Édes a Bosszú Részvénytársaság

Jonas Jonasson könyvei mindig különleges élményt nyújtanak. Az olvasóknak ezúttal sem kell csalódniuk. Bizarr ötletekben a szerző legújabb regényében sincs hiány.Kezdjük talán a címadó Édes a Bosszú Részvénytársasággal, amelyet azzal a céllal alapított egy svéd reklámszakember, hogy segítséget nyújtson ügyfeleinek sérelmeik megtorlásához.
Victor Stockholm egyik külvárosában élt. A törekvő fiatalember Alderheim úr műkereskedőnél kezdett dolgozni, s elhatározta, hogy megszerzi magának az üzletet. Ennek érdekében, bár nem szerette, érdekből elvette feleségül a műkereskedőnek az évek során felcseperedő lányát, Jennyt. Időközben kiderült, hogy Victornak egy korábbi kalandjából fia született. A fiú anyja haldoklott, s megkérte, hogy gondoskodjon a fiáról. Így tehát, ezt titokban tartva, a fiú 18 esztendős koráig ezt meg is tette. Egy piciny lakást biztosított Kevin számára, akinek tilos volt apjaként szólítani Victort. Ekkor elvitte Afrikába, a naszájok földjére, éjszaka magára hagyta, bízva benne, hogy felfalják a vadak. A fiú, Kevin, az oroszlánok elől egy fára mászott fel. Ott elaludt, majd reggel (álmában) lepottyant éppen Ole Mbatian, a maszáj javasember lábai elé, aki az égből pottyant fiatalembert a sajátjaként nevelte, ugyanis neki csak lányai voltak.
Eközben az öreg műkereskedő halála után, Victor elvált a fiatal feleségétől, kisemmizve őt az atyai örökségből s elhelyezte Jennyt fia egykori garzonjában.
Hogy miként került vissza Svédországba Kevin, a remekül kiképzett fiatalember, s hogyan találkozott Jennyvel,  és miként állnak bosszút Victoron, az kiderül a rendkívül szórakoztató regényből. Mindehhez az Édes a Bosszú Részvénytársaság tulajdonosának, Hugonak a remek ötletei is hozzásegítenek. A humoros, vicces történet azért érintőlegesen a különböző kultúrák bemutatása mellett , jelzi a kort, amelyben játszódnak az események, a náci eszmék előretörését, amikor, könyveket, műtárgyakat, sőt embereket is égettek.

 


B. Mezei Éva


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek