Egy kortárs művész: IMPREINT bemutatása

A londoni székhelyű művész IMPREINT festményei Budapestre érkeztek. Irásunk által a művész munkásságába nyerhetnek betekintést.

 

A művésszel, aki IMPREINT néven alkot, Londonban találkoztam egy videó közös elkészítésének apropóján. Azóta több alkalommal dolgoztunk együtt. Munkásságát jól ismerem, némely esetben személyesen is érintett vagyok benne, emiatt írásom néhol személyesebb hangot fog megütni.

 

IMPREINT. Már a névválasztás is érdekes. Erről úgy nyilatkozik, hogy egy elgondolást, koncepciót szeretne megvalósítani, nem egy személyt. (forrás) Ennek a művészetében több értelemben is teret ad, no de erről majd később.

Első találkozásunkkor csak egy videó készítéséről beszéltünk, mely a 'Balloons' nevű projektjével kapcsolatos. Igazából két videóról is beszélhetünk, az elsőt 2012 decemberében Chelsea-ben (London) 'forgatta' (fényképezte), a másodikat pedig 2013 tavaszán már jóval érdekesebb módon: a világ különböző pontjain élő emberek bevonásával.

Ebben a videóban egyébként Budapest is szerepel. A videónak magának nem tulajdonít művészi jelentőséget, azonban a festményeket remekül kiegészíti: a lufit tartó emberekről készült sorozatképek, ha akarjuk, csak egyszerű képek, de ha úgy tetszik, portrék. A 'Balloons' projekt egyébként 1000 darab lufi papírra festve, mind egyedi színű, és mivel kézzel (szó szerint!) festettek, minden egyes darab különböző. S hogy ez mit jelképez számára? Erről Ő így beszél (szabad fordításban): 'az embereket, akik oly különbözőek, egyedülállóak, oly gyönyörűek a maguk tökéletlenségeivel, valamint a lehetőséget, hogy ugyanazt a helyzetet különbözőképp láthassuk. Szóval, számomra a reményt is jelképezik'. (Teljes interjú angolul elérhető itt.)

A 'Balloons' projekt nem új, már három éve megfogalmazódott benne az ötlet, de csak idén valósította meg. Sokan támadják az egyszerűséget, de szerintem épp ebben rejlik zsenialitása: valamit, ami tényleg egyszerű és már-már közhelyes, képes művészi értékkel felruházni. Ha valaki jobban elmélyed a lufik megértésében, akkor már azt sem mondhatja, hogy egyszerűek és unalmasak volnának: minden egyes darab mesél az alkotó pillanatnyi hangulatáról: a színválasztás, a forma, a festék felvitele a papírra... Mind különböző, és nem csak a sorszámukat tekintve.

A lufisorozat megálmodása és megvalósítása közt eltelt három évben sem tétlenkedett, rengeteget alkotott, és ezek az alkotások is igen sokoldalúak. Egyik személyes kedvencem az ún. 'white frame collection' és az exHibition, de vannak rajzai, festményei is.

A 'white frame collection' szó szerint 'fehér keret gyűjteményt' jelent. Ezek kollázsok, fehér keretbe zárva, melyeket 'charity shopokban', azaz jótékonysági üzletekben vásárolt. Ez a 'charity before profit': jótékonyság a haszon előtt elgondolásra épül, azaz valaki megunt festményeit megveszi ezekben a boltokban, kibontja és megtisztítja a kereteket, fehérre festi őket majd a saját műveihez felhasználja.

Az exHibition nevű munkája egy 93 darab, speciális technikával sárgára festett vászonból álló H betű, a helikopter által leszálláshoz használt H pontos méretében. Ehhez is készült egy videó.

A legérdekesebb ebben a munkában, hogy augusztusban útra kelt és reméljük, hosszú utat fog bejárni, míg méltó tulajdonosára talál. (Első, augusztusi útjáról készített fényképes beszámolóm elérhető itt.)

A festményeiről külön fejezetet írhatnék. Sajátos világlátása ezeken is megmutatkozik: technikája egyedülálló, ecsetet sosem használ, s némelyik festménye több, mint fél éven keresztül készül el, s ahogy Ő mondja, ezek 'beszélgetések a világegyetemmel'. Erről hosszasan írhatnék, de ezt helyettem megteszi majd valaki más egy másik alkalommal.

Fontos még írnom egy valamiről, ami a 'Save me.' nevet kapta. Ez egy projekt művészettel és gyerekekkel kapcsolatban. Eredete személyes, így vall róla (ismét szabad fordításban): 'az elnevezés az egyik legelső, vászonra készült munkámból ered. Saját tapasztalataim által rájöttem, hogy a kreativitás más, új megvilágításba helyezheti a megélt dolgokat. Save me - azaz ments meg kinyilatkoztatása annak, hogy a művészet által választ kaptam valamire, s ugyanezt az élményt felkínálom másoknak is.' Így született meg a Save me. ötlete, amelynek lényege valamilyen alkotói folyamatot létrehozni a gyerekekkel. És itt vissza is kanyarodhatok arra, amit az elején írtam: az IMPREINT nem egy személy, hanem egy elgondolás, egy szemlélet, amelyet bárki magáévá tehát, megvalósíthat.  Erről olvashattok többet itt és itt.

A magyarországi vonatkozásokról amellett, hogy a Balloons videót Budapest zárja, október 7-től három darab lufi kiállításra került a Kőleves nevű helyen. A Kőleves egy étterem, jómagam nem ismerem és nem is láttam a kiállított festményeket, így csak arról tudok írni, ami odáig vezetett, hogy odakerüljenek. A lufikat igyekszik eljuttatni minél több helyre, és mivel a lényegük a fent leírtak, emiatt a helyválasztás sem (feltétlenül) formális. Jelenleg 3 városban tekinthetők meg nyilvánosan a lufik: LondonbanHong Kongban (novembertől) és Budapesten november közepéig.

 

 

 

 

További linkek a művészről:

http://www.impreint.com/

http://impreintofficial.blogspot.co.uk/

 

http://napsugarzas.wordpress.com/2013/10/22/osszefoglalo-magyarul/

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek