Egy színészvizsga, ahol Csak kacagni kell!

Karinthy Frigyes és Molnár Ferenc: "Csak kacagni kell" című humoros írásaiból készül bemutatóra a Kazán István Kamaraszínház színészképző stúdiója. Erről beszélgettünk Kriszt László rendezővel.

 

 

 Karinthy Frigyes és Molnár Ferenc: "Csak kacagni kell" című humoros írásaiból készül bemutatóra a Kazán István Kamaraszínház színészképző stúdiója, Kérem vissza az iskolapénzt, A hang, A Tudomány, Az énekóra és megannyi klasszikus, jelenet, munkamániás, gürcölős próbáját volt szerencsém látni, így fogalmat alkothattam a színházi gyakorlásról s annak kulisszatitkairól. Erről beszélgettünk a próba végén, Kriszt László rendezővel, akinek habitusa, személyisége igazán lenyűgözött.


- Nem is olyan egyszerű az irónia, a humor, a vicc, jól megszenvedtek a próbák alatt a növendékek, ez mindig így van?

Igen, ennek mindig így kell lennie, mert amiért nem dolgozik meg a színész vagy növendék, az egyszerűen nem lesz az övé, s azt a közönség is észreveszi. A "Humorban nem ismerek tréfát" Karinthy Frigyes mondást, muszáj mindenkinek magáévá tennie. Ezt, mint minden mást is, csak komolyan szabad venni, s akkor megszületik színpadon az, amitől folyik a nézőnek a könnye a kacagástól.

- Hogyan válogatta ki ezeket a mondhatom, remekműveket?

Hála Istennek, a bőség zavarában nem volt nehéz, de ezt az összeállítást már megrendeztem a 2014-ben végzett színész osztályomnak, s akkor hatalmas sikere volt. Úgy gondoltam hogy az első féléves Shakespeare és Ovidius vizsga után, mutassunk be egy teljesen más jellegű műfajt, hiszen most is egy tehetséges színész osztályt sikerült tanítanom az elmúlt évben.

- Még szinte gyerekek, vagy éppen elsőéves növendékek is láthatók majd, őket hogy sikerült beépíteni ebbe a nem éppen könnyű vizsgába?

Már egy másik interjúban említettem hogy a csoport egyik fele beszédtechnikára, a másik fele színészképzésre járt, de mivel mindkettőt tanulták az elmúlt időszakban, így mindenki a tudásszintjének megfelelő jelenetet kapta.

- Azt láttam hogy a gyerekek és a tinik is felveszik a versenyt, az idősebb, nota bene, rutinosabb, érettebb, vagy már végzett színészkollégáikkal!

Igen, a célom is az volt ezzel a vizsgával hogy a tudás szinttől függetlenül, mindenki betudjon mutatkozni és ne legyen nagyon észrevehető az, hogy valaki egy éve, vagy éppen három éve jár hozzánk. Persze a színpadi rutin, a tudás szint különbség érezhető lesz, de ez nem fog a minőség rovására menni, ezt megígérhetem!

- Gajdos József és Horváth László, rutinos színészeket is látni lehet majd, ők ugye nem növendékek?

Nem, persze hogy nem. Látták a próbafolyamatot, s kedvet kaptak. Aztán szóltak hogy szívesen részt vennének ők is, egy jelenet erejéig, s én örömmel mondtam igent, egyébként Karinthy Frigyes: Ultima ráció című jelenetét fogják alakítani.

- Több jelentnél észrevettem az eredetitől eltérő szövegváltozásokat, no nem azért mert szakértő lennék, hanem mert ismertem, említhetném a Karinthy Frigyes: Kérem vissza az iskolapénzt című jelenetet.

Amikor ezek az írások megszülettek, (s az jó régen volt), nos akkor, lényegében Karinthy és Molnár is, egyfajta tükröt tartott az adott

társadalmi osztályok elé. A szövegkörnyezet azonban azóta megváltozott, nem a tartalom, hanem a stiláris része. Így itt-ott, XXI-ik századira alakítottam úgy, hogy a a mai fiatal generációknak is érthető, s ez által élvezhető legyen. Az ön által említett jelenet főszereplője, ráadásul egy Nigériai származású, egyébként nagyszerű színész, (Onix Lan) aki miatt muszáj volt a szövegváltoztatásokra, de mint láthatta, nagyszerű jelenet lett belőle!

- A Molnár Ferenc avagy az ördög megkísértése, mintha más lett volna!

Bálint Endre írásából készült ez a, mondhatjuk nyugodtan, parafrázis. Egy képzeletbeli történet Molnár Ferencről, aminek csak a rövid summázását mondanám el, hiszen nem akarom a poént lelőni. "Egy zseniális író, az a pokolban is, zseniális író"

- Kiket láthatnak majd a nézők, mikor és hol?

Az egyszerűség kedvéért, felsorolnám a közreműködőket! Major Bea, Dombrádi Alina, Vég András, Onix Lan, Tigli Hande Tímea, Kőhalmi Ervin, Pálinkás László, Bihari László, Orbán Borbála, Szofi Nozdroviczky, Markos Viktória Enikő, Baldauf András, Kovács Domonkos, Markos Brandt Rajmund, Robi Czysezon, Szajbert Attila, Atsif Klaudia, Kovács Liliána, Odor Barbi, Gajdos József mv, és Horváth László mv. Ami pedig a kérdésének a második felét illeti, 2016 május 31-én lesz a bemutató, a Fészek Művészklubban, 17 órai kezdéssel. De aki szeretne eljönni a nyilvános főpróbáinkra, az nézzen bele a www.kazanistvankamaraszinhaz.hu weboldalunkra.

- Köszönöm az interjút!

 

 

 

Fotó: Telegdy István

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek