Dunai história. Az Aranyföveny

****

 A Magyarország Felfedezése Alapítvány támogatásával megjelenő Dunai história. Az Aranyföveny szociográfiai kötet, melynek szerzője Horváth Júlia Borbála, izgalmas időutazás történelmünk elmúlt ezer esztendejéről, az itt élő népekről, ismert és kevésbé ismert személyiségekről.
"Árpád-házi királyok, királylányok, a Pozsony felé vágtató lovasíjászok, a kincseit sirató Mária királynő, a kelet felől érkező Attila és Buda, nyomukban a cseperedő Csaba királyfival, a koronalopó komorna és a regényes nevű és sorsú udvari tarsalkodónő: Vecseszéki Ferenczy Ida Krisztina Veronika, valamint a Duna jegén csúszkáló kitelepített magyarok, svábok, tótok, az ártérért harcoló bősi halászok, és más híres-hírhedt halandók, kiknek történetét méltatlan mostohaként kezelték a krónikák. Vízszag avarillattal keveredett, jelen a múlttal incselkedett. "
Miközben a kapitány a Duna hullámait szeli, vagy éppen hajótörést szenved, történelmünk egy-egy szelete villan fel. Ha megszokjuk a különleges formát, kíváncsian várjuk azokat az érdekességeket, amelyek a száraz tények felsorolása mellett az iskolai történelem könyvekből kimaradnak.
Szociográfiai kötetet ritkán sikerül oly izgalmasan összeállítani, mint Horváth Júlia Borbálának. A hatalmas irodalmi hátteret feldolgozó művek között középkori kézirat, a Gesta Hungarorum csakúgy megtalálható mint például a Magyar Történeti Életrajzok, vagy éppen Kossuth Lajos: A " Dunai Szövetség" tervezete.
A rendkívüli kutatómunkával megírt kötet a Gondolat Kiadó gondozásában jelent meg.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek