Egri Tavaszi Fesztiválon: Tiszta Tánc

Ezzel a címmel készül új egész estés koreográfiára az egri tánctagozat. Az együttes évről-évre új bemutatóval jelenik meg az Egri Tavaszi Fesztiválon.

 

Idén a három részből álló Tiszta Tánc március 18-án és 22-én kerül a nézők elé.

Az este egyik részét Joseph Tmim, izraeli koreográfus készítette. - Dolgoztam a Szegedi Kortárs Balettal és a Budapest Táncszínházzal. Itt ismerkedtem meg Barta Dórával, ő kért fel, tartsak kurzust Egerben. Nagyon élvezem itt a munkát, fiatalok, nyitottak és tehetségesek a táncosok. Koreográfiám csak mozdulatokból áll, fizikai színház - mondja Tmim.

A Hollandiában élő táncművész, Zachár Lóránd tanított holland absztrakt táncot a társulatnak. - Az ötleteimet próbálom egybe gyúrni. Két különböző darabból csinálok most egyet. Barta Dórinak és Kiss Robinak készítettem egy duettet, a második rész pedig egy quartett. Két külön téma, mégis egy történet. A címe Changing sides, ami a változásról szól, arról, hogy az emberek partnereket, ideológiákat cserélnek. A megfejtést rábízom a nézőre. Azt szeretném, ha elindítana, felmutatna érzéseket, de nem adna konkrét válaszokat. Ezért nyújt komplex élményt a tánc: a látvány mellett a mozdulat szabadságát jelenti.

A harmadik koreográfián pedig a világhírű Luna Negra Dance Theater vezetője, Gustavo Ramire Sansano dolgozott.

-Az önálló táncszínházi előadás lehetőség arra, hogy megmutassuk a művészek valódi képességeit. A külföldi vendégek által megfogalmazott vélemények segítenek abban, hogy objektíven lássam a társulatot, hogyan illeszkedünk a világ táncpalettájába. Örömömre szolgál, milyen pozitívan vélekednek rólunk. Meghívtuk Gustavo Ramírez Sansanot, spanyol koreográfust, Zachár Lórándot holland alkotót és Joseph Tmimet, izraeli művészt. A közös munka természetesen egyfajta nemzetközi figyelmet is jelent a társulatnak. Egyébként is nyitunk a külföldi megjelenés felé: egyeztetés alatt van kínai, német, svéd és spanyol turnémeghívásunk. Bár a tánc réteg műfaj, de népes közönségünk van Egerben, akik folyamatosan bíztatnak bennünket. Jól esik, ha azt hallom, szükség van ránk itthon.  -mondja Barta Dóra.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek