Egy afrikai színész Magyarországon

Még két évvel ezelőtt láttam önt a Fészek Művészklubban ahol énekelt, sőt nem is énekelt hanem rappelt, ha jól emlékszem a Gershwin Show-ban.

 

Aztán eltelt idestova két év, és már mint színészt láttam a Kazán István Kamaraszínház év végi bemutatójában. Akkor el is döntöttem hogy készítek önnel egy interjút, s most itt vagyunk és beszélgetünk egy jót önről az életéről a színházról.

- Első kérdésem az, hogy került éppen Magyarországra, miért döntött úgy hogy itt képzeli el a további életét?

1. Európába egy kulturális csereprogram keretein belül kerültem, majd nagybátyám meghívására Magyarországra érkeztem és tanulmányokat folytattam a Wesley János főiskolán. Tekintettel arra, hogy Magyarország egy nagyon békés ország, biztonság szempontjából is kiemelkedik a többi európai ország közül fontos szempont volt, valamint a magyar nép méltán híres kultúrája, vendéglátása és vendégszeretete is maradásra késztetett. Nagyon hamar sikerült megtalálni a hangot, családot alapítani és beilleszkedni a magyar társadalomba. A magyar embereknek, csakúgy, mint a yoruba törzs tagjainak, ahonnan származom, fontos a család egysége és érdeklődő magatartásuknak köszönhetően nagyon hamar az érdeklődés középpontjába kerültem. Úgy vélem, a sikeres beilleszkedés kulcsa az egymás kultúrájának tiszteletben tartása és a kölcsönös érdeklődés fenntartásában rejlik.

- Második kérdésem az lenne hogy miért adja egy afrikai származású művész arra a fejét, hogy pont Magyarországon próbáljon színpadi, művészi sikereket elérni!

2. Nálunk Nigériában a művészet és a zene szeretete egyfajta életforma. Valóban igaz a mondás, hogy a zene a vérünkben van. Minden tettünket végig kíséri. Nem is tudnám elképzelni nélküle az életem, és mivel szülőhazámban is színművészettel és zenével foglalkoztam, egyértelmű volt számomra, hogy itt is ezt az utat fogom követni. Hogy Charlotte Gray szavaival éljek: „A zene az emberiség egészének hangja, bármely helyen és bármely időben. A zene jelenlétében mind egyek vagyunk."Ami a színművészetet illeti, szerves része a mindennapjainknak, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a nigériai filmipar, a Nollywood, a világ harmadik legnagyobb filmpiaca. Mindezek mellett, a nigériai kormány is nagy jelentőséget tulajdonít a kulturális és színművészeti tevékenységeknek. A színművészet a nemzeti kultúra szerves része, mely által könnyebben megismerhető az adott nemzet. Számomra ez egy tanulási folyamat, a két kultúra együttes értelmezésének vagy átértelmezésének és megnyilvánulásának színhelye.

- A művész neve az Onix Lan vagy az igazi neve?

3. Onix Lan a művésznevem, amely a teljes nevem leegyszerűsített változata.

- Úgy tudom hogy Nigériában elvégezte az ottani Színművészeti Főiskolát, mondana erről valamit?

4. Valóban. Nigéria legnagyobb egyetemén (ABU-Zaria) diplomáztam kulturális tudományok és színművészet szakon, majd több mint tíz évig az Ondo Állam volt Információs, Ifjúsági, Sport és Kulturális Minisztérium alá tartozó Művészeti Központban dolgoztam szín- és előadóművészként.

- Mióta énekel, hiszen több videó klipet készített az elmúlt években, s mint amint láttam elég sikeresek voltak!

5. Az éneklés már kisgyerekkoromban meghatározó tényező volt az életemben. Édesapám, aki lelkész volt több hangszeren is játszott. Mindig csodáltam ezért és előszeretettel hallgattam, ahogy zongorázik. A templomi kórus állandó tagjává váltam és a későbbi munkám során is elengedhetetlenné vált számomra az éneklés. Magyarországon is több előadóművésszel dolgoztam együtt és közreműködtem több magyar és külföldi zenésszel, producerrel, melynek eredményeképpen több zene és videoklip látott napvilágot az évek folyamán. Legutóbb áprilisban jelent meg legújabb számom: Onix Lan- Long Time címmel, melynek videó klipjét színészkollégáim szereplésével forgattuk.

- Mióta játszik a Kazán István Kamaraszínházban?

6. A Kazán István Kamaraszínházban 2014 óta játszom Kriszt László rendező jóvoltából, aki felismerte bennem az elhivatottságot a színészet iránt, és akinek nagyon sokat köszönhetek. Elsőként a Gershwin Show-ban láthattak a nézők, amelynek keretein belül George Gershwin Summertime című dalának újragondolt változatát volt szerencsém előadni. Célom a nyelvi és kulturális korlátok áthidalásával nagyobb betekintést nyerni a magyar színházművészetbe és Magyarországon is elismert énekes-színművésszé válni.

- Nálunk Magyarországon jól ismerik a fekete Pákónak hívott celebet, van aki szereti, van aki nem. Hogy érzi, önt mennyire fogadta el a Magyar közönség?

7. Nos, ami Fekete Pákót illeti, teljesen más utakon járunk ezért úgy vélem nem helyénvaló az összehasonlítás, hiszen teljesen különbözőek vagyunk, más nézeteket vallunk és más a célközönségünk is. Ami azt illeti, egyikünk sincs egyszerű helyzetben tekintve a nyelvi és kulturális különbségeket, valamint a sztereotípiákat. Ennek ellenére, úgy érzem, sikerült a magyar közönséggel elfogadtatnom magam.

- Mik a további énekesi, színészi tervei és hol láthatja majd önt a közönség?

8. Ami a közeljövőt illeti, célom továbbra is népszerűsíteni a Karinthy Frigyes Kérem vissza az iskolapénzt című jelenetet, amelyet nemrég mutattunk be a Kazán István Kamaraszínházban Kriszt László rendezésében. A nyár folyamán pedig, több hazai klubban és fesztiválokon láthatnak majd az érdeklődők. Nagy álmom továbbá, megalapítani egy magyar-nigériai kulturális csereprogramot melynek keretében a magyar kulturális értékek is bemutatásra kerülhetnének a nigériai karneválokon és kulturális fesztiválokon.

- Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 

Fotó: Telegdy István

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Oliver01
#2. 2016. július 11. 16:20
Aprócska észrevétel: Az afrikai kisbetűvel írandó. Melléknévről van szó –, a nagybetűből kicsi lesz. Afrika - nagybetű, afrikai - kisbetű, hasonlóan, Európa - európai, Ázsia - ázsiai, vagy Budapest - budapesti. S ehhez hasonlóan, a magyart is kisbetűvel írjuk! - "magyar közönség" - mivel az is melléknév.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek