október 11-én a Kodály Központ bálteremmé alakított nézőterén, körasztalok mellett ülve, barátokkal és egy pohár frissítővel a kezükben élvezheti a közönség a szimfonikus zene szépségét Vajda Gergely vezényletével és Bősze Ádám angol nyelvű konferálásával. A hagyományteremtő sorozat első estéjén magyar és európai zeneszerzők ikonikus darabjaiból és keleti zeneszerzők műveinek világából válogat a zenekar a Pécsi Tudományegyetem polgárainak tiszteletére. Az esten fellép többek között Édelmann Szofi, a 2018-as év PTE-Hangja is.

 

A másik különleges koncertre 2019 tavaszán kerül majd sor, amikor a Pécsi Tudományegyetem polgáraival - hallgatóival és oktatóival - közösen játszik a PFZ a zene otthonában, a Kodály Központban! Várják azon magyar és külföldi PTE-hallgatók és oktatók jelentkezését, akik szívesen beülnének a Pannon Filharmonikusok muzsikusai közé, és örömmel játszanának együtt a nagyzenekarral. A jelentkezők közül meghallgatás során választják ki a művészek azokat a szerencséseket, akik színpadra léphetnek, de a közönség sem maradhat ki a mókából! Vajda Gergely karmesteri pulpitusáról a legbátrabbak ugyanis kipróbálhatják, milyen érzés háttal állva a közönségnek dirigálni egy ilyen, világszerte elismert szimfonikus zenekart, mint a Pannon Filharmonikusok!

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy hamarosan megjelenik egy reprezentatív célokat szolgáló, egyedi borítóval megjelenő nagyzenekari válogatáslemez. A Pécsi Tudományegyetemen a Pannon Filharmonikusok tíz művésze oktatóként dolgozik, a lemez szimbóluma annak, hogy a minőségi képzés és a szakmai kiteljesedés egymást erősítő folyamatok.  

 

Az együttműködés részeként, az egyre népszerűbb duális képzés jegyében a PFZ gyakornoki programlehetőséget biztosít a PTE hallgatói számára, valamint szakmai jegyeket biztosítanak a Művészeti Kar hallgatóinak. Ezen felül a PTE Közgazdaságtudományi Kar non-profit menedzserképzés kurzusán előadásokat tart a zenekar szakembere. Annak érdekében, hogy a gólyák számára minél több kulturális élményt hozzon az első egyetemi év, a PTE elsőéves hallgatói számára a PFZ 40%-os kedvezménykártyát helyezett el a hallgatói mappában, de ez a kedvezmény az egyetem valamennyi hallgatójának jár a tanulmányi ideje alatt.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek