Egy pillanat - a lebukásról

A minap kérdezte egyik ismerősöm, miért van az, hogy mindig a negatív példákból általánosítunk?

 


Életünknek, a társadalom működésének nem igen van olyan területe, ahol nem lehet visszaélni, illetőleg ahol nincs visszaélés.. Ilyen a rokkantnyugdíjazás is.

            Ezen a területen volt, van és lesz visszaélés. A cél az, hogy egyáltalán ne legyen visszaélés, vagy amennyire csak lehet, minél kevesebb.

            A leginkább adott visszaélési lehetősége az orvos-szakértői bizottságokban közreműködő orvosoknak van. A közelmúltban a média országossá hírelt egy esetet. Egy orvos telefonon mondta a tarifát egy vizsgálandó személynek.

            Az ilyen eset jól jön a médiának és most különösen a döntéshozóknak. Az utóbbiaknak azért, mert elmondhatják, lám-lám, vannak itt problémák, nem véletlenül sok a rokkantnyugdíjas, foglalkozni kell a kérdéssel.

            A minap kérdezte egyik ismerősöm, miért van az, hogy mindig a negatív példákból általánosítunk? A választ nem tudom, de tényleg így van. Ahogy az is, hogy az igazán hír a negatív hír. A bulvárlapok jószerivel ebből élnek.

            Az előbb említett orvos lebukott. Igaza van ismerősömnek, ebből az esetből sem kellene általánosítanunk. Az orvosokat és betegeket illetően sem.
 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
janos
#3. 2011. május 25. 21:36
Hát vannak pozitiv hirek is.
PL: Ha egy világhercege nősül azt minden szegényember tudja mert hirdetik. De a szegény mint én vagy te nősülhet mert a szomszéd sem tud róla.
Eliza Beth
#2. 2011. május 25. 08:11
Igen, ezeket a kérdéseket már én is feltettem magamnak: Miért nem hír, hogy valaki boldogan él, nem rabol, nem gyilkol, csupán boldog? Miért csak az a hír, ami rossz, amin felháborodunk, vagy elcsámcsogunk, kinek-kinek vérmérséklete szerint.
Talán ki kellene találni egy új pletykalapot, amiben semmi más nem lenne, csak siker és boldogság leírása. Vajon hányan vennék? .....
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Az ablak